Creeaza.com - informatii profesionale despre


Cunostinta va deschide lumea intelepciunii - Referate profesionale unice
Acasa » tehnologie » tehnica mecanica
ANGRENAJE

ANGRENAJE


ANGRENAJE

"Ansamblul format din doua roti dintate aflate in angrenare care transmit miscarea si momentul de torsiune de la un arbore conducator la un arbore condus."

(admitind

se defineste raportul de transmitere

(daca admitem



Clasificarea angrenajelor

Dupa pozitia axelor celor doi arbori, tipul de angrenare (interioara sau exterioara), forma rotilor, respectiv forma dintilor, se deosebesc urmatoarele tipuri de angrenaje:

dantura dreapta

angrenare dantura inclinata

exterioara dantura compusa (V,W)

cu roti cilindrice dantura dreapta

angrenare

  • axe paralele  interioara dantura inclinata

cu roti necilindrice (roti eliptice, ovale, etc)

dantura dreapta

cu roti conice ... dantura inclinata

  • axe concurente  dantura curba

speciale (cilindro-conice)

hiperboloidale

cilindrice cu axe incrucisate (elicoidale)

  • axe incrucisate  melc cilindric

melc-roata melcata ... melc globoidal

speciale

pseudoconice (hipoide)

Angrenaje cu axe paralele

Teoria angrenarii cu raport de transmitere constant

( Legea de baza a angrenarii )

Ipotezele angrenarii sunt:

  • Angrenaj cu geometrie perfecta
  • Corpurile sunt solide, rigide.
  • Raportul de transmitere

Se admite ca cele doua corpuri (aflate in contact) prezinta in zona de contact doua profile conjugate C1 respectiv C2. Acestea sunt de regula curbe ciclice, generate prin rostogolire, definite de o baza si de o rostogolitoare. Geometria cazului in discutie este prezentata in figura nr.1

Fig.nr.1 Teorema fundamentala a angrenarii

In punctul de contact M al celor doua profile conjugate C1 si C2 se duc tangenta comuna t-t si normala comuna n-n. Vitezele celor doua puncte (suprapuse) M1 si M2 sunt perpendiculare pe razele rM1,respectiv rM2 si au marimea respectiv .Angernarea continua (mentinerea permanenta a contactului) este posibila numai daca componentele celor doua viteze pe directia normalei comune sunt egale. Daca prima componenta ar fi mai mica decat , primul corp ar ramane in urma si s-ar pierde contactul. Daca prima componenta ar fi mai mare decat a doua, primul corp ar trebui sa "patrunda" in cel de al doilea fapt imposibil intrucat corpurile sunt rigide. Prin urmare vom avea:

(1)

sau inca:

(2)

Relatia arata ca punctul P este univoc determinat si se numeste polul angrenarii.

Altfel spus: "Pentru ca cele doua corpuri sa angreneze cu raport de transmitere i12 constant, normala comuna n-n va trece printr-un punct situat pe linia centrelor. Acesta imparte distanta dintre axe O1O2 in doua segmente al caror raport este egal cu i12."

Se observa ca proiectiile vitezelor pe directia tangentei comune nu sunt egale, adica miscarea este o rostogolire cu alunecare.

Raportul segmentelor O2T2 si O1T1 este si el constant si egal cu raportul de transmitere, fapt ce arata ca punctele T1 respectiv T2 se pot afla teoretic pe doua cercuri de raze O1T1 siO2T2

Dar punctele T1 si T2 sunt si pe normala comuna n-n, fapt ce implica unicitatea normalei comune (trece prin P si este tangenta la cercurile de raze Rb1 respectiv Rb2. Acest fapt arata ca punctul de contact M se va deplasa in timpul angrenarii pe linia de angrenare n-n. Cand punctul de contact M ajunge in polul angrenarii P, vitezele celor doua puncte (M1 , M2) sunt egale, deci in acest punct avem o miscare de rostogolire pura. Prin urmare, se pot atasa celor doua corpuri doua cercuri de raze O1P, respectiv O2P, care , pe tot timpul miscarii se vor rostogoli unul peste celalalt fara alunecare. Aceste cercuri se numesc cercuri de rostogolire. Segmentul T1T2 de pe linia de angrenare se numeste segment de angrenare.Unghiul a dintre linia centrelor si O1T1, respectiv O2T2 se numeste unghi de angrenare.Raportul de transmitere i12 se poate scrie acum astfel:

(3)

Daca centrul rotii O2 se deplaseaza la infinit,() miscarea corpului 2 va deveni translatie iar profilul conjugat C2 va degenera si se va cofunda cu tangenta t-t. Aceasta semnifica faptul ca este posibila angrenarea primului corp cu o cremaliera cu profil rectiliniu al flancului care efectueaza o miscare de translatie, numita cremaliera asociata a angrenajului.(Fig.nr.2)

Fig.nr.2

Curbe utilizate pentru profilele conjugate.

Cerinte care se impun curbelor sunt :

Sa satisfaca legea angrenarii

Dantura realizata sa aiba o executie simpla

Sa aiba o sensibilitate mica la erori

Dantura obtinuta sa aiba o capacitate de incarcare mare

Sa ofere interschimbabilitate

Cel mai des utilizata dintre curbe este evolventa, aproximativ 98% din angrenaje fiind evolventice. Pentru angrenajele din mecanica fina (orologerie) se utilizeaza cicloida si arcele de cerc racordate.

Evolventa

Evolenta este locul geometric al unui punct de pe o dreapta (M) care se rostogoleste fara alunecare pe un cerc fix (cerc baza, de raza Rb). Generarea evolventei este aratata in fig. nr.3

Fig.nr.3 Generarea evolventei

Ecuatia parametrica a evolventei

Se exprima in coordonate polare coordonatele punctului M (fig.nr.4)

Fig.nr4 Ecuatia evolventei

Se poate scrie cu usurinta: , (4)

de unde: (5)

Daca se scrie lungimea arcului si se egaleaza cu lungimea segmentului (Segmentul se rostogoleste fara alunecare pe cerc!) vom obtine succesiv:

(6)

respectiv arc. (7)

Dar cum vom obtine: (8)

sau inca : (7)

Unghiul poarta numele de involuta de si in final se poate scrie cea de a doua ecuatie parametrica a evolventei (parametrul fiind )

Insensibilitatea evolventei

Daca din diverse motive nu se respecta distanta initiala dintre axe cele doua corpuri cu profile conjugate evolventice vor angrena totusi corect, pastrindu-se aceelasi raport de transmitere.

Situatia este reflectata in figura urmatoare:

Fig. Nr.5 Insensibilitatea evolventei

Se observa ca prin deplasarea centrului celei de a doua rotii in noua pozitie se modifica unghiul de angrenare , polul angrenarii P trece in P' dar razele de baza (Rb1,Rb2) ramin aceleasi si prin umare: , (8)

iar (9)

Cremaliera de referinta si cremaliera generatoare

Dovedita fiind posibilitateea angrenarii cu o cremaliera (fig.nr.6) a aparut ideea definirii angrenajului (rotilor !) cu ajutorul unei cremaliere.

Fig.nr.6 Cremaliera asociata

Astfel a aparut un desen standardizat al unei cremaliere numita cremaliera de referinta cu ajutorul careia se poate defini complet un angrenaj doar cu 4 marimi standardizate.Acestea sunt:

unghiul de inclinare al flancului, modulul danturii definit ca raportul dintre pasul cremalierei si , , coeficientul de inaltime al capului dintelui si coeficientul jocului la piciorul dintelui .Costructia cremalierei (fig. nr.6) pleaca de la linia de referinta a cremalierei pe care plinul si golul dintelui sunt egale:

(10)

Aceasta imparte dintele in capul si in piciorul dintelui. Inaltimea piciorului este mai mare decat inaltimea capului pentru a asigura jocul la piciorul dintelui .Toate marimile se exprima ca un produs intre modulul danturii m si un coeficient. Astfel inaltimea capului dintelui este:

(11)

unde este coeeficientul de inaltime al capului dintelui.

