Creeaza.com - informatii profesionale despre


Cunostinta va deschide lumea intelepciunii - Referate profesionale unice
Acasa » scoala » marketing
Evolutia marketingului

Evolutia marketingului


Evolutia marketingului

In forme primitive si naive marketingul exista inca din perioada Comunei Primitive, de la primele forme ale schimbului intre oameni, dovedindu-se utile oriunde si oricand aceste schimbari.

In studierea evolutiei marketingului, un reprezentant al scolii britanice de marketing. M. Baker, a evidentiat un paradox foarte important:'' Enigma marketingului consta in faptul ca el este una dintre cele mai vechi activitati ale omului si totusi este privit ca cea mai recenta dintre disciplinele economice.'' 5

De-a lungul timpului printre evenimentele care au marcat in mod deosebit evolutia marketingului se numara aparitia monedelor, care a inlocuit trocul, produsele fiind vandute pe bani, ceea ce a dus la necesitatea ca negustorii sa-si adapteze produsele in functie de clienti, Revolutia industriala de la inceputul secolului al XVIII-lea, care a facut trecerea de la productia manuala la cea mercenizata. Impactul a fost deosebit, a inceput producerea in masa a bunurilor la preturi mai accesibile pentru cumparatori, diviziunea muncii devenea tot mai evidenta, iar acestea au dus la amplificarea procesului de productie.



Dupa aceasta perioada marketingul incepe sa se contureze din ce in ce mai bine ca activitate necesara in cadrul economiei intreprinderilor. Au existat o serie de economisti care s-au preocupat in mod deosebit de studierea evolutiei markeingului si au structurat aceasta evolutie pe diferite etape :

Robert L. King propune urmatoarele etape :

v    Etapa orientarii spre productie intre anii 1900 si 1930;

v    Etapa orientarii spre vanzari intre 1930 si 1950;

v    Etapa de marketing propriu-zis incepand din 1950 si pana in prezent. 6

Un alt economist propune o structurare a evolutiei marketingului mai ampla si mai axata pe marketing ca stiinta :

Primul deceniu al secolului XX, in care are loc descoperirea marketingului ca stiinta;

Al doilea deceniu, in care se conceptualizeaza notiunea de marketing;

Al treilea deceniu, cand marketingul incepe sa se integreze in cadrul intreprinderilor;

Al patrulea deceniu de dezvoltare al marketingului;

Al cincilea deceniu in care are loc o reevaluare a acestuia;

Deceniile urmatoare de reconceptualizare a marketingului; 7

5 Baker, M., Marketing, Editura Societatea Stiinta&Tehnica S.A., Bucuresti, 1997, pag.3

6King, R., The Marketing Concept, In volumul ''Science in Marketing'', editor G. Schwartz.

Bartels, R., development of marketing : a brief History. In volumul '' science in marketing '', editor g.Schwartz, citat extras din V. Balaure (coordonator) op. cit__________ ______ ____ __________ ______ ____ ___

De la inceputul secolului XX si pana la jumatatea acestuia, marketingul a avut o evolutie destul de lenta, mai dezvoltata in S.U.A decat in tarile dezvoltate europene. Incepand insa cu anul 1950, S.U.A a fost tara care s-a orientat spre o dezvoltare rapida a marketingului.

Dinamismul economic si social pe care l-a cunoscut marketingul in aceasta perioada in S.U.A a fost deosebit si a avut parte de cea mai buna si cea mai rapida promovare de pe tot globul. O dovada a acesui fapt este si in prezent institutia cu cea mai mare influenta in ceea ce priveste evolutia si dezvoltarea marketingului. Dupa 1960 are loc cea mai ampla dezvoltare a marketingului, incepand cu dezvoltarea asa numitei ,,societati de consum", care se caracteriza prin abundenta de bunuri si prin bunastarea populatiei, in aceste conditii fiind tot mai necesara diferentierea produselor.Incep sa se elaboreze si sa se dezvolte conceptele de cercetare de piata, de studierea a comportamentului consumatorului, conceptul de marca, de cota de piata, de campanie publicitara si multe altele.

Intrucat abundenta de produse ofera consumatorilor o posibilitate larga de alegere, de aceea pentru intreprinderi devine tot mai necesar sa atraga consumatorii, sa detina o pozitie cat mai buna pe piata, sa aiba o imagine pozitiva pentru a castiga cat mai multi clienti. Pentru realizarea acestor obiective calea de urmat este cea a orientarii catre consumatori, fiind necesara cunoasterea pietei, careia intreprinderea nu i se mai adreseaza in general, ci trebuie sa se axeze pe anumite segmente ale pietei, anumitor nevoi existente, pentru a avea succes produsele sale pe piata.

