Cistoscopia
Reprezinta explorarea endoscopica a vezicii urinare. Este imaginata in 1876 de Nitze, fiind prima tehnica de endoscopie clinica. In functie de destinatie, exista astazi cistoscoape exploratorii, de cateterism, operatorii, multifunctionale.
Cistoscoapele, indiferent de tipul lor, au aceleasi parti componente: un tub metalic cu varful in carja, prevazut cu un sistem de iluminare si un sistem optic cu un ocular, cu reper pentru orientarea instrumentului. Iluminarea se poate obtine cu curent continuu sau curent alternativ, dar cistoscoapele moderne au sistemul de transmitere a luminii pe baza fibrelor de sticla, care dau o lumina mai puternica si nu incalzesc.
Orientarea campului vizual al cistoscopului este diferita, in raport cu constructia instrumentului. Campul vizual poate fi direct, oblic-inainte, in unghi drept, ascutit retrograd fata de varf. Viziunea in unghi oblic-inainte permite examinarea vezicii si a uretrei (panendoscopul MacCartey), cea retrograda, vecinatatea colului.
Se descriu mai multe tipuri de cistoscoape:
-cu viziune directa (tip Luys)- nu are nevoie de umplerea vezicii, examenul acesteia facandu-se printr-un simplu tub care are la capatul vezical, sursa de lumina M, la cel ocular lupa. Se foloseste mai mult la femei (are un calibru mare);
-cu optica mobila- permite spalarea continua vezicii urinare;
-cu viziune indirecta- sunt cele mai folosite, fiind necesara intotdeauna umplerea vezicii urinre;
-operatorii- permit introducerea electrocauterelor sau penselor pentru biopsii, electrorezectii;
-ureterale- permit introducerea unor sonde cu care se cateterizeaza ureterele in scop de drenaj, pentru a realiza o pielografie retrograda sau pentru recoltarea de urina.
Tehnica: realizarea citoscopiei presupune o buna pregatire a vezicii. Printr-un cateter vezical se urmareste aspectul urinei. Daca nu este limpede se spala vezica pana se limpezeste urina, sau daca este hematurica, se introduc solutii de antipirina sau oxicianura de mercur 0,52%.
Inainte de cistoscopie se umple vezica cu ser fiziologic.
Cistoscopul se introduce cu ciocul in sus, putandu-se efectua miscari de sens antero-posterior, de rotatie sau de bascula. Se impinge cistoscopul pana la contactul cu peretele posterior, apoi se retrage aparatul, indicatorul fiind orientat la ora 12, pana cand apare in campul vizual o imagine intunecata in forma de semiluna- colul vezical.
Reperele in cistoscopie sunt 3: bula de aer in sus, orificiile ureterale la extremitatile pliului interureteral si colul vezical.
Orificiile ureterale se descopera pornind de la unul din cele trei repere: plecand de la col, se introduce cistoscopul 2-3cm si se intoarce cu indicatorul la ora 4 pentru orificiul stang si la ora 8 pentru cel drept.
Daca se pleaca de la bula de aer, se roteste instrumentul la 120 grade la dreapta si la stanga, ajungand in dreptul orei 4.
Plecand de la pliul interureteral, orificiile ureterale se gasesc la extremitatile acestui pliu. Orificiul ureteral se recunoaste prin aceea ca reprezinta un mic punct adancit pe suprafata vezicala roza; poate fi: un punct, o semiluna, o fanta, alteori se vede pe varful unui mamelon. Se urmareste ritmul deschiderii orificiilor (una la 4-7 secunde).
Trigonul vezical face parte din peretele inferior vezical, avand baza constituita din pliul interureteral, iar varful de orificiul colului vezical.
Peretele inferior este sediul cel mai frecvent al tumorilor vezicale, calculilor vezicali. Aici sunt cel mai frecvent localizate semnele de cistita. Trigonul apare cu o
mucoasa roz, vezica in ansamblu avand o culoare galben-roz, cu mucoasa strabatuta de arborizatii vasculare. Musculatura vezicala apare sub forma de fire proeminente incrucisate.
Cistoscopia se poate face sau nu cu anestezie.
Anestezia ceruta poate fi generala, rahianestezie sau chiar fara anestezie; de regula se administreaza intravezical 10-20ml solutie de Novocaina 2%.
Indicatiile cistoscopiei sunt relativ numeroase, depasind in general grupul pacientilor urologici:
-indicatii diagnostice- sunt reprezentate de gradul hematuriei totale a tumorilor vezicale, diagnosticul cistitei in evaluarea extensiei unor neoplazii de col sau corp uterin, rectocolite, in cazul tulburarilor urinare si al incontinentei urinare;
-indicatii terapeutice- litotriptie, extragerea unor calculi ureterali, electro -coagulare sau electrorezectia tubilor vezicali, electrorezectia colului vezical;
Riscul este reprezentat de infectia urinara si traumatismul operator.
Contraindicatiile sunt reprezentate de:
- traumatismele abdominle;
- leziuni inflamatorii acute;
- adenoame periuretrale voluminoase;
- tuberculoza vezicala.
Politica de confidentialitate |
.com | Copyright ©
2024 - Toate drepturile rezervate. Toate documentele au caracter informativ cu scop educational. |
Personaje din literatura |
Baltagul – caracterizarea personajelor |
Caracterizare Alexandru Lapusneanul |
Caracterizarea lui Gavilescu |
Caracterizarea personajelor negative din basmul |
Tehnica si mecanica |
Cuplaje - definitii. notatii. exemple. repere istorice. |
Actionare macara |
Reprezentarea si cotarea filetelor |
Geografie |
Turismul pe terra |
Vulcanii Și mediul |
Padurile pe terra si industrializarea lemnului |
Termeni si conditii |
Contact |
Creeaza si tu |