Inaltimea piciorului este :

(12)

unde este coeficientul jocului la piciorul dintelui.

Inaltimea dintelui este :

(13)

Astfel, cremaliera standardizata este definita de urmatoarele valori:

si modulul

Pentru a asigura interschimbabilitatea rotilor produse de diferiti fabricanti si pentru limitarea numarului de scule s-a standardizat o gama de module (STAS 821-2000). Derivata din cremaliera de referinta este cremalieera generatoare.

Aceasta este negativul cremalierei de referinta (fig. nr. 7) si ea reprezinta forma sculei cu ajutorul careia se poate prelucra o roata dintata. Se observa ca inaltimea capului dintelui este marita cu pentru a prelucra jocul de la baza dintelui uzinat.

Virful dintelui sculei este rotunjit cu raza (fig.nr.8) fapt cu consecinte importante la fabricarea rotilor cu numar mic de dinti.

Fig. nr.7 Cremaliera de referinta si cremaliera generatoare

Fig.nr.8 Detaliu de la varful dintelui cremalierei generatoare

Geometria rotilor dintate

O roata dintata cilindrica cu dinti drepti are forma din figura nr.8. Se observa un cerc important pe roata numit cerc de divizare Aceesta este singurul cerc al rotii pe care pasul danturii este egal cu pasul cremalierei.El imparte dintele in cap si picior (masurate de la cercul de divizare)

respectiv .Daca in timpul prelucrarii linia de referinta a creemalierei generatoare este tagenta la cercul de divizare roata se numeste "roata zero" sau "roata nemodificata" Se observa cu usurinta ca lungimea cercului de divizare este:

(14)

Rezulta imediat: (15)

unde z este numarul de dinti ai rotii

De asemenea, avand in vedere faptul ca cercul de divizare al rotii se rostogoleste fara alunecare peste linia de referinta a cremalerei situatia de pe aceasta se va reproduce fidel pe cerc:

(16)

De asemenea, inaltmile capului si a piciorului dintelui vor fi egale cu cele ale cremalierei de referinta: (17)

respectiv:   (18)

Fig. nr.8 Geometria rotii dintate

Acum se pot scrie cu usurinta diametrele principale ale rotii:

, (19)

, (20)

(21)

Modificarea danturilor

Pentru a obtine o capacitate portanta sporita precum si unele caracteristici functionale superioare se produc roti dintate cu dantura modificata. Se deosebesc modificari in planul frontal precum si modificari in planul axial al rotiilor. Modificarea in plan frontal este cel mai des utilizata.

Ea poate fi facuta modificand anumiti parametrii ai cremalierei generatoare ( ) sau fara modificarea cremalierei.

Modificarea unghiului de referinta a este frecvent folosita mai ales la angrenajele conice (17030`,150, 14030`,etc). La angrenajul cilindric marirea unghiului de referinta duce la micsorarea razei cercului de baza, la ingrosarea bazei dintelui si la subtierea varfului precum si la marirea razei de curbura a profilului evolventic fapt ce duce la cresterea capacitatii de incarcare a flancului la solicitarea de contact. Se reduc de asemenea alunecarile si creste randamentul.

Scurtarea dintelui se realizeaza prin micsorarea valorii coeficientului de inaltime al capului de referinta. In mod obisnuit se adopta fata de valoarea standardizata

In alte cazuri se adopta valori diferite pentru la calculul inaltimii capului dintelui () si al piciorului (). Alteori la calculul inaltimii dintelui se foloseste un modul mai mic decat cel cu care se calculeaza celelalte elemente ale rotii dintate (dantura Stubb). Aceasta se indica sub forma unei fractii avand la numarator modulul pasului de referinta, iar la numitor modulul folosit la calculul inaltimii dintelui.

Modificarea coeficientului jocului Se admit valori diferite de cele standardizate. Astfel chiar STAS-ul admite valori de pina la 0,35

Modificarea grosimii dintelui se face prin modificareea dintilor sculei. Este frecvent folosita la angrenajele conice si ea implica utilizarea a doua scule complementare, una pentru pinion si alta pentru roata. In fig.nr.9 este prezentat modul de modificare al cremalierei (in cazul de fata se obtine un dinte mai subtire decat cel normal, deplasarea considerandu-se negativa).

Fig.nr.9 Modificarea grosimii dintelui

De regula se mareste grosimea dintilor pinionului si se subtiaza in aceiasi masura dintele rotii.

Flancarea dintelui se face in scopul micsorarii socurilor (flancarea de cap, fig. nr.10) la intrarea in angrenare a dintilor, mai ales la viteze de lucru mari. Indicatii sunt date in STAS 821-63.  Este posibila si flancarea simultana de picior si de cap

Fig.nr.10 Flancarea de cap a dintelui cremalierei

Modificarea axiala a danturii consta intr-o usoara bombare a dintilor (fig.nr11) in scopul maririi capacitatii de incarcare a angrenajului. Prin bombare se elimina complet concentrarea eforturilor de la marginile dintilor datorita lungimii finite a acestora. Bombarea se poate executa la danturare sau ulterior pe masini unelte specializate.

Fig. nr.11. Modificareea axiala a danturii

Modificarea frontala fara modificarea cremalierei se realizeaza prin modificarea pozitiei sculei in raport cu axa semifabricatului. Daca se indeparteza scula fata de axa semifabricatului cu distanta dantura se numeste dantura plus. Dimensiunile rotii cresc fata de roata zero ) iar forma dintelui in plan frontal se modifica ( picior mai gros, varf mai ascutit, raza de curbura a flancului dintelui mai mare - fapt favorabil la solicitarea de contact, etc vezi Fig.12 )

Dimpotriva, apropiind scula de axa semifabricatului cu distanta se obtine o roata minus. Aceasta are dimensiuni mai mici ( ), dinti cu piciorul mai subtire si cu capul mai gros. In fig.9, 10 si 11 sunt aratate pozitiilee sculei fata de axa semifabricatului in cazul rotii zero (fig.nr.9), a rotii plus (fig.nr10) respectiv minus (fig.nr11)

Fig.nr.9 Generarea danturii Zero

Fig.nr10. Generarea danturii Plus

Fig. nr.11 Generarea danturii Minus

In fig.nr.12 se arata felul in care se modifica forma dintilor la danturile Plus si Minus fata de dantura nemodificata (Zero)


Fig.nr12 Forma dintilor danturilor Zero, Plus si Minus

Arcul dintelui pe cercul de divizare si la raza Rx

1.Arcul dintelui pe cercul de divizare 

Pe cercul de divizare al unei roti dintate se regaseste pasul cremalierei generatoare deoarece prin definitie, cercul de divizare este acel cerc de pe o roata dintata pe care dantura are pasul egal cu pasul cremalierei generatoare. Mai mult, in cazul danturii ZERO cercul de divizare este tangent la linia de referinta a cremalierei si vom avea plinul si golul dintelui de marime egala, adica

(1)

In cazul unei roti modificate (deplasate) cercul de divizare nu va mai fi tangent la linia de referinta a cremalierei ci la o alta linie, numita line de divizare. (Fig.nr.1)

Si pe aceasta linie pasul este acelasi (p0) dar plinul si golul dintelui nu vor mai fi egale, situatie care se va transfera si la roata.

