Masini asincrone
Cuprins
Cap.1. Probleme generale
Definitii si elemente constructive de baza
Semne conventionale
Domenii de utilizare
Cap.2. Principiul si ecuatiile de functionare
2.1. Principiul de functionare
2.2. Regimurile de functionare ale masinii asincrone
2.3. Caracteristicile de fnctionare ale masinii asincrone
2.3.1. Caracteristicile de functionare
2.3.2. Caracteristicile motoarelor cu rotoarele de constructie speciala
Cap.3. Alegerea motoarelor electrice de actionare
3.1. Notiuni introductive
3.2. Alegerea tipului constructiv de motor
3.3. Alegerea motoarelor dupa conditii de viteza
3.4. Alegerea motoarelor in functie de caracteristica mecanica a masinii de lucru
Cap.4. Scheme de comanda a sistemelor de actionare electica
4.1. Notiuni introductive
4.2. Scheme de comanda pentru pornirea motoarelor electrice
4.3. Scheme de comanda pentru pornirea in functie de timp a motoarelor electrice
4.4. Pornirea motoarelor cu rotorul in colivei
4.5. Schimbarea sensului de rotatie
4.6. Reglarea turatiei prin schimbarea numarului de poli
4.7. Reglarea turatiei prin modificarea frecventei f1 a tensiunii de alimentare
4.8. Reglarea turatiei prin modificarea alunecarii
4.9. Motoare asincrone monofazate
Cap.5. Incercarile motoarelor asincrone
5.1. Incercarea in gol
5.2. Incercarea in scurtcircuit
5.3. Proba de mers in sarcina
5.3.1. Metoda de frina electromagnetica
5.3.2. Metoda de incarcare artificilala
Cap.6. Masuri de protectie a muncii si de prevenire si stingere a incendiilor
6.1. Masuri de protectie a muncii
6.2. Masuri de prevenire si stingerea a incendiilor
Cap.1. Probleme generale
1.1. Definitii si elemente constructive de baza.
Numim masina asincrona orice masina de curent alternative, care, la frecventa data a retelei, funcioneaza cu o turatie variabila cu sarcina. In continuare, vor fi prezente numai masinile asincrone fara collector, numite obisnuit masini asincrone sau de inductie, care sunt cele mai robuste si sigure in exploatarea, motiv pentru care sunt cele mai utilizate. Masinile asincrone consta dintr-o armatura statorica, numita pe scurt stator si o armura rotorica, numita rotor. Statorul format din unul sau mai multe pachete de tole are in crestaturi o onfasurare monofazata sau trifazata care se conecteaza la retea si formeaza inductorul masinii. Rotorul este format tot din pachete de tole, dar in crestaturi poate avea o infasurare trifazata conectata in stea cu capete scoase la trei inele sau o infasurare in scurtcircuit de tipul unei colivii. De aceea, dupa forma infasurarii rotorului, masinile asincrone se mai numesc masini asincrone cu inele si masini asincrone cu rotorul in scurtcircuit sau cu rotorul in colivie. In afara acestor parti, masina mai are, in functie de destinatie, de tipul de protectie la patrunderea apei si a corpurilor straine in masina, de forma constructiva, de sistemul de racire, de putere si tensiune o serie de elemente constructive, dintre care o parte sunt date in figura. Terminologia generala pentru masinile electrice, data de STAS 4861-73, cuprinde si terminologia subansamblurilor si pieselor componente. Simbolizarea formelor constructive este data in STAS 3998-74.
1.2. Semne conventionale. In figura 5.2 se dau o parte din semnele convectionale pentru masinile asincrone. Notarea infasurarilor statorice si rotorice se face conform STAS 3503-71. La infasurarea statorica trifazata, cu cele sase capete scoase, bornele sunt notate si asezate pe placa ca in figura 5.3.
