Creeaza.com - informatii profesionale despre


Evidentiem nevoile sociale din educatie - Referate profesionale unice
Acasa » scoala » biologie
Protide

Protide


PROTIDE

Proteinele sunt cel mai importante biomolecule, din punct de vedere cantitativ ele reprezentand circa 65-70 % din substanta uscata a organismului animal. Fiecare celula contine cateva mii de proteine, fiecare dintre ele fiind codificata intr-un fragment de ADN numit gena. Proteinele indeplinesc in organismele vii o multitudine de functii si sunt implicate in toate procesele celulare.

Proteinele pot avea:

rol structural. Proteinele sunt constituenti principali ai organitelor si membranelor celulare precum si a fluidelor organismului. Proteinele sunt componente esentiale ale tesuturilor. Putem enumera aici colagenul - componenta majora a tesutului conjunctiv, keratinele - din par, blana, miozina - din tesutul muscular; elastina din ligamente; fibroina din fibrele de matase, etc.

rol de depozitare si de nutrienti. Feritina este o metaloproteina ce stocheaza fierul in organismele vii. Cazeinele din lapte si ovalbuminele sunt proteine cu rol de nutrienti.

rol de aparare a organismului. Imunoglobulinele, care sunt proteine serice, au rolul de a proteja organismul impotriva infectiilor virale sau bacteriene.

rol de transport a unor biomolecule. Hemoglobina transporta oxigenul, dioxidul de carbon, albuminele serice transporta vitamine, hormoni, acizi grasi etc.

rol de biocatalizatori. Cu cateva exceptii, toate enzimele sunt biomolecule de natura proteica, ele catalizand toate transformarile biochimice ce se desfasoara in organismele vii.



rol de reglare. Numerosi hormoni au structura derivata din aminoacizi sau sunt peptide ori proteine.

rol in contractia musculara si in mobilitatea celulelor. Complexul actina-miozina este raspunzator de contractia musculara iar tubulina este proteina constitutiva a microtubulilor.

rol de tamponare si mentinere a presiunii osmotice a sangelui.

Din punct de vedere structural proteinele sunt macromolecule, biopolimeri ale caror unitati structurale sunt aminoacizii. Aminoacizii se condenseaza intre ei prin legaturi de tip amidic numite legaturi peptidice, formand peptidele si proteinele.

Delimitarea intre polipeptide si proteine nu este stricta, dar in general prin polipeptide se inteleg moleculele cu masa moleculara mai mica de 10.000 Da.

Holoproteinele sunt macromolecule alcatuite exclusiv din aminoacizi, legati prin legaturi peptidice. Heteroproteidele, sau proteinele conjugate, au in componenta lor si grupari prostetice, de natura neproteica. In functie de natura chimica a gruparii prostetice, heteroproteinele se clasifica in:

metaloproteine

glicoproteine

lipoproteine

fosfoproteine

cromoproteine

nucleoproteine





Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.