Fig.nr.13. Arcul dintelui pe cercul de divizare

(22)

Daca cremaliera generatoare a fost indepartata de axa semifabricatului rotii cu distanta (dantura Plus) marimea arcului dintelui pe cercul de divizare va creste cu ca in figura, devenind:

(23)

Golul dintelui pe cercul de divizare se obtine scazind arcul plinului din pasul pe cercul de divizare:

(24)

2.Arcul dintelui la raza Rx

Pentru a studia modul in care angreneaza doua roti dintate de orice tip (Zero, Plus sau Minus ) este necesar sa cunoastem care este marimea arcului plinului si al golului dintelui oricarei roti la orice raza. Conditia teoretica de angrenare corecta este jocul de flanc nul. Aceasta insemneaza ca pe cercurile de rostogolire a celor doua roti arcul plinului uneia trbuie sa fie egal cu arcul golului celeilalte roti.

Fig.nr.14 Arcul dintelui la raza Rx

 

In figura a fost reprezentat un dinte, cercurile de baza (Rb), de divizare (Rd), de varf (Rv), exterior (Re), precum si un cerc oarecare de raza Rx.Avand in vedere definitia evolventei au fost reprezentate de asemenea unghiurile specifice (invai ai ) corespunzatoare punctelor: P de pe cercul de divizare,V de pe cel de varf si X de pe cercul de raza oarecare Rx. Arcul dintelui pe cercul de divizare este;

(25)

Dar lungimea arcului PP'se poate scrie:

(26)

Din cele doua relatii rezulta imediat expresia involutei cercului de varf:

(27)

Lungimea arcului dintelui la raza Rx se poate scrie:

(28)

(se observa cu usurinta din figura ca

Inlocuind (27) in (28) vom obtine expresia arcului dintelui la raza Rx :

(29)

Dar cum pasul danturii la raza Rx este :

(30)

vom gasi imediat expresia golului dintelui la raza Rx:

(31)

Relatiile (29) si (31) ne vor permite sa scriem conditia de angrenare teoretica corecta -joc de flanc nul. Acest lucru nu se intampla in realitate, angrenajele fiind realizate cu joc pentru a compensa dilatarile si erorile de executie si de montaj inerente.

Jocul de flanc al dintilor

Grosimile dintilor si se fac mai mici decat cele teoretice, pentru a asigura un

joc intre flancuri. Acesta este necesar pentru a compensa dilatarile sau deformarile

(in cazul maselor plastice) si pentru a impiedica astfel blocarea angrenajului : 

; (32)

Distanta minima dintre doua flacuri este:

(33)

[In cazul danturii inclinate ,] (34)

Angrenarea rotilor generate cu cremaliera generatoare

Doua roti dintate cu profil eevolventic generate cu aceiasi cremaliera generatoare angreneaza intre ele. Prin imperecherea a doua roti dintate oarecare (zero, plus, minus) este posibila obtinerea a trei tipuri de angrenaje: angrenaje zero, zero deplasate si deplasate. Clasificarea se face dupa suma deplasarilor specifice de profil a celor doua roti si. Daca cele doua roti sunt zero, () angrenajul se numeste angrenaj zero. Daca cele doua deplasari specifice de profil sunt diferite de zero ( ) avem un angrenaj deplasat. Se deosebesc trei tipuri de angrenaje deplasate:

-zero deplasat (

-deplasat plus () (distanta dintre axe marita fata de angrenajul zero)

- deplasat minus ()(distanta dintre axe micsorata fata de angrenajul zero)

Eeste posibil ca una din deplasari sa fie nula, una pozitiva si alta negativa, etc.Importanta este suma deplasarilor specifice ea fiind cea care defineste tipul angrenajului.

Conditia jocului de flanc nul pe cercurile de rostogolire se poate scrie imediat:

(35)

Dupa simplificarile de rigoare se obtine succeesiv:

(36)

Sau inca: (37)

Vom examina pe rand toate tipurile de angrenaje

  • Angrenajul Zero Se observa din (37) ca deoarece , rezulta in mod necesar , adica cercurile de rostogolire coincid cu cele de divizare. (Firesc, deoarece pe cercurile de divizare ale rotilor zero plinul si golul dintilor sunt eegale cu ). Situatia este prezeentata in figura nr.15, prin comparatie cu angrenajul zero deplasat. In cazul acestuia dar cum vom avea si si prin urmare unghiul de angrenare coincide cu cel de divizare, adica cercurile de divizare sunt si cercuri de rostogolire, la fel ca in cazul angrenajului Zero

Fig.nr.14
Fig.nr.14. Angrenajul zero si zero deplasat

Se poate deci scrie:

(38)

iar distanta dintre axe devine:

(39)

A se numeste distanta dintre axe de referinta si corespunde angrenajelor Zero si Zero deplasat.

Angrenajul deplasat are suma deplasarilor specifice diferita de zero:

Din conditia de angrenare corecta rezulta unghiul dee rostogolire

Razele cercurilor de rostogolire se pot scrie imediat (fig.nr 15 ):

(40)

de unde

(41)

iar distanta dintre axe A devine:

(42)

La angrenajul Plus distanta dintre axe este mai mare decat ceea de la angrenajul zero(

Cresterea distantei dintre axe este:

(43)

In calcule se foloseste adesea o marime adimensionala ce exprima cresterea specifica a distantei dintre axe:

(44)

Relatiile (37), (42) si (44) constituie un sistem de ecuatii cu ajutorul carora se pot determina toate marimile angrenajului deplasat. Deoarece este dificil de folosit functia involuta aceasta se afla tabelata in literatura (M.Dima, Organe de masini vol. III, Anexa 2/pg. 487) de asemenea sunt tabelate functiile in functie de ( M.Dima, Organe de masini vol. III, Anexa 3/pg.496) Aceste tabele au fost realizate pentru . Daca unghiul din planul frontal este diferit de 200 (cazul angrenajelor cu dinti inclinati) Anexa 3 nu mai este valabila.


Angrenajul deplasat Minus

Are suma deplasarilor specifice de profil negativa. Distanta dintre axe la angrenajul Minus este mai mica decat distanta dee referinta A0 . Unghiul de rostogolire este mai mic decat unghiul de referinta ( a = 200). Relatiile stabilite anterior raman valabile si in acest caz, inclusiv Anexa 3.

Acesta nu face parte din categoria angrenajelor preferentiale,fiin utilizat doar in cazurile in care este necesara alinierea axelor a doua sau mai multe angrenaje.

Fig.nr.15 Angrenajul Plus

Tabel.nr.1Angrenaje preferentiale

In tabelul de mai sus sunt trecute toate variantele posibile de angrenaje. Cele incadrate in chenar sunt angrenaje preferentiale. Se remarca ca sunt preferate angrenajele plus, zero sau zero deplasat. Ca regula generala pinionul trebuie sa fie plus sau macar zero.

Limitele angrenajului cilindric exterior cu dantura dreapta

` Angrenajul cilindric exterior format din doua roti dintate conjugate are anumite limite intre care poate functiona. Unele dintre limite se refera la fiecare roata (subtaierea si ascutirea dintelui) si constituie limitele generarii (danturarii).Altele sunt caracteristice ambelor roti (interferenta in functionare, continuitatea angrenarii si jocul la capul dintelui) si constituie limitele angrenarii.

Limtele generarii danturii

Roata dintata are o singura raza care nu depinde de parametrii adimensionali ai cremalierei. Aceeasta este raza de divizare. Toate celelalte raze sunt functie de parametrii adimensionali ai cremalierei si de pozitia relativa a acesteia fata de roata generata (deplasareea profilului) Deplasarea nu poate fi aleasa arbitrar, ea trebuind sa se incadreze intre doua limite:limita inferioara la depasirea careia scula produce interferenta profilului evolventic producand subtaierea acestuia la baza sa si o limita superioara depasirea careia produce ascutirea dintelui.