1.3. Domenii de utilizare. Se utilizeaza aproape in exclusivitate ca motor in actionarile cu turatie practice constata si mai rar la turatii variabile, din cauza instalatiilor de alimentare costisitoare. Motoarele asincrone trifazate formeaza cea mai mare categorie de consumatori de energie electrica din sistemul energetic, fiind utilizate in toate domeniile de activitate (masini-unelte, poduri rulante, macarale, pompe etc.). Motoarele monofazate sunt utilizate in special in instalatiile de uz gospodaresc (ventilatoare, aeroterme, pompe, masini de spalat rufe, polizoare, masini de gaurit etc.). La noi in tara se construieste, la nivelul cerintelor actuale, aproape toata gama de masini asincrone trifazate cu puteri P≤10 MW si monofazate cu destinatie speciala, cu puteri P≤1 kW. In afara acoperirii necesitatilor interne, Romania exporta o mare parte din motoare in zeci de tari, ca unitati independente sau incorporate in utilije si instalatii.
Cap.2. Principiul si ecuatiile de functionare
2.1. Principiul de functionare. Se considera o masina asincrona cu cate o infasurare trifazata pe fiecare din cele doua armaturi. Daca infasurarea statorica se conecteaza la o retea trifazata de tensiune si frecventa corespunzatoare, ea va fi parcusa de un sistem trifazat de curenti care vor produce in intrefier un camp magnetic invartitor, cu viteza unghiulara . Daca armature rotorica are in acel moment viteza unghiulara , intr-o infasurare de faza a ei, devenita secundara, se induce t.e.m. (relatia 4.19):
e2=(w1-w)w2kw2 cos(w1-w)t=w2w2kw2 cos w2t, in care w2 este pulsatia t.e.m. induse, iar -viteza relative dintre campul inductor si rotor. Daca infasurarea rotorului se inchide (fig. 5.4), ea va fi parcursa de curenti care, la randul lor produc un camp invartitor de reactie cu o viteza unghiulara fata de infasurarea care l-a produs (relatiile4.10 si 5.1) adica indifferent de turatia rotorului, campul inductor sic el de reactie au aceeasi viteza relative fata de stator. Deci, cele doua campuri sunt fixe intre ele si se pot insuma, dand un camp resultant in intrefier. Prin interactiunea dintre acest camp si curentii din infasurari, se exercita intre cele doua armaturi un cuplu electromagnetic, asa cum s-a aratat si la masina de curent continuu. Relatia arata ca in infasurarea rotorica sunt curenti deci se poate execrita un cuplu, numai daca e2≠0, adica . In acest caz se spune ca se poate exercita un cuplu numai daca rotorul aluneca fata de campul invartitor inductor.
2.2. Regimurile de functionare ale masinii asincrone. Analiza regiunilor de functionare le masinii asincrone se va face in functie de turatie relative n2 rotorul fata de campul invartitor inductor produs de stator, adica de turatie n2=n1-n.
electrice sunt intalnite toate regimurile de functionare aratate dar regimul de baza este cel de motor.
2.3. Caracteristicile de functionare ale masinii asincrone
2.3.1. Caracteristicile de functionare. In figura 5.10
s-a reprezentat grafic expresia Me = f(s),
2.3.2. Caracteristicile motoarelor cu rotoarele de constructie speciala. Motoarele cu rotorul bobinat si inele simple, greu de intretinut, iar cele cu colivie normala (cu bare rotunde) au la pornire cuplul mic si curentul mare. De aceea, fara a modifica statorul, se folosesc forme constructive de rotoare cu bare inalte (crestaturi adanci) sau cu colivii duble care la aceeasi putere au la pornire cuplu mare si curent mic cum se arata in figura 5.14. Coliviile rotoarelor se realizeaza prin turnare din aluminiu sau prin sudarea barelor din crestaturi la inelele frontale de scurtcircuit. In acest ultimo caz coliviile pot fi din aluminiu cupru bronz sau alama.
