Creeaza.com - informatii profesionale despre


Evidentiem nevoile sociale din educatie - Referate profesionale unice
Acasa » scoala » geografie
Lacul balnear

Lacul balnear


LACUL BALNEAR

Urmarirea evolutiei calitatii apei lacului Fundata - balnear, s-a facut prin prelevari de probe de plancton din doua puncte de recoltare.

Pentru lacul balnear intereseaza in mod deosebit si urmarirea evolutiei zooplanctonului deoarece alaturi de fitoplancton acesta participa la formarea namolului terapeutic.

Fitoplanctonul a fost reprezentat prin urmatoarele grupe de alge: Cyanophyta, Chlorophyta, Bacillariophyta, Pyrrhophyta si Euglenophyta.

Urmarind dezvoltarea fitoplanctonului s-a constatat ca acesta a avut o dezvoltare diferita de la un sezon la altul. In sezonul de vara iunie-august s-a remarcat o diversitate mai mare atat ca grupe de organisme cat si ca specii, inregistrandu-se si densitatile cele mai ridicate de ~4.1 mil cel/l.

De remarcat este prezenta cianofitelor in sezonul de vara si toamna, acestea lipsind in primavara, grupa avand o diversitate specifica apreciabila in sezonul de vara. Dimensiunile volumetrice reduse ale cianofitelor au determinat chiar la densitati mai mari, valori reduse ale biomasei - 3.725 mg/l (iunie). Valoarea maxima a biomasei a fost in august de 11.405 mg/l determinata nu numai de un maxim al densitatii de ~4 mil.cel/l ci si de prezenta unor specii de pirofite (Peridinium sp.). Valoarea medie a biomasei a fost de 6.599 mg/l.



Zooplanctonul a cuprins in structura sa specii din grupele: Rotatoria, Copepoda si Cladocera.

In sezonul de primavara si toamna , la densitati reduse de 17 org/l si respectiv 11 org/l s-au inregistrat valori reduse ale biomasei si anume 1.249 mg/l (apr), determinata in special de copepode, si 0.313 mg/l (nov) cand in structura zooplanctonului dominante au fost rotiferele.

In sezonul de vara (iunie-august) s-au inregistrat densitati mai mari de 137 org/l si respectiv 213 org/l, determinate in principal de grupa rotiferelor care s-au remarcat printr-un numar apreciabil atat de specii cat si de indivizi. Valorile biomasei au fost de 3.726 mg/l (iun) si 5.536 mg/l (aug), in ambele cazuri valoarea biomasei fiind influentata de copepode si cladoceri.

In grupa rotiferelor s-au remarcat anumite specii caracteristice lacurilor salmastre: Lecane lamellata, Brachionus plicatilis, Hexarthra fennica.

Prin valoarea medie a biomasei fitoplanctonului de 6.599 mg/l si a zooplanctonului de 2.710 mg/l, se poate aprecia ca cele doua componente ale planctonului au o contributie modesta la formarea namolului terapeutic.





Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.