Subtaierea

Partea rectilinie a flancului cremalierei (scula) prelucreaza profil evolventic. Varful racordat al dintelui sculei prelucreaza un profil de racordare.Evolventa exista doar in afara cercului de baza.Daca cremaliera este prea apropiata de axa semifabricatului rotii se poate ca raza corespunzatoare ultimui punct de pe flancul rectiliniu al sculei sa fie mai mica decat raza de baza . Atunci scula ar "incerca" sa prelucreze profil evolventic in interiorul cercului de baza, lucru imposibil. Practic, varful rotunjit al dintelui cremalierei ar patrunde in baza dintelui prelucrat subtaindu-l. Pentru evitarea acestei situatii estee suficient ca intotdeauna sa avem: .

In figura urmatoare este prezentata situatia discutata

Fig. nr.1 Subtaierea

Raza punctului de pe roata prelucrat de ultimului punct situat pe profilul rectiliniu al dintelui sculeise poate scrie conform figurii:

(1)

Inlocuind si in relatia anterioara se obtine:

(2)

Scriind inegalitatea amintita se obtine:

(3)

Ridicand la patrat si facind simpificarile de rigoare se obtine succesiv:

, si cum gasim:

(4)

Roata zero () are un numar minim de dinti (

(5)

Notind cu relatia (5) se poate scrie pentru cazul rotii deplasate

(6)

Daca vom explicita deplasarea vom obtine valoarea minima a deplasarii ce poate fi aplicata unei roti cu z dinti:

(7)

Practic s-a costatat ca influenta subtaierii nu se simte pina la 14 dinti, aceasta valoare fiind limita practica a subtaierii pentru rotile Zero. In fig.nr.2 se prezinta sub forma grafica relatia (7), pentru mai multe valori ale lui respectiv

Fig. nr.2 Subtaierea

Ascutirea dintilor

Limita superioara a deplasarii profilului este stabilita de ascutirea dintilor (fig nr.2) Deplasareea maxima ce se poate aplica este aceea in care grosimea dintelui devine nula.

Fig.nr.3  Ascutirea dintilor

 

Re

 

Rv

 

Rb

 

Evident, un asemenea dinte este fragil, nefunctional si de aceea se impune ca pe cercul de varf dintele sa aiba o grosime minima:

unde m este modulul danturii iar coeficientul k are valoarea in cazul unei roti confectionate din materiale dure, tratate termic deci mai fragile (HB> 350) respectiv in cazul unor materiale mai moi (normalizatee sau imbunatatite care au HB<350)

Cu notatiile din fig. nr.3 raza varfului este:

(8)

Scriind conditia ca se obtine:

(9)

respectiv deeplasarea specifica maxima:

(10)

De la calculul arcului dintelui la raza Rx (

gasim:

  (11)

Adaugind relatia:

(12)

Practic, rezolvarea sistemului format din ecuatiile (10), (11), (12) se face grafic sau numeric.

Primele doua relatii permit trasarea curbei , corespunzatoare unui dinte cu grosime zero (ascutit) pe cercul de virf. Cea de a treia relatie permite gasirea lui pentru o anumita valoarea a lui k, valoare care se introduce in primele 2 ecuatii in locul lui

In [3] pg.59 se gaseste graficul urmator:

Fig.nr.4 Ascutirea dintilor

Se recomanda in cazul dintilor caliti respectiv pentru dintii normalizati sau imbunatatiti. In cazul rotilor cu z > 40 dinti la deplasari uzuale () nu este necesara verificarea ascutirii dintilor.

Daca se reprezinta grafic curbele de la subtaiere (practica si teoretica) precum si cea de la ascutire corespunzatoare grosimii nule a dintelui () se obtine numarul minim de dinti ai rotii cu dantura deplasata prelucrati cu cremaliera Se observa ca acesta este 8 dinti pentru cazul teoretic si 7 dinti pentru cazul practic

Fig. nr.5 Roata minima

Limitele angrenarii

Angrenarea a doua roti dintate generate cu cremaliera poate fi limitata de interferenta, de gradul de acoperire sau de jocul la capul dintelui.

Interferenta

Este fenomenul de patrundere teoretica al varfului dintelui unei roti in dintele rotii conjugate.

Aceest fapt nefiind posibil ( materialul rotilor nu permite!) angrenajul se va bloca. In unele cazuri angrenajul functioneaza dar cu socuri, vibratii si uzura pronuntata.

Exista doua feluri de interferenta:

  • Interferenta primara.
  • Interferenta in zona de racordare.

Interferenta primara

Angrenarea poate avea teeoretic loc in interiorul segmentului (fig. nr. 6). Fie punctul de inceput al angrenarii (intersectia cercului e varf al rotii 2 cu linia de angrenare). Pozitia extrema posibila pentru este coincidenta sa cu punctul .

Fig.nr.6 Interferenta primara

Prin urmare se impune:

(13)

Dar (14)

iar segmentul (15)

cum (16)

se obtine (17)

Dupa inlocuirea in (13) si impartirea cu se obtine:

(18)

daca exprimam acum (19)

se obtine in final conditia pentru evitarea interferentei primare:

(20)

In cazul angrenajului zero vom avea:

Interferenta in zona de racordare

Se stie ca flancul dintelui nu este in intregime evolventic, avind la picior o zona de racordare.

Pe de alta parte la angrenare participa (fig.nr.7) numai zona activa a flancului (de la spre virf)

Daca zona activa se extinde si in zona de racordare angrenarea nu este corecta si se produce interferenta in zona de racordare.

Fig.nr.7 Interferenta in zona de racordare

Se stie de la subtaiere ca zona evolventica incepe de la raza (2). Fie raza de la care flancul dintelui devie activ. Conditia de evitare a interferentei in zona de racordare este:.Din fig.nr.7 rezulta:

(22)

cum expresia razei Ru este:

(23)

Gasim in final conditia de evitare:

(24)

Gradul de acoperire

Continuitatea angrenarii impune ca inaitea iesirii din angrenare a doi dinti, urmatorii sa fi inceput deja angrenarea. Aceasta are loc atunci cind arcul de angrenare este mai mare decat pasul de rostogolire (fig.nr.7) Arcul de angrenare se masoara pe cercul de rostogolire de la intrarea si pina la iesirea dintelui din angrenare

Fig.nr.8. Gradul de acoperire

Conditia anterioara se scrie:

(25)

Arcele EE1 si CC1 subintind acelasi unghi la centru si se poate scrie:

(26)

sau inca: , adica (27)

Din definitia evolventei (dreapta T1T2 se rostogoleste fara alunecare pe cercul de baza) putem scrie:

(28)

Acum expresia gradului de acoperire devine:

(29)

Segmentul se determina din figura:

(30)

Printr-o grupare convenabila a termenilor obtinem expresia finala:

(31)

Expresia mai poate fi pusa si sub forma unei sume algebrice a trei rapoarte:

(32)

respectiv  , (33)

iar ultimul termen devine:

(34)

In final se poate scrie: (35)

Unghiurile se pot calcula cu relatiile:

Angrenarea singulara

Continuitatea angrenarii fiind asigurata la un grad de acoperire supraunitar semnifica faptul ca intra in angrenare o pereche de dinti inaintea iesirii din angrenare a perechii anterioare (fig.9

Fig.nr.9. Angrenarea singulara

La intrarea in angrenare a perechii (A,B) (punctul B1), perechea (C,D) se afla inca in angrenare in punctul Ge. Distanta pe segmentul de angrenare intre punctele de contact (B1, Ge) este egala cu pasul de baza (distanta dintre doua evolvente ale aceluiasi cerc dee baza).Perechea dee dinti (C,D) iesee din angrenare in punctul B2. In acest moment perechea (A,B) ajunge in pozitia Gi ,aflat la o distanta egala cu pasul de baza fata de punctul B2. Cum perechea urmatoare va intra in angrenare in punctul B1 rezulta ca pe parcursul segmentului GiGe in angrenare se afla o singura pereche de dinti, adica avem angrenare singulara.Acest fapt este important deoarece intreaga sarcina este preluata de un singur dinte. Conform fig.nr.9 se pot exprima succesiv elementele necesare pentru a gasi in final lungimea segmentului de angrenare singulara. Astfel se poate scrie succesiv:

, (36)

unde: (37)

Analog rezulta raza corespunzatoare punctului de iesire din angrenare:

(38)

iar unghiul de presiune fiind dat de

(39) Similar, pentru roata 2 se poate scrie:

(40)

respectiv (41)

si corespunzator, razele zonei de angrenare singulara:

(42)

(43)

Lungimea segmentului de angrenare singulara rezulta imediat:

(44)

Exprimand segmentul , gasim in final:

(45)

Jocul la capul dintelui.