Cap.3. Alegerea motoarelor electrice de actionare
3.1. Notiuni introductive. Prin actionare electromecanica se intelege punerea in stare de functionare a unei masini de lucru. Un system de actionare este format din urmatoarele parti componenete principale: masina de lucru sau masina ce trebuie actionata motorul de actionare (electric, hidraulic sau pneumatic) care pune in miscare masina de lucru, organul de transmisie (uneori lipseste) care face legatura dintre motorul de actionare si masini de lucru si instalatia de comanda a intregului sistem. O problema de baza a actionarilor electrice este alegerea corecta a tipului de motor si determinarea cat mai precisa a puterii acestuia. Alegerea trebuie precedata de investigarea conditiilor in care va lucra motorul si anume:
mediul de lucru (curat sau cu praf sau impuritati; uscat sau umed; daca va lucra in mediu cu pericol de incendiu sau explozie) care determina in principal alegerea gradului de protectie a motorului;
conditii impuse de procesul tehnologic (viteza consta sau reglabila - continuu sau in trepte - cu precizarea limitelor de reglare) care determina in principal alegerea tipului de motor si a schemei de comanda;
caracteristica mecanica a masinii de lucru (adica a dependentei cupluluirezistent produs de aceasta in functie de un anumit parametru cum ar fi viteza sau unghiul de rotatie) care influenteaza alegerea tipului de motor si a puterii acestuia;
regimul de functionare al masinii de lucru (adica modul in care se modifica in timp cuplul rezistent al acesteia) care determinca alegerea puterii motoruui pornid de la conditiile de incalzire.
Motorul de actionare se allege din cataloage avand datele nominale cele mai apropiate de cele rezultate din calcule de proiectare (putere, turatie, tensiuni, curenti la care se mai precizeaza in plus clasa de protectie dimensiunile de gabarit). La alegerea motorului trebuie sa se tina seama si de consideratii de ordin economic cum ar fi: cheltuieli de investitii, cheltuieli de exploatare determinate de consumul de energie, necesitatiile in intretinere, siguranta in functionare.
3.2. Alegerea tipului constructiv de motor. Dimensiunile de gabarit ale motorului se stabilesc din categoria pentru motorul ales si ele trebuie correlate cu cele intregii instalatii. Gradul de protectie se stabileste in functie de conditiile impuse de mediul inconjurator. Comform STAS 5370-70 motoarele electrice li se pot asigura prin constructie doua tipuri de protectie:
Gradul de protectie este simbolizat prin cifre.
I2 - nu este
posibila atingerea partilor interioare cu degetele si nici patrunderea
corpurilor straine mai mari de
P4 - protectia contra stropirii cu apa din orice directie
IP32 - (sunt
realizate ambele tipuri de protectie) - motor protejat contra patrunderii
corpurilor straine mai mari de
Pentru medii periculoase se folosesc motoarele cu protectie antigrizutoaza sau protectie antiexploziva. Utilizarea unui motor cu grad de protectie inferior celi impus de mediu de lucru poate conduce la uzura permanenta a acestuia sau la accidente. Nu se recomanda nici folosirea unui motor cu grad superior celui indicat, deoarece pretul motoarelor creste o data cu gradul lor de protectie.
3.3. Alegerea motoarelor dupa conditii de viteza. In functie de necesitatea procesului tehnologic al masinii de lucru actionarile electrice sunt cu viteza constanta sau variabila (reglabila).
Stabilirea sistemului de actionare functie de conditiile de viteza trebuie sa tina seama si de cerinte de ordin economic. De exemplu nu se recomanda reglarea vitezei prin modificarea rezistentei din circuitul rotoric (exceptand, eventual, actionarile de putere redusa), din cauza consumului important de energie de rezistentele de reglare.
