Creeaza.com - informatii profesionale despre


Simplitatea lucrurilor complicate - Referate profesionale unice
Acasa » scoala » geografie
Europa Atlantica

Europa Atlantica


1.Date generale

1.1.Suprafata(km²)

(fig. nr1)

Europa Atlantica cuprinde Franta, Belgia, Luxemburg, Olanda, Regatul Unit si Irlanda.

Consultand tabelul nr.1 vom observa suprafata fiecarui stat din Europa Atlantica si vom face diferite legaturi pe baza acestui fapt, pe baza pozitionarii, dar si a populatiei. Acest prim capitol ne ofera oportunitatea de a ne face o parere de inceput privind aceste state si vom vedea ca si suprafata pozitionarea in Europa si nu numai influenteaza traiul din aceste tari.

(fig. nr2)

Pentru inceput vom discuta privind suprafata, populatia si capitala acestor state. Ca si suprafata observam ca pe primul loc se afla Franta cu 551 500km², urmata de Regatul Unit cu 244 100 km², Irlanda cu 70 284km², Olanda cu 40 844km², Belgia cu 30 519 km², iar pe ultimul loc Luxemburg cu 2 586 km ².



Franta(fig.nr1),oficial Republica Franceza este o tara situata in Europa de Vest (Franta metropolitana), care cuprinde si diverse insule si teritorii situate in alte parti ale planetei (Franta de peste mari).

Cea mai mare parte din Regatul Unit(fig nr2) este situata langa coasta continentala de nord-vest a Europei continentale, regatul fiind inconjurat de Marea Nordului, Canalul Manecii si de Oceanul Atlantic.Regatul Unit este format din tarile constituente Anglia, Scotia, Tara Galilor si Irlanda de Nord.

Irlanda(fig nr3) este situata in Europa de Nord-Vest si ocupa 4/5 din Insulele Britanice. Nordul Irlandei, o diviziune administrative a Regatului Unit al Marii Britanii ocupa coltul de nord-est al insulei. Irlanda este separate de Marea Britanie prin canalul St George, Marea Irlandeza si Canalul Nordului. Coasta de vest este strabatuta de vai adanci, stanci si sute de mici insule

desprinse din insula mare de catre valurile puternice ale Oceanului Atlantic.

(fig. nr 3)

Olanda(fig nr 4),oficial Tarile de Jos este o monarhie constitutionala, stat membru fondator al Beneluxului si al Uniunii Europene, situat in nord-vestul Europei in vecinatatea Marii Nordului, Belgiei si Germaniei, incluzand alaturi de Regatul Tarilor de Jos si cateva colonii. Un sfert din teritoriul Tarilor de Jos se afla sub nivelul marii cu altitudine medie, statul avand cea mai joasa altitudine din lume.

Belgia(fig nr5) se invecineaza cu Tarile de Jos, Germania, Marele Ducat al Luxemburgului, Franta si Marea Nordului. Belgia este situata pe frontiera ce divide Europa germanica de Europa latina iar cele doua mari regiuni ale tarii marcheaza acest lucru.

Luxemburgul(fig nr 6) este una dintre cele mai mici tari din Europa. Are o suprafata de circa 2,586 km². In vest se margineste cu provincia belgiana Luxembourg, care (la 4.443 km²) are aproape o suprafata dubla fata de cea a tarii.


(fig nr 4) (fig nr 5) (fig nr 6)


1.2.Populatia(mil. loc)

Dupa cum putem observa din tabelul nr 1,Franta este lider in Europa Atlantica privind numarul de locuitori cu o cifra de 58,4 mil. loc, urmata la o diferenta foarte mica de Regatul Unit cu 58,1 mil. loc, Olanda cu 15,5 mil. loc, Belgia cu 10,2 mil. loc, Irlanda cu 3,6 mil loc. si pe ultimul rand Luxemburg cu 0,412 mil. loc.

Aceste cifre se datoreaza in primul rand suprafetei, dar si altor motive cum ar fi numarul de persoane mutate intr-o tara din diverse motive cum ar fi nivelul de trai, mediul de afaceri etc..