Angrenarea a doua roti dintate impune existenta unui anumit joc la capul dintelui, c a carei marime rezulta din figura nr.10. In cazul angrenajului deplasat se obtine o distanta dintre axe diferita de ceea de referinta , fapt ce poate conduce la modificareea jocului la capul dintelui c0, eexistand pericolul ca jocul sa se anuleze, fapt echivalent cu blocarea angrenajului.

Fig. nr.10 Jocul la capul dintelui

Conform fig. nr.10 se poate scrie

(46)

De unde rezulta jocul specific la capul dintelui rotii 2:

(47)

Se remarca ca jocul este acelasi la capul dintelui ambelor roti iar modificarea are loc in masura in

care (48)

Tinand cont de relatia: (49)

vom putea sa notam (50)

unde (51)

si in : , relatie care arata direct posibilitateea ca jocul sa se anuleze.

Relatia se mai poate scrie: (52)

Daca nu este indeplinita conditia se poate scurta dintele cu ,unde este scurtarea specifica si are valoarea , raza de virf a rotii devenind:

(53)

Sisteme de deplasari specifice.

Alegerea deplasarii profilului constituie una din problemele fundamentale ale proiectarii angrenajelor. Tinind seama de toate limitarile (subtaiere, ascutire, interferente, grad de acoperire, joc la capul dintelui) se stabileste mai intai domeniul solutiilor posibile pentru . Limitele generarii si limitele angrenarii unui angrenaj cu z1,z2 dinti reprezinta legaturi functionale determinate intre deplasarile specifice . Daca se reprezinta grafic aceste functii intr-un sistem de coordonate curbele respective inchid un contur numit contur de blocare care limiteaza domeniul de alegere al deplasarilor specifice.

In interiorul conturului de blocare deplasarile se aleg dupa anumite criterii. Acestea sunt multiple si depind de: materialul rotilor, tratamentele termice aplicate, de conditiile de ungere si de exploatare, etc. Astfel in cazul materialelor dure (oteluri tratate si fonte) este rational sa se aleaga deplasari pozitive incat rezistenta bazei dintelui la incovoiere sa aiba valori maxime. Pentru reducerea uzurii (angrenaje neinchise in carcase, care lucreaza in medii agresive) deplasarile trebuie sa asigure egalizarea alunecarilor specifice la picioarele dintilor celor doua roti.

Pentru obtinerea concomitenta a mai multor avantaje s-au constituit anumite sisteme de deplasari specifice.Astfel sistemul TKBR asigura egalizarea alunecarilor specifice pentru angrenajele zero deplasate iar pentru cele deplasate si o marire a capacitatii de incarcare ([3]pg.77,Tabel nr.15.2, pg.78 Tabel 15.3). Cand se urmareste marirea capacitatii de incarcare se recomanda sistemul de deplasari in functie de solicitarea hotaritoare in dimensionare ( [3],Pg.79-Tabel nr.15.4).Deplasarile din acest sistem asigura valori maxime ale rezistentei flancului la contact (), la uzura si gripare () sau la incovoierea dintelui (

In acelasi timp se asigura incadrarea angrenajului in limitele generarii si ale angrenarii cu o valoare a gradului de acoperire si un arc de dinte pe cercul de virf

Nr.

crt

DENUMIREA

SIM-

BOL

RELATIA DE CALCUL

ELEMENTELE DE DEFINIRE A ANGRENAJULUI

Unghiul profilului de

referinta

Cremaliera de referinta STAS 821-63 :

, ,

La generarea danturii cu roata geeneratoare se admite

Coeficientul inaltimii

capului de referinta

Coeficientul jocului de referinta la capul dintelui

Modulul danturii

m

STAS 822-61

(Anexa 1)

Numerele de dinti ai rotilor

Se alege tinind cont de numarul critic de dinti si de limitele angrenajului

Deplasarea specifica a profilului

Tinind cont de: precum si de recomandarile din Sistemele de deplsari specific

ELEMENTELE GEOMETRICE ALE ANGRENAJULUI

Coeficientul specific de deplasare

Unghiul de angrenare

Cresterea specifica a distantei dintr axe

, ( Sau din Anexa3 in functie de

Distanta de referinta dintre axe

Distanta dintre axe

Diametrele de divizare

Diametrele de virf

(de cap)

Diametrele de rostogolire

Diametrele de baza

Diametrele de fund

(de picior)

Calculul geometric al angrenajului cilindric exterior cu dantura dreapta

VERIFICAREA INCADRARII IN LIMITELE GENERARII

Sub-

taie-

rea

La dantura geenerata cu cremaliera generatoare:

Pentru si

teoretic: , practic

sau cu nomograma din fig. nr. 2

Ascutirea

dintilor

sau cu nomograma din fig.nr.4

Se recomandapentru roti normalizate sau imbunatatite,

pentru roti cu dinti caliti

VERIFICAREA INCADRARII ANGRNAJULUI IN LIMITELE ANGRENARII

Interfe-

renta

primara

,

Pentru angrenajul zero (, )

In [3] sunt date nomograme suplimentare pentru usurarea calculelor

Interfe-

renta in

zona de

racordare

-In zona de racordare a dintelui pinionului:

-In zona de racordare a dintelui rotii: se schimba indicii 1 si 2 intre ei

Jocul la

capul dintelui

se recomanda

Daca nu este indeplinita conditia se scurteaza dintii micsorind razele de virf

la valoarea: 

scurtarea specifica fiind:

Gradul de

acope-rire

sau cu relatia: 

unde:

Se recomanda pentru angrenajele din clasa cea mai inalta de precizie.

pentru cele din clasa cea mai joasa de precizie.

Calculul de rezistenta al angrenajului cilindric exterior

cu dantura dreapta

Calculul de rezistenta consta in determinarea dimensiunilor minime, a tolerantelor si a conditiilor de ungere astfel incat acestea sa nu se deterioreze inainte de termenul de durabilitate impus.Calculul de rezistenta trebuie sa se axeze pe cauzele care pot provoca deteriorarea si scoaterea lor din functionare

Cauzele deteriorarii angrenajelor

Cauzele sunt multiple dar pot fi grupate in doua categorii: cauze care duc la ruperea dintilor si cauze care duc la distrugerea flancurilor dintilor si se pot vedea in schema urmatoare:

Rupere prin oboseala

Ruperea dintilor

Rupere prin suprasarcini

progresiva

Cauze de Ciupirea

deteriorare lenta

a angrenajelor Distrugerea

flancurilor Uzura abraziva

Griparea

Exfolierea

Strivirea flancurilor

Problema prezinta interes pentru stabilirea metodelor de calcul cit si pentru stabilirea metodelor de remediere ce se impun a fi luate in exploatare in cazul unor angrenaje deteriorate prematur

Cauzele ruperii dintilor

Ruperea prin oboseala

Este produsa de sarcina variabila dupa ciclul pulsator in cazul rotii cu un singur sens si dupa un ciclu alternant in cazul rotirii in ambele sensuri. Fisura incepe de obicei in zona de racordare pe partea activa a dintelui. Cauza o constituie concentrarea puternica de eforturi in zona de racordare.