3.4. Alegerea motoarelor in functie de
caracteristica mecanica a masinii de lucru. Forma caracteristicii
mecanice a masinii de lucru impune tipul motorului de actionare iar parametrii
din domeniul de functionare de pe aceasta caracteristica determina valorile
turatiei si puterii nominale ale motorului. In primul rand trebuie avut in
vedere ca functionarea sistemului de actionare este posibila numai atunci cand
exista un punct de functionare comun corespunzand intersectiei dintre
caracteristica mecanica a motorului sic ea a masinii de lucru in domeniul de
functionare ca motor. O astfel de situatie a fost ilustrata in figura
Cap.4. Scheme de comanda a sistemelor de actionare electica
4.1. Notiuni introductive. O schema de comanda cuprinde in general un asamblu de elemente de executie de masurare sau control de protectie precum si elemente intermediare. Pentru ca o schema de comanda sa fie cat mai clara si mai usor de urmarit diferite elemente din schema se reprezinta prin simboluri. In tabelul 22.1 sunt date principale simboluri folosite in scheme de comanda ale actionarilor electrice. Daca intr-o schema exista mai multe contactoare sau relee pentru a le distinge acestea se noteaza cu cate o litera in spatial notat cu x (in tabelul 22.1) bobina unui contactor de linie cu litera L, bobina unui contactor de acceleratie cu A. daca in schema exista mai multe elemente care indeplinesc acelasi rol, de exmplu contactoare de accelerare, ele se noteaza cu aceeasi litera precedata de o cifra 1A, 2A. pentru intelegerea mai usoara a modulului de functionare a schemei de comanda partile componente ale unui element se amplaseaza de obicei in circuitul in care actioneaza. Astfel in figura 22.1 este reprezentata schema de cuplare a statorului unui motor asincron trifat la retea. Cuplarea la retea se face cu ajutorul unui buton de pornire P, prin intermediul unui contactor de linie L. se observa ca butonul P si bobina contactorului de linie L se amplaseaza intr-un circuit separate numit circuit de comanda iar contactele normale deschise L, in circuit de cuplare a statorului motorului la retea numit circuit de forta. Deoarece atat bobina contactorului L, cat si contactele L sunt parti componente ale aceluiasi litera semnificativa. Starea unui contact normal inchis sau normal deschis corespunde starii nealimentate a bobinei aparatului respective. De exemplu contactele L din circuitul de forta in figura 22.1 corespund starii in care bobina contactului L este nealimentata. Ele sunt normal deschise deoarece atat timp cat nu este actionat butonul de pornire P , bobina contactorului L este nealimentata si nu actioneaza asupra contactelor. In momentul actionarii butonului de pornire P, bobina contactului L este alimentata si actioneaza asupra contactelor sale, inchizandu-le.
4.2. Scheme de comanda pentru pornirea motoarelor electrice. Pornire motoarelor electrice se face fie prin cuplarea directa la retea fie prin intermediul rezistentelor de pornire, atunci cand se impune limitarea curentului de pornire.
In general pornirea directa nu pune probleme deosebite in legarura cu schemele de pornire ea facandu-se fie cu ajutorul unui intrerupator manual intercalate in circuitul de forta al motorului fie cu ajutorul unui buton de pornire si al unui contactor montarea dupa o schema principala ca cea din figura 22.1.
In cazul pornirii cu trepte de rezistenta este necesar ca scoaterea treptelor sa se faca treptat in mod automat pentru a se evita variatiile bruste de viteza sau depasirea valorilor limita ale curentilor.
In figura 22.1 este reprezentata schema de pornire directa a unui motor asincron trifazat cu rotorul in scurtcircuit. Dupa cum se observa pornirea se realizeaza cu ajutorul unui contactor de linie L, ale carui cantacte L din circuitul de forta realizeaza cuplarea statorului motorului la retea. In schima este prevazuta si un intrerupator manual I, care rolul de cuplare a intregii scheme la reteaua de alimentare, fara a realize pornirea motorului cid oar pregatind-o. Comanda pornirii se da apasand butonul de pornire P. in aceasta situatie fiind inchis intrerupatorul I, circuitul de comnda se inchide (este alimentat) intre fazele S si T ale retelei si anume de la faza S prin siguranta fuzibila S2 prin butonul de oprire O (normal inchis) prin butonul de pornire P, care este apasat prin bobina contactrului L, prin cantactul releului termic R (normal inchis) prin sigurata fuzibila S1 la faza T. inchizandu-se circuitul bobinei contactorului L, acesta va functiona si isi va inchide contactele sale L din circuitul de forta realizand cuplarea statorului motorului la retea deci