Creeaza.com - informatii profesionale despre


Cunostinta va deschide lumea intelepciunii - Referate profesionale unice
Acasa » legislatie » drept
Favorizarea infractorului

Favorizarea infractorului


FAVORIZAREA INFRACTORULUI

Ajutorul dat unui infractor fara o intelegere stabilita inainte sau in timpul savarsirii infractiunii, pt. a ingreuna sau zadarnici urmarirea penala, judecata sau executarea pedepsei ori pt. a asigura infractorului folosul sau produsul infractiunii.

A. Obiectul juridic special.

a) In cazul favorizarii infractorului, obiectul juridic al infractiunii il constituie relatiile sociale privitoare la adm. justitiei penale, adica la pedepsirea infractorilor si punerea in executare a acestor pedepse.

b) Infractiunea ar putea avea si un obiect material in masura in care prin actiunea sa autorul face sa dispara un obiect material care, intr-un caz dat, ar fi constituit un mijloc material de proba ori ar fi reprezentat un produs al infractiunii savarsite anterior de pers. favorizata.

B. Subiectii infractiunii.

a) Subiect activ al infractiunii poate fi orice pers. care raspunde penal. Participatia este posibila in toate formele sale.

b) Subiectul pasiv principal este statul ca titular al dreptului de infaptuire a justitiei, iar in secundar ca subiect pasiv secundar poate apare pers. fizica sau juridica vatamata prin savarsirea infractiunii al carui autor este favorizat.

A. Latura obiectiva.

a) Elementul material consta intr-un ajutor efectiv dat pers. care a savarsit o infractiune. Ajutorul poate fi material sau moral. In cazul in care ajutorul este oferit pt. ca cel favorizat sa se sustraga justitiei penale, favorizarea este denumita personala.

b) Urmare imediata se prezinta sub forma unei stari de pericol pt. infaptuirea justitiei penale. Starea de pericol subzista si in ipoteza in care ajutorul dat infractorului este apt sa aiba ca rezultat sustragerea de la raspunderea penala dar acest rezultat nu se produce efectiv.



c) Raportul de cauzalitate nu presupune ca in cazul dat sa se dovedeasca faptul ca ajutorul dat infractorului are aptitudinea reala de a impiedica urmarirea penala, judecata sau executarea pedepsei sau poate asigura acestuia folosul ori produsul infractiunii.

B. Latura subiectiva. Ca forma de vinovatie in cazul favorizarii infractorului este intentia directa sau indirecta. Culpa este exclusa ca forma de vinovatie. Ajutorul dat unei pers. invinuite sau inculpate ori chiar condamnate intr-un proces penal in scopul dovedirii nevinovatiei ori pt. stabilirea justa a limitelor raspunderii penale, nu realizeaza elementul subiectiv al infractiunii de favorizare a infractorului.

A. Forme. actele pregatitoare si tentativa, desi posibile nu sunt incriminate. Favorizarea infractorului se consuma in momentul in care un infractor este efectiv ajutat in conditiile prev. de art. 264 c.p.

B. Modalitati. Favorizarea infractorului este incriminata in 2 mod. normative. 1) are ca obiectiv sau scop de a ingreuna sau zadarnici urmarirea penala, judecata sau executarea pedepsei. 2) are ca obiectiv sa asigure infractorului folosul sau produsul infractiunii.

C. Sanctiuni. Pedeapsa pt. favorizarea infractorului este inchis. de la 3 luni la 7 ani. Favorizarea infractorului se pedepseste cu inchis. de la 3 la 10 ani in cazul in care cel favorizat a savarsit o infract. contra sigurantei nationale ori contra pacii si omenirii. Favorizarea savarsita de sot sau de o ruda apropiata nu se pedepseste. Totusi, sotul sau ruda apropiata vor fi pedepsiti daca cei favorizati au savarsit infractiunile prev. in art. 155 - 165, 167, 357 si 358. in aceste cazuri pedeapsa se reduce la jumatate potrivit art. 173 si art. 361 c.p.





Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2025 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.