Ruperea este favorizata de patrunderea lubrefiantului in microfisurile de pe partea intinsa a dintelui in sarcina, cind acestea se deschid. Adesori fisura porneste de la un defect de material, de prelucrare sau de tratament termic. Marirea rezistentei la ruperea prin oboseala se poate obtine prin deplasarea pozitiva de profil, marirea razei de racordare de la baza dintelui, marirea modului danturii, ecruisarea zonei de trecere, etc.

Ruperea prin oboseala este cauza principala de scoatere din uz a angrenajelor cu flancuri dure si a celor din mase plastice.

Ruperea prin suprasarcini

Suprasarcinile se produc din cauza unor supraincarcari si cel mai frecvent din cauze dinamice (socuri). Daca excutia si montajul angrenajului sunt corecte cauza poate fi inlaturata. La rotile baladoare pot apare suprasarcini in timpul cuplarii, iar la rotile cu flancuri dure se pot rupe varfurilor dintilor daca grosimea dintelui pe cercul de varf este mica.

Cauzele distrugerii flancurilor

Cauzele distrugerii sunt: ciupirea, uzura abraziva, griparea, exfolierea si strivirea aceestora

Ciupirea flancurilor

La angrenajele inchise in carcase , solicitate la eforturi de contact mari pe flancurile active apar microfisuri asezate in forma de evantai care se dezvolta apoi atit in adincime cit si pe suprafata. Ca urmare se desprind particule de material formindu-se pe flancuri ciupituri disparate (gropite de forma unor cratere). In timp, numarul si marimea acestora creste ducind la scoaterea din uz a rotii.

Aparitia continuua a ciupiturilor se numeste uzura prin ciupire progresiva. Rotile afectate pot sa mai functioneze cateva sute de ore pina la scoaterea completa din uz. Ciupiturile apar mai intii la pinion, cu predilectie in vecinatatea polului angrenarii, unde are loc inversarea sensului vitezelor de alunecare, fapt insotit de ruperea peliculei de lubrefiant, frecare semiuscata, cavitatie, etc. De asemenea apar ciupituri la inceputul zonei de angrenare singulara.Aceasta zona, la angrenajele zero, se afla de o parte si de alta a cercurilor de rostogolire si cuprinde aproximativ o treime din inaltimea capului si a piciorului dintelui.Fenomenul se manifesta in special la rotile din oteluri normalizate sau imbunatatite cu duritati mici si mijlocii (HB<350). In cazul in care angrenajul are conditii de ungere perfecte cel mai important criteriu al sigurantei in exploatare este rezistenta la oboseala de contact.

Uzura abraziva

Este rezultatul actiunii particulelor dure - praf, particule metalice, etc care patrund intre flancurile in contact sub sarcina, cu ungere semifluida, semiuscata sau la limita. Acest tip de uzura apare mai ales la angrenajele deeschise care functioneaza intr-un mediu impurificat cu substante abrazive (constructii, industria miniera, agricultura, etc). Ea este cu atit mai intensa cu cit duritatea flancurilor si vascozitatea lubrefiantului sunt mai reduse.Din aceest motiv, in aceste cazuri se impune un numae mic de dinti la pinion (modul mare!) precum si un material mai dur. Se poate face un calcul estimativ al duratei de viata a angrenajului determinindu-se experimental cantitatea de material indepartata prin eroziune in unitatea de timp.

Griparea dintilor

Griparea are forma unei suduri cu adincituri si zgiriieturi in directia miscarii de alunecare, pornind din zone supuse concomitent la presiuni si viteze de alunecare mari. Cauza o constituie intreruperea filmului de lubrefiant, insotita de o puternica degajare de caldura, in zonele de contact putindu-se produce temperaturi locale foarte mari care produc sudura flancurilor celor doi dinti.Daca apare griparea, ea se manifesta imediat , la punerea in functiune a angrenajului. Se poate evita prin utilizarea unor uleiuri speciale, cu vascozitate mare,care asigura lubrefierea intr-o gama larga de temperaturi. De asemenea, imperecherea unor materiale diferite ( pinion cementat, roata imbunatatita) reduce pericolul griparii. Exista o clasa de angrenaje numite extrapolare,(care nu contin polul angrenarii in segmentul de angerenare) la care nu se mai produce schimbarea sensului miscarii de alunecare si prin urmare se micsoreaza pericolul griparii.

Calculul la gripare se reduce la controlul temperaturii in locurile de contact si la compararea cu temperatura admisa.

Exfolierea

Consta in desprinderea unor straturi superficiale de material ca urmare a unor tratamente termice necorespunzatoare (nitrurare, cianurare, cementare). In fisurile produse la tratament patrunde lubrefiantul care produce extinderea lor si in final exfolierea.

Strivirea flancurilor

Strivirea flancului consta in deformarea plastica a profilelor fapt ce conduce la formarea in zona polului angrenarii a unor adincituri pe dintii rotii motoare si a unor iesituri pe dintii rotii conduse.

Fenomenul se produce la rotile dintate cu flancuri moi, avind o duritate HB < 2oo, la o ungere insuficienta si la viteze periferice mari. Problema stabilirii cauzelor care duc la deteriorarea angrenajelor este foarte complexa. Distrugerea unui angrenaj poate sa aiba mai multe cauze care s-au succedat in timp. De exemplu ca urmare a unei ciupiri progresive s-a produs si o uzura abraziva datorita particulelor metalice depuse de lubrifiant, ambele contribuind la subtierea dintilor, la cresterea solicitarilor suplimentare dinamice si ducind in final la ruperea dintilor. Pe de alta parte, influenta organelor conexe (arbori, lagare,etc) poate fi determinanta, de exemplu un lagar defect poate duce la distrugerea angrenajului, dar si invers, distrugerea unui angrenaj conduce de regula la distrugerea lagarelor.

Trebuie stabilit intotdeauna care a fost cauza principala: uzura lagarelor a condus la o repartitie neuniforma a sarcinii de a lungul dintilor si deci la ruperea lor, sau invers, deteriorarea angrenajului a condus la defectarea lagarelor .Toate aceste aspecte ingreuneaza mult determinarea corecta a cauzelor care au condus la deteriorarea prematura a unor angrenaje

Materiale pentru roti dintate

Dupa scop si conditiile impuse, rotile dintate pot fi fabricate din materiale metalice, feroase sau neferoase, cit si din materiale plastice. Dintre materialele feroase se utilizeaza fonta, otelul turnat otelurile forjate si laminate, iar dintre aliajele neferoase se folosesc frecvent bronzul fosforos, aliajele de aluminiu,alama etc.

Materialele plastice mai vechi ca textolitul, lignofolul si poliamidele precum si o gama foarte diversificata de materiale plastice noi completeaza gama materialelor folosite pentru constructia rotilor dintate. Din motive tehnice si economice, la fabricarea rotilor dintate cea mai larga utilizare o au otelurile, care ofera posibilitati multiple prin sortimentul bogat existent si prin gama larga a proprietatilor lor.

Totusi, in functie de destinatie, in anumite conditii de lucru apare rationala substituirea lor cu alte materiale cu proprietati fizico-mecanice diferite.

