Creeaza.com - informatii profesionale despre


Simplitatea lucrurilor complicate - Referate profesionale unice
Acasa » legislatie » drept
Inselaciunea

Inselaciunea


INSELACIUNEA

V. tip - consta in inducerea in eroare a unei pers., prin prezentarea ca adevarata a unei fapte mincinoase sau ca mincinoasa a unei fapte adevarate, in scopul de a obtine pt. sine sau pt. altul un folos material injust si daca s-a pricinuit o paguba. V. Speciala - 1) inducerea sau mentinerea in eroare a unei pers. cu prilejul incheierii sau exercitarii unui contract savarsit in asa fel incat fara aceasta eroare cel inselat nu ar fi executat contractul in conditii stipulate. V. speciala. 2) emiterea unui cec asupra unei institutii de credit sau unei pers. stiind ca pt. valorificarea lui nu exista provizia sau acoperirea necesara, precum si fapta de a retrage, dupa emitere, provizia, in total sau in parte, ori de a interzice trasului de a plati inainte de expirarea termenului de prezentare, in scopul aratat in alin. 1, daca a pricinuit o paguba posesorului cecului. V. Agr. - 1) inselaciunea savarsita prin folosirea de nume sau calitati mincinoase sau orice alte mijloace frauduloase. 2) inselaciunea a avut consecinte deosebit de grave.

A. Obiectul infractiunii.

a) Obiectul juridic special il constituie relatiile sociale de ordin patrimonial a caror nastere si dezvoltare este conditionata de buna credinta si increderea ce trebuie sa existe in raporturile juridice care au loc intre subiectii acestor raporturi.

b) Obiect material al infractiunii pot fi bunurile mobile, inscrisurile cu valoare patrimoniala precum si bunurile imobiliare asupra carora poarta manevrele frauduloase ale faptuitorului.

B. Subiectii infractiunii.

a) Subiectul activ al infractiunii poate fi orice pers. care indeplineste conditiile generale ale raspunderii pen. Participatia penala este posibila in oricare dintre formele sale.

b) Subiectul pasiv este pers. fizica sau juridica privata ori publica al carei patrimoniu a fost lezat, pagubit, prin savarsirea infractiunii de inselaciune.

A. Latura obiectiva.

a) Elementul material consta in oricare din variantele infractiunii, dintr-o actiune frauduloasa de amagire ori inducere in eroare a victimei prin prezentarea ca adevarata a unei fapte mincinoase, sau ca mincinoasa a unei fapte adevarate.



c) Legatura de cauzalitate. Pt. realizarea laturii obiective a infractiunii de inselaciune trebuie sa se constate existenta unei legaturi de cauzalitate dintre elementul material - actiunea de amagire - paguba produsa. In cazul in care paguba produsa se datoreaza altor cauze decat actiunii de amagire, nu va exista infractiune de inselaciune, fiindca lipseste legatura de cauzalitate.

B. Latura subiectiva. Infractiunea de inselaciune se comite cu intentie directa intrucat textul de incriminare cere ca actiunea ce formeaza elementul material sa se realizeze in scopul obtinerii pt. sine sau pt. altul, a unui material injust. Pt. existenta laturii subiective a infractiunii de inselaciune nu este nevoie ca folosul material injust sa fi fost efectiv realizat ci numai sa fi existat ca o posibilitate urmarita de faptuitor.

A. Forme. infractiunea este susceptibila de toate formele imperfecte ale infractiunii. Tentativa este pedepsita.

B. Modalitati. Potrivit art. 215 c.p. infractiunea de inselaciune se prezinta sub urmatoarele modalitati normative:

- varianta simpla - fapta este incriminata in modalitatea inducerii in eroare prin prezentarea ca adevarata a unei fapte mincinoase sau ca mincinoasa a unei fapte adevarate, ori prin inducerea sau mentinerea in eroare a unei pers. cu prilejul incheierii ori executarii unui contract

- in varianta agrav. - prezentarea de nume, calitati normative ale variantei simple.

- emiterea de cecuri fara acoperire, a retragerii proviziei dupa emiterea sau prin interzicerea trasului de a onora plata.

C. Sanctiuni - in varianta simpla cu inchis. de la 6 luni la 12 ani (art. 215 alin.1) in cazul primei variante agr. Cand s-au folosit mijloace frauduloase, inchis. De la 3 la 15 ani cat si pt. variantele speciale de la art. 215 alin. 3 si 4 c.p. Varianta agr. Prev. de art. 215 alin. 5 c.p. inchis. De la 10 la 20 ani. Pedeapsa complimentara a interzicerii unor drepturi se aplica obligatoriu Varianta agravanta 3-15 ani; Pedeapsa complimentara a interzicerii unor drepturi se aplica obligatoriu cand fapta a avut consecinte deosebit de grave si facultativ in toate celelalte cazuri daca pedeapsa inchisorii concret stabilita de instanta este de 2 ani sau mai mare si sunt temeiuri ce justifica aplicarea acesteia. Daca inselaciunea a fost comisa in forma tentativei limite pedepsei prev. de lege se reduc la jumatate.





Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2025 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.