Creeaza.com - informatii profesionale despre


Simplitatea lucrurilor complicate - Referate profesionale unice
Acasa » scoala » management
Metoda A.B.C.

Metoda A.B.C.


Metoda A.B.C.

In procesul de pilotaj al intreprinderilor si de analiza a diferitelor procese economice, cand se pune problema unei clasificari in functie de un criteriu pentru a se pune in evidenta elementele care joaca rolul cel mai important, se poate folosi cu bune rezultate metoda A.B.C., cunoscuta si sub numele de Legea 80-20.Aceasta metoda de clasificare este asimilata frecvent Legii lui Paretto, economist italian care a constatat ca 80% din bogatia nationala este detinuta de 20% din persoane, de unde s-a dat si denumirea metodei de 80-20.

In analizele efectuate, Paretto a plecat de la faptul ca, de fiecare data cand exista un mare numar de factori aleatori ale caror efecte sunt cumulative, are loc o repartitie a acestora dupa Legea lui Gauss.Pe baza acestei constatari Paretto a propus o transcriere a rezultatelor analizei in mod aproximativ dupa o distributie de tip Gauss.Curba lui Gauss este reprezentarea grafica a (probabilitatii) repartizarii unor valori in functie de o medie standard si poarta numele marelui matematician german Karl Friedrich Gauss (1777-1855) si, datorita formei, i se spune adesea 'clopotul lui Gauss' sau 'palaria lui Gauss'(vezi reprezentarea de mai jos).

Metoda A.B.C. se bazeaza pe impartirea unui ansamblu in trei clase denumite A,B,C.In clasa A se cuprind elementele care au cea mai mare pondere, de 80%, in clasa B se grupeaza elementele care au o pondere medie de 15%, iar in clasa C se grupeza cele care au o pondere mai mica, adica 5%.

Aplicarea metodei A.B.C. necesita alegerea unui criteriu semnificativ pentru studiul sau analiza care se doreste a se efectua, precizarea modului de identificare a elementelor care trebuie clasate si folosirea unei unitati de masura in valoare absoluta sau relativa.Aceasta metoda se poate aplica in cele mai diverse domenii.

MODEL DE EXPRIMARE A METODEI A.B.C.

CLASA

PONDERE

NUMERICA



PONDERE

VALORICA

A

5

B

C

5

TOTAL

6 Mentenanta reprezinta totalitatea actiunilor de mentinere sau de reducere a starii de functionare a produselor.Se deosebesc doua tipuri de mentenanta:

-mentenanta preventiva sau planificata, care consta in mentinerea in stare de functionare a produselor prin efectuarea anumitor activitati: inlocuiri, reglaje etc.

- mentenanta corectiva sau neplanificata, care consta in readucerea produselor defecte in stare de functionare prin desfasurarea unor activitati ce urmaresc diminuarea sau inlaturarea defectelor aparute.





Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.