Otelurile folosite pentru constructia rotilor dintate pot fi impartite in doua categorii:

oteluri avind duritatea HB<350, adica oteluri netratate, normalizate sau imbunatatite;

oteluri avind duritatea HB>35o, adica oteluri pentru durificare superficiala

In [3] exista un capitol (15.7.2, pg. 94 - 105 ) destinat materialelor utilizate la fabricarea rotilor dintate. Sunt prezentate toate categoriile de materiale, proprietatile acestora, tratamentele termice care pot fi aplicate, precum si (foarte important!) rezistentele admisibile la oboseala pulsatorie prin incovoiere () respectiv la solicitarea de contact (). Sunt prezentate si citeva recomandari constructive specifice fiecarui material (oteluri, fonte, mase plastice)

Fortele nominale din angrenajul cilindric exterior cu dinti drepti

Fie un angrenaj cilindric exterior cu dantura dreapta care transmite momentul de torsiune rotindu-se cu viteza unghiulara (Fig.nr. 11). Transmiterea cuplului se face prin apasarea flancului activ al dintelui pinionului pe flancul activ al rotii. De-a lungul normalei comune apare o forta de reactiune normala . Normala comuna este linia de angrenare , tangenta simultan la

cele doua cercuri de baza. Daca neglijam fortele de frecare se poate scrie:

( 54)

In plan frontal forta se descompune intr-o componenta tangentiala si o componenta radiala . Se remarca faptul ca acestea sunt variabile chiar daca forta normala este constanta.

In calcule se folosesc valorile corespunzatoare trecerii prin polul angrenarii (Fig.nr.11b).

In aceeasta pozitie forta tangentiala este tangenta la cercurile de rostogolire . Fortele tangentiale ale celor doua roti sunt egale si de semn contrar

Fig. nr.11 Fortele din angrenajul cilindric exterior cu dantura dreapta

Valorile celor doua componente ale fortei normale se pot scrie imediat:

(55)

reespectiv:  (56)

In cazul angreenajelor zero sau zero deplasate relatiile devin:

respectiv (57)

Sarcina de calcul

Este sarcina uniform distribuita pe lungimea de contact a dintilor a carei actiune se considera echivalenta cu sarcina variabila care include in ea atit sarcina nominala, cit si cea suplimentara care apare datorita deformatiilor elastice ale arborilor, erorilor de executie, eroilor de montaj, etc.

Ea se exprima prin intermediul unor coeficienti :

(58)

Coeficientul de sarcina se determina cu relatia:

(59)

in careeste coeficientul de repartizare a sarcinii pe lungimea dintelui iar coeficientul dinamic

Coeficientul de repartizare a sarcinii

Datorita (in principal) deformatiilor elastice ale arborilor lagarelor, rotilor precum si a erorilor de excutie sau de montaj sarcina nu se repartizeaza uniform pe lungimea dintilor

O situatie exagerata este prezentata in fig. nr.12. Datorita elasticitatii dintilor de obicei, contactul se realizeaza pe toata lungimea dintelui, (sau pe cea mai mare parte a lungimii) fara a fi posibila insa o uniformizare completa a sarcinii (fig.nr.12 e.)

Din aceest motiv se introduce in calcule coeficientul de repartitie

  (60)

Fig.nr.12. Repartizarea sarcinii pe dinte

Datorita proprietatii dintilor de a se roda repartizarea sarcinii se poate egaliza partial sau complet. Capacitatea de rodare depinde de duritatea flancurilor si de conditiile de functionare.

In functie de aceasta angrenajele se impart indoua grupe:

  • Angrenaje care nu se rodeaza (sau se rodeaza nesatisfacator), la care ambele roti sunt calite si au o duritate mare (HB>350) sau functioneaza la o viteza v >15 m/s. De la aceasta viteza se constata ca uzura este inexistenta indiferent de materialul rotilor din cauza ungerii fluide care se dezvolta complet.
  • Angrenaje care se rodeaza la care cel putin flancurile dintilor unei roti au o duritate HB<350 iar viteza periferica la cercul de rostogolire v < 15 m/s. Dupa rodaj concentrarea sarcinii se micsoreaza iar in cazul cind sarcina este constanta repartitia devine uniforma.

Valoarea coeficientului de repartitie se da in literatura in functie de produsul , de pozitia pinionului fata de lagare si de felul arborilor ( lungi, scurti, rigizi, elastici,etc.) In [3] la pg. 110 se da tabelul 15.11 cu valorile coeficientului pentru angrenajele care nu se rodeaza.

In cazul rodarii rotilor valoarea se micsoreza fata de valorile din tabel conform relatiei:

(61)

Tabel.nr.4

Pozitia pinionului fata de lagare

Simetrica

Asimetrica

Asimetrica

In consola

Lagare apropiate

Arbore foarte rigid

Arbore putin rigid

1,o6

1,o9

Nota: Arborii foarte rigizi sunt arborii intermediari si cei cu viteza mica. Mai putin rigizi se considera arborii cu viteza mare ai reductoarelor

Coeficientul dinamic

Ia in considerare faptul ca roata se roteste neuniform chiar si cind pinionul se roteste uniform, fapt ce produce sarcini dinamice pe dinte.Din cauza erorilor de executie, de montaj si a deformatiilor elastice a dintilor valoarea raportului de transmitere nu este constanta si prin urmare apar in angrenaj sarcini dinamice suplimentare iar functionarea este insotita de zgomote si de vibratii.

Stabilirea marimii componentei dinamice este complicata. Ea este dependenta de precizia de executie si de montaj a rotilor, de viteza de lucru, si de faptul ca angrenajul se poate roda sau nu.

In literatura se cunosc mai multe relatii propuse de diversi autori pentru calculul coeficientului dinamicIata citeva dintre ele:

(AGMA- American gear manufacturer Asociation) : [v] = m/s ( 61)

E. Buckingham (UK) recomanda relatia: [daN] (62)

In care v este viteza periferica a rotii, Ecp este eroarea cumulata de pas, B latimea rotii, iar C un coeficient de rigiditate a dintilor

( ) (63)

A.I.Petrusievici (RU) recomanda: [daN) ( 64)

Unde A este distanta dintre axe [cm], Apb- diferenta maxima intre pasul de baza al rotii motoare si

cel al rotii conduse [mm]. Practic, se alege din tabelul urmator:

Tabel nr.3 Coeficientul dinamic

Clasa de precizie

a angrenajului

Duritatea superficiala

a flancurilor

Viteza periferica [m/s]

Calculul dintilor la rupere prin oboseala

Rezistenta dintilor la rupere prin oboseala prezinta importanta deosebita pentru angrenajele cu cu roti dintate din oteluri cu duritate mare (HB > 350). Majoritatea acestora sunt scoase din functiune datorita ruperii dintilor prin oboseala si nu datorita distrugerii flancurilor.

Este necesara rezolvarea urmatoarelor probleme:

  • Stabilirea punctului de aplicatie al fortei
  • Determinarea sectiunii periclitate si a tensiunilor reale din aceasta sectiune,
  • Stabilirea relatiilor de calcul
  • Determinarea rezistentelor admisibile.

Punctul de aplicatie al fortei

Forta este dirijata de-a lungul liniei de angrenare. In momentul intrarii dintelui in angrenare aceeasta forta actioneaza la virful lui. Avind insa in vedere gradul de acoperire supraunitar, forta actioneaza cu intreaga ei marime numai pe segmentul de angrenare singulara (Gi Ge) . Totusi, datorita erorilor de executie si de montaj se considera ca forta actioneaza cu intraga ei marime chiar din virful dintelui. Desigur, acest fapt reprezinta o acoperire apreciabila si in cazul angrenajelor precise se poate tine cont de acest fapt pentru a realiza angrenaje cu greutate minima.