pornirea motorului. O data cu inchiderea celor trei contacte L din circuitul de forta al motorului se mai inchide si contactul L care este legat in paralel cu butonul de pornire P. Prezenta acestui contact este necesara deoarece butonul de pornire P se mentine inchis numai atat timp cat este apasat. Daca nu este apasat circuitul de alimentare al bobinei contactorului L se deschide se vor deschide contactele L din circuit de forta si motorul se opreste. Contactul L montat in paralel cu butonul P asigura alimentarea bobinei L, chiar daca butonul P nu mai este apasat si se numeste contact de blocarea a butonului de comanda. Dupa cum se observa, cele doua circuite ale schemei sunt protejate si anume: circuitul de comanda prin sigurantele fuzibile S, iar circuitul de forta este prevazut pe doua faze cu elementele de incalzire ale unui releu termic RO care atunci cand sarcina motorului creste peste limita admisa comanda deschiderea contactului RO din circuitul bobinei contactorului L si deci motorul se opreste. Motorul poate fi oprit prin apasarea butonului de oprire care deschide circuitul bobinei contactorului L. Pornirea motorului in ambele sensuri se realizeaza utilizand doua contactoare de linie unul pentru mers diret (D) si al doilea pentru mers invers (I). in adevar dupa cum se stie pentru inversarea sensului de rotatie al unui motor asincron trifazat este necesar sa se inverseze legaturile a doua faze ale motorului de retea. Se observa ca daca functioneaza contactorul D, motorului se realizeaza urmatoarele legaturi intre fazele retelei si ale motorului. Daca functioneaza contactorul I, se realizeaza legaturi R - V, S - U, T - W, deci se inverseaza legaturile fazelor U si V ale motorului.
4.3. Scheme de comanda pentru pornirea in functie de timp a motoarelor electrice. Pentru a realize pornirea motoarelor electrice in functie de timp este necesar ca in schema sa fie folosita relee de timp. In figura 22.4 se da schema de pornire a unui motor de curent continuu cu excitatie derivatie in functie de timp pornirea facandu-se cu doua trepte de rezistenta R1 si R2. Schema functioneaza astfel: se inchide intreruptorul manual I, punandu-se sub tensiune infasurarea de excitatie a motorului si pregatirea astfel pornire sa. Apasand butonul de pornire se inchide circuitul bobinei contactorului de linie L. Prin acestea se inched contactele L din circuitul indusului motorului M (1-2) prin circuitul bobinei releului de timp si pentru blocarea butonului de pornire. Inchizandu-se circuitul indusul motorului M este cuplat intre bornele + si - ale retelei deci motorul incepe sa functioneze avand legate in serie cu circuitul indusului rezistentele de pornire R1 si R2. Prin inchiderea circuitului este pusa sub tensiune bobina releului de timp. In cazul motorului asincron, treptele de resistenta pentru pornire se introduc in circuitul rotoric al motorului o astfel de pornire fiind deci posibila numai in cazul motorului asincron cu rotorul bobinat. Schema functioneaza la fel ca cea precedenta cu mentiunea ca contactoarele 1A si 2A scurtcircuiteaza treptele de rezistenta 1R respective 2R, pe toate cele trei faze rotorice. Se pot folosi contactoare de linie I si de accelerare 1A prevazute cu relee pendulare de timp adica si cu contacte normal deschis cu temporizare la inchidere sau se pot utilize contactoare obisnuite si relee de timp.
4.4. Pornirea motoarelor cu rotorul in colivei.
Conectarea direct la retea este utilizata curent unde retelele de alimentare si mecanismele permit acest lucru. STAS 1764-70 stabileste pentru motoarele cu puteri pana la 132 kW valorile Ip =(4..7,5) In, Mp = (1,2...2,2) Mn si = 1,9.2,4. Aceste date depend pentru fiecare motor in parte de putere si turatie.
Pornire stea-triunghi se poate aplica la motoarele care au scoase cele sase capete ale infasurarii statorice si care pot functiona in triunghi la tensiunea retelei trifazate la care se va cupla. Deci un motor cu tensiunile de lucru 220/380 V se poate porni stea-triunghinumai la reteaua de 220 V. In momentul porniri se conecteaza K1 (cu K2 pe pozitia y) si curentul de linie este:
Iyp = U1f/Zk = U1/3Zk unde Zk este modulul impedantei circuitului din figura 5.7 cand s = 1, deci n = 0. Dupa stabilirea curentului in pct. B din fig 5.17 se trece K2 pe pozitia ∆ si punctual de functionare trece in C, stabilindu-se in punctual D coresponzator lui Mr. Daca pornirea se face direct in triunghi adica de trei ori mai mare decat la pornire in stea. Dar la pornirea in stea avand o reducere de tensiune U1f = U1/3 in baza relatie cuplul de pornire scade tot de trei ori si motorul nu poate porni in plina sarcina.
