FURTUL CALIFICAT
Furtul este calificat cand a fost savarsit in urmatoarele imprejurari:
a) de 2 sau mai multe pers. impreuna;
b) de o pers. avand asupra sa o arma sau o subst. Narcotica;
c) de catre o pers. mascata, deghizata sau travestita;
d) asupra unei pers. aflate in imposibilitatea de a-si exprima vointa sau de a se apara;
e) intr-un loc public;
f) intr-un mijloc de transport in comun;
g) in timpul noptii;
h) prin efractie, escaladare sau prin folosirea fara drept a unei chei adevarate ori a unei chei mincinoase;
i) privind produsele petroliere sau gazele naturale din conductele, depozite ori cisterne;
j) privind un bun care face parte din patrimoniul cultural;
k) privind un act care serveste pt. dovedirea starii civile, pt. legitimare sau identificare;
l) furtul care a produs consecinte deosebit de grave;
m) in timpul unei calamitati.
a) Savarsirea furtului de 2 sau mai multe pers. impreuna este considerata ca o agravanta deoarece imprima faptei o periculozitate sociala sporita.
b) Savarsirea furtului de catre o persoana avand asupra sa o arma sau o substanta narcotica este retinuta ca o agravanta deoarece, faptuitorul savarseste fapta cu mai multa siguranta stiind ca are la disp. mijloace cu care sa anuleze o eventuala rezistenta din partea victimei sau a unei terte persoane.
c) Furtul savarsit de catre o pers. deghizata sau travestita. Imprejurarea care confera furtului un caracter mai grav este pericolul pe care il prezinta faptuitorul; acesta actioneaza intr-un mod de natura sa contribuie la intimidarea si infricosarea victimei, de asemenea, se amplifica curajul cu care actioneaza autorul stiind ca va fi greu de recunoscut si identificat.
d) Furtul comis asupra unei pers. incapabile de a-si exprima vointa si de a se apara. Aceasta imprejurare agravanta confera furtului un caracter periculos datorita situatiei subiect. Pasiv care este posesorul ori detentorul bunurilor carora actioneaza faptuitorul, daca acesta este o pers. incapabila de a-si exprima vointa sau de a se apara, imprejurare cunoscuta si exploatata de faptuitor, el actioneaza cu mai mult curaj, cu mai multa hotarare stiind ca apararea victimei va fi neinsemnata si ca ar putea sa se indeparteze de la locul faptei fara prea mari riscuri, identificarea descoperirea sa devenind mai dificila.
e) Savarsirea furtului intr-un loc public este o alta agravanta care se justifica prin aceea ca de regula, intr-un loc public fiind de fata mai multe pers. faptuitorul isi poate desfasura activitatea infractionala cu sanse sporite de finalizare, intrucat aglomerarea de pers. Face ca atentia victimei sa nu se poata concentra la supravegherea bunurilor ce le detine faptuitorul isi poate pierde mai usor urma.
f) Furtul savarsit in mijloc de transport in comun prezinta un caracter mai grav datorita conditiilor in care de regula se calatoreste in mijloacele de transport, fluxul in permanenta schimbare a celor care calatoresc, starea de oboseala a unor calatori, imposibilitatea calatorilor de a avea bagaje totdeauna in imediata apropiere si a le putea supraveghea in mod constant.
g) Savarsirea furtului in timpul noptii este o alta agravanta prev. in art. 109 lit. g, agravanta se justifica pe considerentul ca furtul comis in aceasta perioada mareste sansele faptuitorului de a se apropia de bunurile mobile vizate a fi insusite, deoarece, de regula, posibilitatile de supraveghere sunt mult diminuate, iar faptuitorul poate fi mai greu descoperit si prins noaptea.
h) Furtul savarsit in timpul unei calamitati prezinta pericol sporit deoarece in timpul unor asemenea imprejurari, grija este indreptata cu precadere spre salvarea unor valori iar masurile de paza a bunurilor uneori lipsesc ori sunt mult reduse. Faptele de sustragere de bunuri in aceste conditii evidentiaza o constiinta scazuta a infractorului, ceea ce justifica sanctionarea mai aspra a furtului comis in asemenea imprejurare.
i) Furtul comis prin efractie, escaladarea sau folosirea fara drept a unei chei adevarate ori a unei chei mincinoase prezinta un caracter periculos datorita modului sau mijloacelor folosite de faptuitor.
j) Savarsirea furtului asupra produselor petroliere sau gazelor naturale din conducte, depozite si cisterne. Este o circumstanta de agravare a furtului recent introdusa in c.p. si are in vedere imprejurarea ca transportul produselor petroliere si a gazelor naturale catre combinatele de prelucrare ori catre consumatorii industriali sau populatie se face, de regula, prin conducte, fiind deosebit de dificila supravegherea acestora impotriva unor sustrageri de produse petroliere sau de gaze naturale.
k) Furtul comis asupra unui bun care face parte din patrimoniul cultural. Circumstanta de agravare vizeaza natura bunului care formeaza obiectul material al furtului in sensul ca acesta face parte din patrimoniul cultural al tarii noastre.
l) Furtul unui act care serveste pt. dovedirea starii civile, pt. legitimare sau identificare. In acest caz agravarea se justifica deoarece faptuitorul sustragand astfel de acte, pe de o parte, le poate folosi in comiterea altor fapte ori pentru a ingreuna identificarea sa, iar pe de alta parte pers. vatamata poate suferi prejudicii importante ramanand fara actele respective.
m) Cand furtul a produs consecinte deosebit de grave. Imprejurarile care confera un caracter mai grav furtului este in legatura cu consecintele produse ca urmare a savarsirii faptei.
Sanctiuni - furtul calificat prev. in art. 209 alin. 1 lit. a-i c.p se pedepseste cu inchis de la 3 la 15 ani. In cazul in care furtul a produs consecinte deosebit de grave pedeapsa este inchis. De la 10 la 20 ani si interzicerea unor drepturi.
Politica de confidentialitate |
.com | Copyright ©
2024 - Toate drepturile rezervate. Toate documentele au caracter informativ cu scop educational. |
Personaje din literatura |
Baltagul – caracterizarea personajelor |
Caracterizare Alexandru Lapusneanul |
Caracterizarea lui Gavilescu |
Caracterizarea personajelor negative din basmul |
Tehnica si mecanica |
Cuplaje - definitii. notatii. exemple. repere istorice. |
Actionare macara |
Reprezentarea si cotarea filetelor |
Geografie |
Turismul pe terra |
Vulcanii Și mediul |
Padurile pe terra si industrializarea lemnului |
Termeni si conditii |
Contact |
Creeaza si tu |