Fig. nr.13. Calculul dintilor la oboseala

Pentru usurinta calculelor punctul de aplicatie al fortei se considera a fi la intersectia axei de simetrie a dintelui cu linia de angrenare (fig. ). Forta se descompune in doua componente , una perpendiculara pe axa dintelui si care produce incovoierea dintelui, iar alta pe directia axei dintelui , care produce compresiunea acestuia. Solicitarea principala este incovoierea, eforturilor de forfecare si de compresiune fiind neinsemnate comparativ cu cele de incovoiere.

Se considera dintele o grinda incastrata (se inlocuieste dintele real cu un solid de egala rezistenta la incovoiere, avind drept flanc profilul parabolic din figura; cele doua parabole intersectindu-se in O') la care sectiunea de incastrare AB se considera ca fiind cea periclitata.

Tensiunea de incovoiere in sctiunea periclitata are valoarea:

( 65)

iar cea de compresiune: ( 66)

si in care B este lungimea dintelui. Tensiunea totala in sectiunea periclitata aree valorile:

pe flancul activ al dintelui, reespectiv

( 68)

pe flancul inactiv al dintelui.

Desi tensiunea este mai mare pe flancul inactiv, se considera periclitat flancul activ care este supus la intindere, spre deosebire de cel inactiv supus la compresiune ,solicitare la care materialul se comporta mult mai bine. Inmultind si impartind membrul drept al relatiei (67) cu se obtine relatia:

( 69)

Daca notam:

relatia ( 69) ia forma mai simpla

( 70)

Se observa ca marimile care intra in expresia lui cf depind de forma dintelui, coeficientul adimensional numindu-se coeficient de forma a dintelui. Valorille acestuia pot fi luate din [3], tabelul 15.13, pg.119. Forta de frecare (care a fost neglijata pina acum!) produce o abatere a rezultantei cu unghiul de la normala la profile, in sensul mariri momentului incovoietor la roata conducatoare si micsorarii acestuia la roata condusa. Pentru a corecta aceste abateri se introduc in calcule coeficienti de forma care iau in considerare forta dee frecare si care se determina cu formula:

(71)

in care este unghiul de frecare pentru care se poate admite in cazul angrenajelor neinchise in carcase, si in cazul angrenajelor inchise in carcase, iar deplasarea specifica a profilului.Semnul " + " se refera la roata conducatoare, iar semnul " -" la roata condusa.

Formule pentru verificare si dimensionare la rupere prin oboseala

Vom inlocui marimile , m, in relatia (70) si vom obtine succesiv:

Avem expresia fortei normale de calcul (54):

Din formula distantei dintre axe

se poate exprima modulul: (72)

Acum, vom avea succeesiv: (73)

respectiv (74)

In formula (74) s-a considerat . Ea este o relatie de verificare pentru angrenajul deplasat. Daca avem un angrenaj zero sau zero deplasat () relatia devine:

(75)

Daca vom explicita distanta dintre axe A din relatiile (74) si (75) vom obtine relatiile de dimensionare pentru angrenajul deplasat respectiv pentru cel zero sau zero deplasat:

(76)

respectiv: (77)

In aceste relatii [N/mm2] este rezistenta admisibila la oboseala pentru ciclul de coeficient

de asimetrie R (la rotile dintate R = 0 sau R = -1), A [mm], este distanta dintre axe, Mt1 [N.mm] este momentul de torsiune la arborele rotii motoare, yA este coeficientul de latime al rotii () si poate fi luat din [3] tabelul15.14 iar - raportul de transmitere.

Calculul la solicitarea de contact

Studiul tensiunilor la contactul dintre doua corpuri a fost abordat de Hertz. Pentru cazul contactului a doi cilindrii cu axele paralele valoarea tensiunii de contact maxime este data de expresia:

(78)

in care (79)

este modulul de elasticitate echivalent al ceelor doua corpuri ( E1 , E2 ), B - lungimea cilindrilor,

este raza de cubura echivalenta data de relatia:

(80)

unde sisunt razele de curbura (razele) celor doi cilindrii.

Aceasta teorie poate fi transpusa la cazul angrenajului daca vom considera ca se pot inlocui flancurile dintilor cu doi cilindrii cu raze egale cu razele de curbura ale flancurilor evolventice

Avind in vedere faptul ca solicitarea de contact provoaca ciupirea flancurilor si ca aceasta se manifesta mai ales in zona polului angrenarii, vom considera aceasta pozitie ca fiind periculoasa . Situatia este prezentata in fig.nr.14:

Fig.nr.14 Solicitarea de contact.

Se observa cu usurinta ca razele de curbura ale flancurilor sunt respectiv si sunt egale cu razele celor doi cilindrii ce substituie angrenajul.

Se poate scrie imediat: (81)

sau inca (82)

dar cum  (83):

obtinem (84) deoarece iar

Tensiunea maxima va fi:

(85)

cum (86)

iar  (87)

gasim in final (88)

Daca avem un angrenaj zero sau zeero deplasat (), iar rotile sunt din otel

( E=2,1.105 N/mm2 ) expresia (88) devine:

(89)

Relatiile (88) si (89) sunt formule de verificare ( conditia ). Daca explicitam distanta dintre axe vom obtine formulele de dimensionare:

(90)

(91)

Conditia de echiportanta. Numarul critic de dinti

Daca dorim echiportanta- adica angrenajul sa fie capabil de acelasi Mt1 atit din conditia de oboseala la incovoiere cit si din cea de la solicitarea de contact vom explicita Mt1 din relatiile (76),

(77) respectiv (90) si (91) si vom egala expresiile. Dupa simplificarile de rigoare se obtine conditia de echiportanta:

pentru angrenajul deplasat (92)

sau pentru cel zero sau zero deeplasat: (93)

Pentru usurinta calculelor in [3] exista un grafic . Daca vom alege z1 > z1cr solicitarea periculoasa este incovoierea, iar daca z1 < z1cr solicitarea periculoasa este contactul.

La dimensionare se vor folosi prin urmare relatiile corespunzatoare solicitarii periculoase, ne mai fiind necesara verificarea la cealalta solicitare.





Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2025 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Comentarii literare

ALEXANDRU LAPUSNEANUL COMENTARIUL NUVELEI
Amintiri din copilarie de Ion Creanga comentariu
Baltagul - Mihail Sadoveanu - comentariu
BASMUL POPULAR PRASLEA CEL VOINIC SI MERELE DE AUR - comentariu

Personaje din literatura

Baltagul – caracterizarea personajelor
Caracterizare Alexandru Lapusneanul
Caracterizarea lui Gavilescu
Caracterizarea personajelor negative din basmul

Tehnica si mecanica

Cuplaje - definitii. notatii. exemple. repere istorice.
Actionare macara
Reprezentarea si cotarea filetelor

Economie

Criza financiara forteaza grupurile din industria siderurgica sa-si reduca productia si sa amane investitii
Metode de evaluare bazate pe venituri (metode de evaluare financiare)
Indicatori Macroeconomici

Geografie

Turismul pe terra
Vulcanii Și mediul
Padurile pe terra si industrializarea lemnului

INVARIANTI AI UNUI SISTEM DE FORTE
Fisurarea metalului de baza
Alegerea configuratiei arborelui cotit
CINEMATICA MECANISMELOR PLANE - Analiza cinematica prin metode analitice
Controlul si comanda CNC
Cursa pistonului
CHESTIONAR AUTOMACARALE
IDENTIFICAREA SPECTRULUI DE DEFECTE POSIBILE SI STABILIREA TEHNOLOGIEI DE VERIFICARE A CONFORMITATII. POSIBILITATI DE RECONDITIONARE

Termeni si conditii
Contact
Creeaza si tu