4.5. Schimbarea sensului de rotatie. Este echivalenta cu schimbarea sensului campului invartitor care face prin inversarea succesiunii a doua faze. Din relatia (5.24) reiese ca turatia se poate regla prin schimbarea numarului de poli a frecventei tensiunii de alimentare si a alunecarii rotorului fata de turatia de sincronism a campului invartitor.
4.6. Reglarea turatiei prin schimbarea numarului de poli. La motoarele cu rolul in colivie se face in trepte (p=numar intreg).schimband conexiunile unei infasurari (fig 5.19) se pot obtine doua turatii in raportul ½. Cand se cer trepte diferite de acest raport cum este cazul la motoarele pentru ascensoare se dispun pe stator doua infasurari distincte pentru turatiile resprective. Recent a inceput sa se utilizeze modificarea numarului de poli prin modularea campului magnetic din intrefier cand se pot obtine cu aceeasi infasurea dar schimband conexiunile doua turatii la care raportul diferade 1/2.
4.7.
Reglarea turatiei prin modificarea frecventei f1 a tensiunii de
alimentare. Modificarea frecventei unei surse de c.a. se face cu
generatoare de c.a. sau convertizoare statice de frecventa. Prin modificarea
lui f1 se modifica turatia de sincronism n1 si
reactantele (X01 = 2 f1 L01,
X02 = 2 f1 L02).
Deci in baza relatiilor si caracteristicile M = f(s) si n = f(M) pentru
diferite frecvente si U1 = ct arata ca in figura 5.20. Din relatia
(5.6) rezulta ca
4.8. Reglarea turatiei prin modificarea alunecarii. Regland tensiunea de alimentare U1 la acelasi cuplu rezistent Mr, se obtin diverse alunecari s < sk si in baza relatiei diverse turatii. In schimb la motoarele cu rotorul bobinat prin introducerea de rezistente in circuitul rotoric la un cuplu Mr se poate obtine theoretic turatii de la 0 la nn. Ambele metode nu sunt eficace la cupluri M0 mici. La motoarele cu rotorul bobinat metoda cea mai eficace de reglare a turatiei este prin dubla alimentare a masini adica statorul este alimentat de la retea iar rotorul - cu o tensiune de frecventa f2 variabila. Campul invartitor rotoric de viteza unghiulara fata de rotor trebuie sa indeplineasca conditia adica = ct. Deci cand creste f2 respectiv scade viteza a rotorului. Daca se schimba succesiunea fazelor rotorului deci campul se roteste in sens opus turatia poate creste peste cea de sincronism.
4.9. Motoare asincrone monofazate. Sunt de puteri de sub 1 kW. Au pe stator o infasurare monofazata repartizata sau concentrate pentru 2p poli si rotorul in colivie. Alimentand infasurarea cu o tensiune monofazata se produce un camp magnetic sinusoidal in spatiu si pulsatoriu in timp echivalent cu doua campuri invartitoare de amplitudini egale si turatii egale dar sens opus cum reiese din relatia (4.8). Cuplurile electromagnetice produse de cele doua campuri (direct in invers) au in functie de alunecare aceeasi forma de variatie ca si la masina trifazata. De aceea masina monofazata se poate echivala cu doua masini trifazate identice cuplate pe acelasi ax dar cu campuri invartitoare de sensuri opuse. La o turatie n a rotorului alunecarile fata de cele doua campuri. Daca se da un impuls rotorului intr-un sens deci n ≠ 0 si s ≠ 1 se observa din figura 5.23 ca apare un cuplu M ≠ 0 care accelereaza rotorul in sensul in care s-a dat impulsul. Dar practica cere ca motorul sa aiba un cuplu de pornire Mp la n = 0 si s = 1 pentru aceasta ar fi suficient ca amplitudinile celor doua campuri direct si invers sa fie diferite. Acest lucru se realizeaza fie adaugand o infasurare auxiliara pe stator die ecranand magnetic cu o spira in scurtcircuit portiuni din polii masinii. Infasurarea auxiliara care ocupa o treime din crestaturile statorului este decalata in spatiu ce 900 electrice iar curentii din ea sunt decalati in timp fata de cei din infasurarea principala introducand de regula un condesator in serie. In acest mod apare un camp resultant direct si un cuplu de pornire. Dupa pornire faza auxiliara poate fi scoasa din circuit sau lasata in serie cu un condesator pentru imbunatatirea factorului de putere. La aceste motoare schimbarea sensului de rotatie se face schimband sencul curentului prin faza principala sau prin ce auxiliara.
