Creeaza.com - informatii profesionale despre


Simplitatea lucrurilor complicate - Referate profesionale unice
Acasa » tehnologie » electronica electricitate
MOTORUL SINCRON

MOTORUL SINCRON


MOTORUL SINCRON

1 Masina sincrona

Masina sincrona este o masina de curent alternative, cu camp magnetic invartitor, ak carei rotor are viteza de sincronism proportionala cu pulsatia curentilor din fazele indusului si invers proportionala cu numarul de perechi de poli

Masina sincrona trifazata este cea mai importanta masina electrica generatoare, in stadiul actual al tehnicii cinstituind tipul exclusiv folosit in centralele electrice ale sistemelor electroenergetice. Este utilizata de asemenea ca motor asincron si ca generator de putere ractiva (compensator sincron.).

Motoarele sincrone inlocuiesc avantajos pe asincrone in actionarile de mare putere, cu regim de functionare continuu avand randament sporit, factor de putere modificabil si siguranta mare in functionare. Ele sunt utulizate aproape exclusive la antrenarea marilor pompe si compresoare, la grupuri convertizoare , la actionarile de putere mare si mijloci din industria hartiei si cimentului.

Motoarele sincrone speciale cum sunt cele cu relucanta variabila , cu magneti permanenti, cu histerizis si motoarele pas cu pas constituie variante constructive pentru actionarea unor mecanisme care impugn conditii deosebite la puteri mici.

In tara noastra, la intreprinderea de masiniu grele la Bucuresti se construiesc turbogeneratoare sincrone cu puteri la 330 MVA , iar la intreprinderea constructoare de masini la Resita au fost construite grupurile hidrogeneratoare de 172 MW pentru hidrocentrala de la portile de fier.

La intreprinderea electroputere se realizeaza motoare sincrone de mare putere . La IMEB se construiesc grupuri electrogene cu generatoare sincrone, generatoare sincrone speciale pentru inalta frecventa precum si motoare sincrone.



2 Elemente constructive

Masinile sincrone de constructie normala au statorul Indus, asemanator celui al masiniisincrone, iar rotorul inducator, cu miez ferromagnetic masiv si infasurare alimentata prin intermediul a doua inele si perii de contact de la o sursa de curent continuu. Puterea de excitatie necesara inducatorului in miscare reprezinta numai cateva procente din puterea indusului fix incatstructia normala este mult mai avantajoasa decat construcita inversata. Rotorul inducatorpoatre fi cu poli netezi sau cu poli aparenti. Rotoarele cu poli netezi se construiesc pentru turatii mari (masini cu una sau cel mult doua perechi de poli), iar cele cu poli aparenti pentru turatii jopase.

Bobinajul rotorului cu poli netezi este repartizat in crestaturi iar al rotorului cu poli aparenti este concentrate in jurul miezurilor

Piesele polare au practicate uneori crestaturi in care sunt situaterele coliviei pentru amortizarea asincrona a oscilatiilor sau pentru pornirea in asincron.

Sursa de curent continuu ce alimenteaza rotorul este alcatuita fie dintr-un generator de curent continuu situate pe acelasi ax , fie dintru-un frup convertizor cu generator de curent continuu antrenat d asincron sau cu redresoare comandate.

La masinile sincrone generatoare de mare putere sau la motoarele sincrone in conditii deosebite de functionare, instalatia de excitatie constituie o parte a sistemului de excitatie care asigura si de functii de regal si protectie a masinii.

Masinile sincrone de puteri mici au rotoarele inducaare realizate mai ales din magneti permanenti sau din materiale feromagnetice anizotrope.





Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.