Nr. de populatie difera de la o tara la alta. Irlanda, care are o suprafata relativ medie, are un numar mic de populatie, fata de Olanda, care avand o suprafata mai mica are un nr. de populatie mai mare.

1.3.Capitala

Paris (fig nr 7) este capitala si cel mai mare oras al Frantei. Orasul este traversat de fluviul Sena, care imparte orasul in doua parti - Malul Drept, in partea de nord a Parisului, si Malul Stang, in partea de sud. Orasul propriu-zis are o populatie de 2.167.600 ( ) de locuitori, dar zona metropolitana are peste 12 milioane de locuitori (12.067.000 la recensamantul din ).

Bruxelles (fig nr 8) este capitala Belgiei, sediul guvernului si parlamentului federal, precum si a mai multor entitati federale: . (fig nr 7) Regiunea Capitalei Bruxelles, Regiunea Flandra si comunitatile franceza si flamanda. De asemenea Bruxelles este una din cele trei capitale ale Uniunii Europene (impreuna cu Luxemburg si Strasbourg), sediul Organizatiei Tratatului Atlanticului de Nord (OTAN), a Uniunii Europei Occidentale si a organizatiei EUROCONTROL.

Luxemburg (fig nr 9) este capitala Marelui Ducat al Luxemburgului, una din cele trei capitale ale Uniunii Europene. Situat la confluenta raurilor Alzette si Pétrusse, este un important centru bancar si administrativ.

(fig nr 8)

Amsterdam (fig nr 10) este capitala oficiala a Tarilor de Jos insa institutiile fundamentale ale statului, Curtea suprema de justitie, guvernul si parlamentul isi au sediul in Haga.

Haga este sediul guvernului a Tarilor de Jos. Este situata in provincia Olanda de Sud in vest, a carei resedinta este. Haga este sediul de facto al guvernului olandez, dar nu este capitala Olandei, rol desemnat prin constitutie orasului Amsterdam.

(fig nr 9) (fig nr 10)

Londra (fig nr 11) este capitala Angliei si a Regatului Unit. Este cel mai important centru politic, financiar (datorita City-ului), cultural si artistic al Regatului Unit, si unul din cele mai importante orase ale lumii.

Dublin (fig nr 12) este capitala si cel mai mare oras a Irlandei, cu o populatie de 495.781 de locuitori(2007) si cu peste 1,1 milioane in zona metropolitana a comitatului Dublin. Orasul este situat pe malurile raului Liffey
(fig nr 11)


(fig nr 12)

2.Indicatori cadru ai dezvoltarii politico-sociale

2.1.Indicatori ai cadrului politic

Privind tabelul numarul 2 vom observa ca printer tarile cu scorurile cele mai mari privind indicatorii cadrului politic se innumara Irlanda cu 5,69 , apoi Luxemburg cu 5,67 , U.K. cu 5,54, urmate de Olanda cu cu un scor de 5,50, Belgia 5, 33 si Franta 5,00.

Regulamentul vamal irlandez contine reglementari similare cu ale celorlalte tari membre ale Uniunii Europene. Este permisa introducerea, fara plata taxelor vamale, a bunurilor de folosinta personala, constatate de catre functionarul vamal ca nu sunt destinate unor scopuri comerciale.

Limitele cantitative pentru anumite produse sunt: 200 de tigari sau 100 de tigari de foi sau 50 trabucuri sau 250 grame tutun; 1 litru spirt; 2 litri de vin, 50 grame de parfum. Circulatia se desfasoara pe partea stanga a drumului. Starea generala a drumurilor si infrastructurii este foarte buna. Folosirea centurilor de siguranta este obligatorie pentru ocupantii locurilor din fata. Asigurarea auto este obligatorie. Conform legislatiei irlandeze, sunt interzise utilizarea, detinerea, montarea sau importul aparatelor de detectare a radarelor.

In Marea Britanie cetatenii din U.E. nu au nevoie de viza de intrare pentru calatorii de scurta sedere de 90 de zile pe semestru. Legislatia in vigoare in Regatul Unit nu prevede procedura de inregistrare a cetatenilor(britanici sau straini) la consiliile sau sectiile locale de politie sau la alte institutii centrale sau locale ale statului.

