Creeaza.com - informatii profesionale despre


Simplitatea lucrurilor complicate - Referate profesionale unice
Acasa » scoala » biologie
Genul gardnerella

Genul gardnerella


GENUL GARDNERELLA

Caractere generale

Genul Gardnerella cu specia tip Gardnerella vaginalis , cuprinde bacilli si cobacili Gram-negativi si Gram variabili , imobili , neincapsulati , pleomorfi , cu dimensiuni medii de 0.5 µm / 1.5 µm . Poseda fimbrii . Aerobi facultative anaerobi , Gardnerella vaginalis produce acid acetic in urma proceselor metabolice fermentative . Nu poseda catalaza , nici oxidaza . Exista si unele tulpini strict anaerobe .

Cresterea in vitro este relativ dificila : pe mediul geloza-sange , dupa o incubare de 48h la 370C in atmosfera imbogatita cu 5% CO2 formeaza colonii mici , de 0,3-0,5 mm , hemolitice .

Patogenitate

Gardnerella vaginalis a fost izolata in secretia vaginala la 20-40% dintre femeile sanatoase , patogeneza sa fiind controversata . Totusi este asociat semnificativ cu vaginozele bacteriene , in care este izolat frecvent , in numar mare , impreuna cu bacterii obligat anaerobe : Bacteroides , Mobiluncus , Peptococcus .

In infectiile post-partum si post-abortum , Gardnerella vaginalis a fost izolata atat in hemoculturi ( bacteriemie , septicemie ) , cat si din endometru ( endometrita post-partum ) si lichidul amniotic .

Poate determina la nou nascut infectii ale tesuturilor moi si septicemia .

G. vaginalis a mai fost izolata din abcese genitale ( aabces al glandei Bartholin ) , lichid peritoneal , mai rar in infectii urinare .

La barbate prezenta Gardnerellei vaginalis la nivelul uretrei si a glandului nu determina in general manifestari clinice .

Diagnostic

Produsele paologice pot fi : secrete vaginala , lichid peritoneal , lichid amniotic , hemoculturi si altele in functie de localizarea infectiei .

Examenul microscopic al unui preparat proaspat si al unui frotiu colorat Gram din secretia vaginala evidentiaza aspecte caracteristice , relevante pentru diagnostic : prezenta de " clue-cells " - cellule epiteliale vaginale superficiale acoperite cu bacilli si cocobacili Gram-negativi ( Gardnerella ) , in contextual absentei lactobacililor si a prezentei leucocitelor polinucleare . Un frotiu cu aspect normal al secretiei vaginale prezinta , dimpotriva , un numar mare de bacilli Gram poztivi de dimensiuni mari , Lactobacillus si un numar mic de bacilli ci cocobacili Gram-negativi . Exista o puternica relatie de invers proportionalitate intre numarul lactobacililor si al Gardnerellei vaginalis [ Ballows A. ] .

Cultura produselor patologice se face pe geloza sange , cu incubare in aerobioza , in atmosfera imbogatita cu 5% CO2 , timp de 48h . Se urmareste aparitia de colonii hemolitice , zona de hemoliza avand margini difuze . Nu creste pe mediile selective si diferentiale ( Mac Conkey , Kligler ) .



Identificarea biochimica uzuala : Catalaza negative , oxidaza negative .

Pentru o identificare mai exacta pot fi folosite si alte teste biochimice : Hidroliza hipuratului ( + ) , Hidroliza amidonului ( + ) , α-glucozidaza ( + ) si -glucozidaza ( - ) .

Pentru diferentierea de coryneformi si Lactobacillus se folosesc testele de sensibilitate la Metronidazol , Trimetroprim si Sulfonamida :

Antibioticul

Gardnerella

Coryneformi , Lactobacillus

Metronidazolul 50 µg

S

R

Trimetoprim 5 µg

S

R

Sulfonamide 1 mg

R

variabil

Cromatografia gaz-lichid a acizilor organici evidentiaza producerea de acid lactic si acid acetic .

Sensibilitatea la antibiotice : Metronidazolul este antibioticul de electie . In infectiile genitale cu Gardnerella poate fi administrat in doza unica de 2g , mai ales in infectile recente la adolescente , dar cu o mai buna eficienta se recomanda in doza de 500 mg de 2 ori pe zit imp de 10 zile .





Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.