Controlul constitutionalitatii legilor
introducere
Toate ramurile de drept isi gasesc punct de plecare in Constitutie. Normele lor trebuie sa fie in concordanta cu cele constitutionale orice abatere de la aceasta concordanta este considerata o incalcare a constitutiei ducand la nulitatea prevederilor legale in cauza. In cazul in care o norma constitutionala este modificata, trebuie modificate si normele din ramurile de drept care reglementeaza aceleasi relatii sociale. Aceasta modificare se impune, intrucat trebuie respectata concordanta intregului sistem de drept cu constitutia
Una din metodele prin care se poate constata o eventuala abatere a prevederilor legale de la normele constitutionale este CONTROLUL DE CONSTITUTIONALITATE.
CONTROLUL DE CONSTITUTIONALITATE a legilor este activitatea organizata de verificare a conformitatii legilor cu Constitutia.
Ca institutie a dreptului constitutional, controlul constitutionalitatii legilor cuprinde reguli referitoare la :
-autoritatea competenta de a realiza aceasta verificare
-procedura de urmat
-masurile ce urmeaza a fii aplicate dupa realizarea procedurii
Controlul constitutionalitatii legilor priveste numai legea ca actul juridic al parlamentului,precum si actele
Normative cu forta juridica egala cu a legii.
Actele normative provenite de la autoritatile executive sunt emise in executarea legilor si nu se supun aceluiasi regim juridic ca si legile. Actele administrative nu contin reglementari de principiu iar controlul legalitatii lor se realizeaza prin mijloace obijnuite de control inclusiv pe calea contenciosului administrativ.
Organele judecatoresti nu emit norme juridice, ci doar aplica legile, motiv pt care controlul legalitatii actelor juridice emise de acestea se realizeaza in cadrul controlului judiciar.
In ceea ce priveste controlul constitutionalitatii proiecteleor de lege, acesta nu este un veritabil control intrucat procedura de elaborare a legilor cuprinde implicit si verificarea constitutionalitatii lor.
Clasificarea formelor controlului de constitutionalitate a legilor.
A. Criteriul inscrierii in constitutie:
a. Controlul explicit (este atunci cand Constitutia prevede in mod expres un control de constitutionalitate, eventual si autoritatea competenta si procedura de urmare
b. Controlul implicit (Constitutia nu prevede in mod expres un control de constitutionalitate, dar el exista implicit ca urmare a existentei principiului legalitatii; firesc verificareae indeplinirii conditilor de legalitate implica si verificarea constitutionalitatii legilor.
B. Criteriul organului competent sa realizeze controlul
a. Control prin opinia publica (control elementar care cuprinde reactia opiniei publice in momentul in care este incarlcata o norma constituionala; Acesta forma este considerata a fii primitiva, intrucat presupune sau implica violenta);
b. Control jurisdictional (este exercitat fie de catre organele judecatoresti, fie de catre alte organe, dar care folosesc o procedura asemanatoare cu cea judecatoreasca)
c. Controlul politic (este exercitat de catre organele statului, mai ales de cele legivitoare sau cele interne ale celor legiuitoare, altele de catre cele judecatoresti).
C. Controlul temporal
a. Controlul anterior (promulgarii legilor) - este exercitata in faza de proiect a legii; nu este un veritabil control intrucat, atata timp cat legea nu este adoptata, proiectul poate fi modificat de initiatorul sau sau chiar abandonat; asadar acest control este o garantie a legalitatii)
b. Controlul posterior - este exercitataasupra legilor sau actelor normative cu forta juridica egala cu a legii deja adoptate; in aceasta sit sunt prevazute org statului care pot sesiza neconstitutionalitatea, organele care pot decide asupra constitutionalitatii, procedura de urmat precum si masurile ce urmeaza a fii aplicate; este un veritabil control al constitutionalitatii.
D. Criteriul procedurii de realizare al controlului:
a. Controlul pe cale de actiune (permite atacare unei legi in fata unei instante determinate careia I se cere sa examineze constitutionalitatea actului juridic si eventual sa pronunte anularea lui daca acesta este gasit neconstitutional)
b. Controlul pe cale de excepie (permite atacare legii numai dupa ce legea ti se aplica)
Controlul constitutionalitatii legilor in Romania.
Este realizat de catre Curtea Constitutionala (CC) care:
a. Este unica autoritate de jurisdictie constitutionala din Romania
b. Este independenta fata de orice alta autoritate publica si se supune numai Constitutiei si legii de organizare si functionare a ei;
c. Este singura in masura sa decida asupra competentei sale, iar competenta sa nu poate fi contestata de nici o alta autoritate publica
d. Asigura controlul constitutionalitatii legilor, regulamentelor parlamentare si ordonantelor guvernului, pronuntandu-se numai asupra problemelor de drept, fara a putea imbunatatii sau modifica prevederea legala supusa controlului; de asemenea, nu se poate pronunta asupra modului de aplicare sau interpretare a legii ci numai asupra intelesului sau contrar legii.
