Creeaza.com - informatii profesionale despre


Cunostinta va deschide lumea intelepciunii - Referate profesionale unice
Acasa » scoala » management
Managementul calitatii

Managementul calitatii


Managementul calitatii

Sistemul de management al calitatii este definit ca ansamblul de procese interconectate sau care interactioneaza si se ocupa cu stabilirea politicii si a obiectivelor privind calitatea, precum si cu atingerea acestor obiective. Rolul obiectivelor este de a asigura focalizarea fiecarui proces si angajat pe politica organizatiei in ansamblu, realizandu-se un tot unitar.

Asadar, pentru a implementa sistemul de management al calitatii se identifica procesele si se asigura managementul lor in conformitate cu cerintele din ISO 9001, procesele insemnand de fapt procedura si indicatori de performanta. Pentru o abordare sistematica, procesele se structureaza in trei mari categorii:

procesul de managementul calitatii - se refera la stabilirea politicii si obiectivelor privind calitatea;

procese de afacere - se refera la procese de baza, generatoare de valoare prin realizarea produselor si satisfacerea cerintelor clientului;

procese suport - se refera la procesele necesare pentru sprijinirea proceselor de afacere; cerintele pentru procesele suport sunt stabilite prin analiza proceselor de afacere.

Daca asigurarea calitatii aborda numai procesele de productie, montaj si service, managementul calitatii extinde abordarea calitatii la toate procesele.

Implementarea sistemului de management al calitatii presupune, dupa identificarea proceselor, parcurgerea urmatoarelor doua etape:

Punerea de acord a organizatiei cu cerintele de managementul calitatii - constituie un pas extrem de important, succesul acestei etape fiind determinat de nivelul de institutionalizare si de oficializare pe care il consimte conducerea organizatiei. Institutionalizarea si oficializarea confera legitimitate sistemului. Astfel, trebuie avut in vedere faptul ca, in ceea ce priveste calitatea, aceasta se genereaza si se imbunatateste pas cu pas, proces cu proces, de catre toti si fiecare, fara exceptie; nu exista persoane/compartimente privilegiate cand este vorba de a genera valoare (calitate) sau de a imbunatati modul de lucru.



Stabilirea si actualizarea (imbunatatirea) de obiective - reprezinta mecanismul care mentine in functiune procesul de imbunatatire continua. Instrumentele specifice imbunatatirii continue a proceselor sistemului de management al calitatii sunt, in mare parte, cele practicate la asigurarea calitatii, si anume: analiza datelor (tehnici, statistici), audit, actiuni preventive/corective, analiza efectuata de management.

In concluzie, daca asigurarea calitatii este focalizata pe mentinerea conformitatii sistemului calitatii cu cerintele standardului, managementul calitatii lasa loc pentru o abordare inovativa, ce poate fi mai profitabila pentru organizatie.

Managementul calitatii reprezinta ansamblul activitatilor coordonate prin care se orienteaza si se tine sub control o organizatie in ceea ce priveste calitatea. Aceste activitati se refera la: planificarea calitatii, tinerea sub control a calitatii, asigurarea calitatii si imbunatatirea calitatii [96].

Activitatile de tinere sub control a calitatii au ca scop satisfacerea cerintelor referitoare la calitate, in timp ce activitatile de asigurare a calitatii au rolul de a da incredere ca cerintele referitoare la calitate vor fi satisfacute.

Prin activitatile de imbunatatire a calitatii se urmareste ameliorarea aptitudinii organizatiei de a satisface cerintele privind calitatea. Aceste cerinte se pot referi la eficacitate, eficienta sau trasabilitate.

Termenul de eficacitate exprima nivelul realizarii activitatilor planificate si nivelul obtinerii rezultatelor asteptate, in timp ce prin eficienta se intelege raportul dintre rezultatul obtinut si resursele utilizate.

Trasabilitatea se refera la posibilitatea reconstituirii istoricului, a realizarii sau a localizarii a ceea ce este luat in considerare (produs, proces, sistem etc.).





Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.