Creeaza.com - informatii profesionale despre


Evidentiem nevoile sociale din educatie - Referate profesionale unice
Acasa » familie » medicina
Plasma interstitiala

Plasma interstitiala


Plasma interstitiala

Plasma interstitiala sau lichidul interstitial este mediul lichid extracelular ( compartimentul hidric interstitial ) in care se scalda toate celulele corpului. Dispusa intre compartimentul hidric vascular si cel celular, este un mediu prin care au loc toate schimburile de substanta intre capilarele sanguine si celule.

Plasma interstitiala se formeaza prin ultrafiltrarea plasmei sanguine la nivelul capilarelor datorita presiunii hidrostatice a sangelui (35-40 mmHg ) mai mare decat presiunea hidrostatica interstitiala. Difera chimic de plasma sanguina mai ales prin continutul mult mai redus in proteine,; modificarile electrostatice survenite din schimbarea repartitiei proteinelor in cele doua compartimente hidrice, determina in plasma interstitiala afluxul de clor si efluxul de sodiu. Compozitia chimica a plasmei interstitiale variaza si in functie de tesut.



Drenarea plasmei interstitiale se realizeaza in proportie de 90% pe cale sanguina si 10% pe cale limfatica. Ultrafiltrarea si drenarea continua a plasmei interstitiale determina primenirea continua a plasmei, cu mentinerea constanta a compozitiei ei chimice.

Reducerea sau absenta drenarii plasmei interstitiale conduce la formarea de edeme.





Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.