Creeaza.com - informatii profesionale despre


Simplitatea lucrurilor complicate - Referate profesionale unice
Acasa » tehnologie » electronica electricitate
Diagrame ladder

Diagrame ladder


Diagrame ladder

Definitia diagramelor ladder

Diagramele ladder sunt diagrame speciale folosite de obicei in sistemele logice de control industrial. Denumirea de ladder (din engleza: scara) vine de la asemanarea acestora cu o scara: doua linii verticale desemnand sursa de putere, si linii orizontale reprezentand circuitele de control.

Exemplu

Ca si exemplu de inceput, o diagrama ladder simpla reprezentand o lampa controlata de un comutator manual arata precum in figura alaturata. Notatiile L1 si L2 desemneaza bornele unei surse de alimentare de 120 V c.a. L1 este faza iar L2 este conductorul neutru (legat la masa). Aceste notatii nu au nicio legatura cu notatia bobinelor.

Transformatorul sau generatorul ce alimenteaza acest circuit este omis pentru simplitate. In realitate, circuitul este cel alaturat.

Desi circuitele logice industriale utilizeaza o tensiune de 120 V in c.a., exista si sisteme realizate la tensiuni mai mici in c.a. sau chiar si in c.c.

Atata timp cat contactele comutatoarelor si bobinele releelor sunt dimensionate corespunzator, tensiunea de alimentare a sistemului este irelevanta.

Notatia conductorilor

Observati cifra "1" notata pe conductorul dintre comutator si lampa. In realitate acel conductor este notat cu cifra "1" folosind etichete adezive sau tuburi termocontractibile, in functie de preferinta. Conductorii ce duc inspre comutator vor fi notati cu "L1, respectiv "1". Conductorii ce duc inspre lampa vor fi notati cu "1", respectiv "L2. Aceste numerotatii sunt facute pentru a usura construirea si intretinerea intregului ansamblu. Fiecare conductor are propriul sau numar unic. Numerotarea conductorilor nu se schimba atunci cand acestia intra/ies dintr-un nod, indiferent daca marimea, culoarea sau lungimea lor se schimba. Desigur, este de preferata utilizarea unei singure culori pentru desemnarea aceluiasi conductor, dar acest lucru nu este tot timpul practic. Ceea ce conteaza este ca orice punct comun din punct de vedere electric dintr-un circuit de control sa fie desemnat prin acelasi numar de fir (conductor).



Sa luam de exemplu diagrama ladder alaturata. Conductorul notat cu "25" reprezinta de fapt acelasi fir din punct de vedere electric, chiar daca acesta este conectat la mai multe dispozitive.

Modul de conectare al sarcinii

In diagramele ladder, sarcina (lampa, releu, etc.) este aproape tot timpul conectata la dreapta "scarii". Desi din punct de vedere electric locatia sarcinii nu are nicio importanta, conteaza totusi care capat al "scarii" este conectat la masa.

Sa consideram exemplul alaturat. In acest caz, lampa (sarcina) este conectata in dreapta circuitului, la fel si masa sursei de alimentare. Aceasta nu este o simpla coincidenta.

Sa presupunem ca la un moment dat exista o conexiune accidentala intre conductorul 1 si masa. Aceasta conexiune poate fi data de uzura izolatiei si contactul conductorului cu un mediu conductor conectat la pamant. Cu ambele capete ale lampii conectate la masa (acelasi potential, prin urmare, cadere de tensiune zero), lampa este practic scurt-circuitata si nu se poate aprinde. In cazul inchiderii comutatorului, acest scurt-circuit va duce la arderea sigurantei fuzibile.

Dar, sa vedem ce s-ar intampla in cazul unei defectiuni identice (contactul accidental dintre conductorul 1 si masa) in cazul in care pozitia comutatorului este schimbata cu cea a lampii. Si in acest caz, L2 este conectat la masa. Masa accidentala va forta aprinderea lampii, iar comutatorul nu va avea niciun efect asupra functionarii acesteia.

Este mult mai bine si mai sigur din punct de vedere electric sa avem un sistem a carui siguranta fuzibila se arde in cazul unui defect de impamantare , decat un sistem a carui componente (lampi, relee, etc.) nu pot fi controlate in cazul aceluiasi defect. Din aceasta cauza, sarcina(le) unei diagrame ladder trebuie tot timpul conectata langa conductorul legat la masa (comun din punct de vedere electric cu acesta).





Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.