Cap.5. Incercarile motoarelor asincrone.
Incercarile motoarelor asincrone in marea lor majoritatea standardizate sunt destul de complexe. In linii mari prin incercari se urmareste verificarea izolatiei a parametrilor electrici si mecanici de pornire si de functionarea incalzirii. Totodata pe baza incercarilor la functionare in gol si in scurtcircuit se traseaza si caracteristicile de functionare.
5.1. Incercarea in gol. Folosind schema din fig 5.27 se ridica caracteristicile puterii active P0 indicarea de cele doua wattmeter a curentului I0 considerat ca medie a celor trei curenti cititi la cele trei ampremetre si a factorului de putere cos in functie de tensiunea de alimentare U0, citita la voltmetru V, cand frecventa se mentine constanta. Pentru fiecare valoare a tensiunii U0, stabilite cu ajutorul regulatorului de tensiune se calculeaza pe baza marimilor masurate. Trebuie mentionat ca puterea P0 acopera pierderile de frecare si ventilatie Pfv care depinde numai de turatia masinii pierderile in fierului armaturii statorice PFe care depinde de valorile frecventei si ale tensiunii retelei de alimentare si pierderile din infasurari Pw0 care nu pot fi neglijate deoarece curentul de gol la tensiunea nominala are valori intre 20 si 70% din curentul nominal.
5.2. Incercarea in scurtcircuit. Folosind schema din fig 5.27 se ridica caracteristicille puterii active Pk indicate de cele doua wattmetre a curentului Ik considerat ca medie a celor trei curenti cititi la cele trei ampremetre si a factorului de putere cos Pk in functie de tensiunea de alimentare Uk citita la voltmetrul V cand frecventa se mentine constanta. Pentru fiecare valoare a tensiunii Uk stabilite cu ajutorul regulatorului de tensiune se calculeaza. Puterea Pk acopera pierderile in infasurarea Pw si pierderile in fierull circuitului magnetic al statorului si al rotorului care depinde de valoarea tensiuni si pot fi separate prin calcul de cele din infasurari iar la tensiuni sub 0,2Un pot fi chiar neglijate.
5.3. Proba de mers in sarcina. In atelierele de reparatii ,unde de regula nu exista standuri de proba adecvate se utilizeaza doua metode:
5.3.1.
Metoda de frina electromagnetica. Metoda de frana electromagnetica consta in
folosirea unui grup mtor-generator care alimenteaza un motor de c.c de circa
10kW,folosit drept frana.La acest motor de c.c,bobinajul polilor principali si
auxiliarieste modificat pentru tensiunea generatorului de alimentare si legat
in serie,in asa fel incat polii vecini sa aiba polaritati de sesnsuri
contrare,iar rotorul este inlocuit de un cilindru gol de otel,cu un intrefier
de
5.3.2. Metoda de incarcare artificilala Metoda de incarcare artificiala .Se alimenteaza statorul motorului de incercat tensiune nominala,iar dupa ce acesta ajunge la turatia nominala ,se deconecteaza o faza,ale careai capete se leaga la o rezistenta variabila,nominala(montajul este redat in figura 11.37).
La pornire se inchide intrerupatorul 1 si se aduce comutatorul 2 pe pozitia b.