In ceea ce priveste organizarea CC, aceasta este alcatuita de 9 judecatori cu un mandat de 9 ani ce nu poate fi prelungit sau reinoit: 3 de senat, 3 de camera deputatilor, 3 de presedinte.
Judecatorii aleg prin vot secret presedintele acesteia pentru un mandat de 3 ani. Competenta CC: din 3 in 3 ani, aceasta se inoieste cu o treime din nr judecatorilor.
Atributiile curtii constitutionale :
Exercita un control al constitutionalitatii legilor anterior promulgarii:
o Controlul in prealabil se exercita asupra legilor votate de catre parlament, dar, inaintea promulgarii lor de catre presedintele romaniei; CC poate proceda la control, dar numai la sesizarea unuia dintre autoritatile publice prev de catre constitutie: presedintele romaniei, presedintii celor 2 camere, guvernul, etc.
o Este exclus controlul din oficiu;
Se pronunta asupra constitutionalitatii initiativelor de revizuire a Constitutiei:
o Este si ea supusa controlului de constitutionalitate, deci aceasta constitutie, in colaborare cu textele din constitutie care privesc revizuirea din constitutie, CC ii revine misiunea de a nu impiedica initiativele de modificare, si de a se pronunta daca ele sunt facute cu respectarea articolelor din Constitutie
Se pronunta asupra constitutionalitatii tratatelor sau pactelor internationale.
Se pronunta asupra constitutionalitatii regulamentelor parlamentare
Hotaraste asupra exceptiei de neconstitutionalitate, privind legile si ordonantele guvernului ridicate in fata instantelor judecatoresti sau de arbitraj comercial; de asemenea exceptia de neconstitutionalitate poate fii ridicata direct si de Avocatul Poporului;
Solutioneaza conflictele juridice de natura constitutionala aparute intre autoritatile publice.
Vegheaza la respectarea procedurii pentru alegerea presedintelui romaniei si confirma rez sufragiului
o Aceasta atributie constitutionala este detaliata prin legea privind alegerea presedintelui.
o Pentru a isi exercita acestea CC: va inregistra cate un exemplar al propunerilor de candidatura, solutioneaza contestatiile, rezolva contestatiile impotriva solutiilor date de catre Birourile Electorale de circumscriptie,in legatura cu impiedicarea formarii unui partid sau a unei formatiuni politice; de asemenea primeste procesele verbale privind rez alegerilor prezidentiale si publica rez in presa si in Monitorul Oficial si prezinta parlamentului un exemplar din actul de validare al alegerii presedintelui.
Constata imprejurarile care justifica interimatul in exercitarea functiei de presedinte al romaniei si comunica cele constatate Parlamentului si Guvernului.
o In anumite situatii stabilite in Constitutie, apare necesitatea asigurarii interimatului in functia de presedinte al Romaniei, pentru ca titularul nu mai poate exercita prerogativele de conducere
o Constatarea imprejurarilor care justifica interimatul revine CC.
Da aviz consultativ pt propunerea de suspendare din functie a presedintelui Romaniei.
o Constitutia prevede posibilitatea suspendarii din functia presedintelui in cazul in care acesta savarseste fapte grave prin care incalca prevederile constitutionale
o In aceasta situatie in care decide parlamentul se cere si avizul consultativ al Curtii Constitutionale.
Vegheaza la respectarea procedurii pt organizarea si desfasurarea referendumului
o Potrivit Constitutiei, referendumul se poate organiza in urmatoarele situatii: la cererea presedintelui romaniei, dupa consultarea Parlamentului, in probleme de interes national pt demiterea presedintelui Romaniei, pentru aprobarea revizurii Constitutiei;
o CC revine atributia de a veghea la respectarea procedurii referendale ;
Verifica indeplinirea conditiilor pt exercitarea initiativei legislative de catre cetateni
Hotaraste asupra contestatilor care au ca obiect constitutionalitatea unui partid politic
o Part politice isi gasesc reglementarea constitutionala in articolele care declara pluralismul politic drept valoare suprema si o garanteaza; se reglementeaza in aceste articole dreptul la asociere (art 37) si se stabileste ce partide sunt sau pot devenii neconstitutionale, precum si pers care nu pot face parte din aceste partide.
o Potrivit art 37 din Constitutie, sunt neconstitutionale partidele sau organizatiile care prin scopurile ori activitatea lor militeaza impotriva pluralismului politic, a principiilor statului de drept, ori a suveranitatii, a integritatii sau independentei Romaniei.
Politica de confidentialitate |
.com | Copyright ©
2025 - Toate drepturile rezervate. Toate documentele au caracter informativ cu scop educational. |
Personaje din literatura |
Baltagul – caracterizarea personajelor |
Caracterizare Alexandru Lapusneanul |
Caracterizarea lui Gavilescu |
Caracterizarea personajelor negative din basmul |
Tehnica si mecanica |
Cuplaje - definitii. notatii. exemple. repere istorice. |
Actionare macara |
Reprezentarea si cotarea filetelor |
Geografie |
Turismul pe terra |
Vulcanii Și mediul |
Padurile pe terra si industrializarea lemnului |
Termeni si conditii |
Contact |
Creeaza si tu |