Creeaza.com - informatii profesionale despre


Cunostinta va deschide lumea intelepciunii - Referate profesionale unice
Acasa » legislatie » drept
Inlesnirea evadarii

Inlesnirea evadarii


INLESNIREA EVADARII

Inlesnirea prin orice mijloace a evadarii. In fapt, inlesnirea evadarii este o complicitate la evadare care, prin incriminare distincta devine o infractiune de sine statatoare.

A. Obiectul juridic special este alcatuit din relatiile sociale care asigura infaptuirea justitiei ca si in cazul evadarii.

B. Subiectii infractiunii.

a) Subiectul activ al infractiunii in modalitatea tipica nu este calificat. O anumita calitate a subiectului activ intalnim in cazul unei mod. normative agravante, precum si in cazul inlesnirii evadarii savarsite din culpa. Participatia penala este posibila in toate formele sale.

b) Subiectul pasiv este statul. Nu exista conditii speciale de loc sau timp.

A. Latura obiectiva.

a) Elementul material al infractiunii in mod. normativa prev. de art. 270 alin. 1 consta in inlesnirea evadarii, act ce presupune sa existe o pers. legal retinuta sau detinuta si o activitate de ajutare data acesteia pt. a evada.

b) Urmarea imediata a inlesnirii evadarii este tocmai evadarea din starea legala de retinere sau detinere ori incercarea de evadare.

B. Latura subiectiva in cazul inlesnirii evadarii cuprinde ca forme de vinovatie intentia directa sau indirecta. Mobilul si scopul fara a fi cerinte esentiale, pot servi la individualizarea judiciara a pedepsei.

A. Forme. Inlesnirea evadarii este incriminata atat in forma consumata cat si in forma tentativei. Exista tentativa cand actele de inlesnire au fost intrerupte ori cand cel ajutat nu a reusit sa evadeze ori sa incerce sa evadeze.



B. Modalitati. Inlesnirea evadarii este incriminata sub mai multe modalitati. 1) inlesnirea evadarii este mai grava atunci cand este savarsita de o pers. care avea indatorirea de a pazi pe cel care a evadat. 2) cand evadarea s-a comis prin folosirea de violente, arme ori alte instrumente sau de catre 2 sau mai multe pers. impreuna. 3) cand se inlesneste evadarea unei pers. retinute, arestate sau condamnate pt. o infractiune pt. care legea prev. pedeapsa inchis. mai mare de 10 ani. 4) cand inlesnirea evadarii din culpa este savarsita de o pers. care avea indatorirea de a pazi pe cel evadat.

C. Sanctiuni. Pt. inlesnirea evadarii in forma simpla - inchis. de la 1 la 5 ani. Daca fapta este comisa de o pers. cu atributii de paza, pedeapsa este inchis. de la 2 la 7 ani. Inlesnirea evadarii prin folosirea de violente, arme sau alte instrumente se ped. cu inchis. de la 2 la 8 ani, iar daca autorul inlesnirii este o pers. cu atributii de paza, cu inchis. de la 3 la 10 ani. Inlesnirea evadarii unei pers. retinute, arestare sau condamnate, pt. o infractiune pt. care legea prevede o ped. mai mare de 10 ani, se ped. cu inchis. de la 3 la 10 ani, iar daca fapta este savarsita de o pers. cu indatorirea de a pazi pe cel evadat, cu inchis. de la 3 la 12 ani.





Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2025 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.