Daca tensiunea de alimentare este reglabila,se poate elimina rezistenta variabila R si se scurtcircuiteaza faza deconectata.Metoda poate fi folosita atat la motoarele asincrone cu rotorul boinat ,cat si la cele cu rotorul in scurtcircuit.In cadrul probelor de mers in sarcina se fac din nou verificarile la punctul f si in plus ridicarea caracteristicii de reglaj al vitezei.
Cap.6. Masuri de protectie a muncii si de prevenire si stingere a incendiilor.
6.1. Masuri de protectie a muncii. In marea majoritate accidentele se survin in exploatarea ,intretinerea si repararea masinilor electrice ,se datoreaza neglijentei sau lipsi de atentie.Pentru a evita aceste accidente se impune in mod deosebit la o disciplina ,a personalului de exploatare a utilajelor si a echipamentului electric ,a normelor de protectie a muncii si PSI precum si folosirea unor mijloace de protectie corespunzatoare operatiilor efectuate de catre acest personal. Atata timp cat echipamentul electric se afla in exploatare ,cele mai frecvente accidente se datoreaza electrocutarii.Actiunea curentului electric asupra organismului omenesc are ca effect provocarea de traumatisme externe sau interne. Accidentarea unei personae prin elctructare se poate produce in urmatoarele conditii:
Pentru evitarea accidentelor prin electrocutare ,pe durata exploatarii masinilor electrice se iau urmatoarele masuri de protectie:
In cazul in care elementele de protectie electrica ale motorului se gasesc in alta incapere ,in mod suplimentar se va deconecta cablul de alimentare de la bornele motorului si se vor asigura du degetare de cauciuc.
Bornele infasurarilor si cutiile terminale ale masinilor electrice trebuie sa fie inchise , astfel incat sa fie imposibila ridicarea capacelor fara a demonta piulitele.
Pe parcursul executrii reparatiilor masinilor electrice pot aparea noi cauze de accidentare atat prin elctrucutare ,cat si de ordin neelectic:
In cazul lampilor electrice ,metoda cea mai sigura de protectie este utlizarea tensiunilor de 24V si 36 V.In cadrul sculelor electrice portative,care lucreaza cu tensiuni de 120-220V,securitatea muncii este asigurata prin constrcutiasi calitatea sculelor.De aceea ,este ncecsara verficarealor periodica ,iar utilizarea lor se face folsind o fisa de contact ce se racordeaza intr-o priza cu contact la pamant;
6.2. Masuri de prevenire si stingerea a incendiilor. In timplu exploatarii masinilor electrice ,pe langa pericolul de electrocutarii curentul electric poate provoca incendii ,datorita incalzirii aparatajului electric in timpul functionarii,in timpul scurtcircuitului sau suprasarcinilor.Arcurile electrice produse prin deranjamentele partii electrice pot provoca arsuri personalului sau pot determina aprinderea prafului aglomerat sau a amestecului gazelor din atmosfera incaperii. Pentru prevenirea pericolului de aprindere din cauza scanteielor si a supraincalzirii ,trebuie luate urmatoarele masuri:
La regimul de functionare in plina sarcina ,partile motorului electric nu trebuie sa se incalzeasca pana la o temperature periculoasa(lagarele nu trebuie sa depaseasca temperature de 80 grade Celsius)
Partile din cladiri si partile din utilaje care sunt expuse actiunii arcului electric trebuie sa fie neinflamabile
Sigurantele,intrerupatoarele si alte aparate asemanatoare,care in timpul exploatarii pot provoca intreruperea curentului electric ,trebuie acoperite cu carcase.
Politica de confidentialitate |
.com | Copyright ©
2024 - Toate drepturile rezervate. Toate documentele au caracter informativ cu scop educational. |
Personaje din literatura |
Baltagul – caracterizarea personajelor |
Caracterizare Alexandru Lapusneanul |
Caracterizarea lui Gavilescu |
Caracterizarea personajelor negative din basmul |
Tehnica si mecanica |
Cuplaje - definitii. notatii. exemple. repere istorice. |
Actionare macara |
Reprezentarea si cotarea filetelor |
Geografie |
Turismul pe terra |
Vulcanii Și mediul |
Padurile pe terra si industrializarea lemnului |
Termeni si conditii |
Contact |
Creeaza si tu |