Pana in prezent evolutia marketingului a fost marcata si de alte evenimente care au produs schimbari majore atat din puncte de vedere economic cat si din punct de vedere social. Printre acestea s-au numarat criza energetica din 1973, criza cafelei din 1976, criza materiilor prime industriale de la inceputul deceniului al 8-lea, precum si catastrofa nucleara de la Cernobil si alte dezastre ecologice care au avut loc ulterior. In privinta acestor dezastre au existat multe dezbateri, fiind probleme care afecteaza grav pamantul. O consecinta a dezbaterilor a fost aparitia marketingului ecologic, care se preocupa de conservarea mediului inconjutator si de siguranta consumatorilor, prin promovarea la nivel mondial a unor activitati de protejare a mediului si prin actiuni de prevenire si combatere a distrugerii mediului inconjurator.

Revolutia informatica si tehnologica din ultimul deceniu si-a pus si aceasta amprenta asupra evolutiei marketingului, care sia-a imbogatit intstrumentarul cu nui tehnici si metode performante, care permit prelucrarea, analiza si transmiterea informatiilor la un nivel mult mai avansat si cat mai exact.

La o analiza mai ampla a fenomenelor se observa ca evolutia marketingului dupa 1960 s-a caracterizat printr-un dinamism deosebit si printr-o dezvoltare remarcabila a componentelor sale. Apar si se dezvolta noi concepte, aducand cu ele noi solutii atat la problemele intreprinderii cat si la cele ale economiei per ansamblu. Directiile de evolutie au fost urmatoarele:

v    Extinderea functiilor de marketing in interiorul firmei, avand in vedere faptul ca dupa 1960 se ajunsese la o egalitate relativa a cererii cu oferta, deci se cumpara ceea ce se producea. In aceasta perioada marketingul avea rolul de a vinde produsele si serviciile firmei si tot acum apar noi domenii ale marketingului: maketingul strategic, care inglobeaza functiile strategice ale acestuia, adica studiul pietei, alegerea pietelor tinta, conceperea de bunuri si servicii performante, capabile sa satisfaca ulterior nevoile consumatorilor, fixarea preturilor, alegerea celor mai eficiente canale de distributie si de comunicatie cu piata; marketingul operational, alcatuit din functiile de distributie si promovare ale marketingului, precum si marketingul direct care are ca obiectiv principal obtinerea unei reactii imediate din partea consumatorilor si a marketingului relational, prin intermediul caruia se stabilesc relatiile cu piata.

v    Adaptarea marketingului la crizele economice si la transformarile politice si sociale care au avut loc in aceasta perioada. Astfel de evenimente au dus la schimbari majore in cadrul economiei mondiale, necesitand adaptari la nivelul toturor stiintelor economice. Marketingul a trecut de la o atitudine defensiva la una ofensiva, uneori chiar agresiva adaptand variabilele mixului de marketing ( produs, pret, distributie si promovare ) la cerintele consumatorilor, carora marketingul nu li se mai adreseaza in masa, ci pe grupuri de consumatori sau in unele cazuri pe fiecare consumator in parte. De asemenea au crescut exigentele in ceea ce priveste rentabilitatea in gestionarea bugetelor de marketing si se defineste um nou concept, cel de marketing social, si are ca scop satisfacerea eficienta a nevoilor consumatorilor in asa fel incat sa fie protejat consumatorul cat si mediul ambiant.

v    Dezvoltarea marketingului international care se refera la activitatile societatilor transnationale si la cele ale firmelor de export-omport, dezvoltare determinata de fenomenul globalizare, de internationalizarea tot mai rapida a firmelor.

v    Extinderea marketingului in tot mai multe sctoare de activitate, datorita cresterii numarului si diversitatii firmelor, precum si dezvoltarea si consolidarea marketingului in domeniile in care este deja inclus. Apar noi ramuri ale stiintei marketingului, mai ales in domeniul serviciilor: marketing cultural, marketing financiar, marketing bancar, marketing educational.

v    Dezvoltarea metodelor si tehnicilor de marketing prin adoptarea unor procedee si metode din alte stiinte precum si crearea si dezvoltarea unor metode si tehnici proprii prin incorporarea informaticii si a tehnologiei de ultima ora tot mai mult in instrumentarul marketingului.

In Romania marketingul a aparut ca stiinta in 1960 dar a fost abordat si dezvoltat destul de putin in perioada socialista. Ulterior marketingul s-a impus ca stiinta si a fost adoptat atat de teoria cat si de practica economica. Contributii deosebite la dezvoltarea si promovarea marketingului in Romania au avut profesorii J,C.Dragan, M.C.Demetrescu, Constantin Florescu, D. Patriche. P. Malcomete si multi altii. In 1971 ia fiinta Asociatia Romana de Marketing, AROMAR, care in acelasi an devine membra a Federatiei Internationale de Marketing.

Dupa anul 1989, odata cu prabusirea regimului comunist, marketingul are o dezvoltare tot mai ampla precum si libertatea de a aplica toate conceptele sale la nivelul economiei romanesti. In acest sens este necesara pregatirea unor specialisti in domeniu, existand mai multe universitati care se ocupa de formarea acestora..





Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.