Membrii de familie care nu sunt cetateni ai EEA(si sunt cetateni ai unor state pentru care este necesara obtinerea unei vize de intrare in Marea Britanie) trebuie sa obtina un permis de familie EEA in cazul in care vin sa locuiasca impreuna cu sotul/sotia care este de alta cetatenie stability in Regatul Unit. Regulamentul cvamal britanic contine reglementari similare cu ale celorlalte tari member ale U.E. Este permisa introducerea, fara plata taxelor vamale, a bunurilor de folosinta personala, constatate de catre functionarul vamal ca nu sunt destinale unor scopuri comerciale.

2.2.Indicatori de mediu

Urmarind cu vederea indicatorii de mediu din tabelul numarul 2 observam ca pe primul loc se afla Olanda, pe al doilea loc se afla Luxemburg, pe al treilea loc se distinge U.K., pe al patrulea loc se situeaza Franta, pe al cincilea loc se afla Belgia, iar pe ultimul loc se clasifica Irlanda.

Observam ca fiecare tara isi schimba pozitia scorului de la un indicator la altul, datorita faptului ca fiacare tara isi are punctele ei slabe si functele forte.

Dupa indicatorii de mediu cele mai bune rezultate le are Olanda , care pune accentul pe deseurile municipale. Aici aproape ca au fost desfiintate platformele de deseuri (gropi de gunoi).

Luxemburgul desi este o tara mica se confrunta si ea cu diverse probleme desi nu chiar asa de mari ca alte tari.Principalele probleme de mediu existente in Luxemburg sunt poluarea aerului si a apei in zone urbane.Luxemburg este printre statele care au semnat tratatul de la Kyoto, care lupta pentru conditia climatica. In anul 2008 Comisia Europeana a solicitat statelor membre UE - cu exceptia Irlandei, Luxemburgului, Romaniei si Bulgariei - date cu privire la masurile luate impotriva poluarii cu particule PM10. CE a trimis notificari pentru 23 de state membre care au inregistrat depasiri ale limitelor PM10 in 2006, raportat la standardele de calitate a aerului impuse de UE.

Franta are grave probleme de mediu cum ar fi poluarea aerului si a apei.Nivel marit de PCB (polychlorobifenili sau pyralina) s-aa descoperit la consumatorii invederati de peste provenit din fluviul Ron. Acest lucru este aratat de o ancheta finantata de WWF-France. PCB, interzisi in Franta din 1987, sunt clasati de ONU printre agentii poluanti cei mai periculosi. Ei pot provoca cancer.

Incepand cu anul 2000, cele mai semnificative probleme de mediu ale Belgiei sunt poluarea aerului, a solului si a apei din cauza numarului mare al facilitatilor industriale. Sursele de poluare includ de la radiatiile nucleare si mercur pana la pesticidele utilizate in agricultura. Poluarea aerului atinge niveluri periculoase din cauza concentratiilor de plumb si hidrocarburi. Belgia este si printre cele 50 de natiuni care emit cele mai mari cantitati de dioxid de carbon din surse industriale.

In U.K.probleme actuale de mediu sunt:continua sa reduca emisiile de gaze care genereaza efectul de sera; tinteste sa reduca cantitatea de deseuri industriale si comerciale ingropate si sa le recicleze sau sa le transforme in ingrasamant. Marea Britanie, semnatara a Protocolului de la Kyoto, a atins pana in prezent tintele stabilite de reducere a gazelor cu efect de sera, de 12,5%, iar la nivel national a impus o tinta de 20% pana in 2010.

Pana in 2005 s-a redus cantitatea de deseuri industriale si comerciale din gropile de gunoi cu 15% fata de nivelurile in registrate in 1998, s-au reciclat sau compostat cel putin 25% din deseurile menajere, tinta pentru 2015 fiind de 33%.

Prin crearea Climate Change Bill (CCB), un proiect de lege al guvernului britanic, se urmareste obtinerea tintei de reducere a gazelor cu efect de sera cu 60% pana in 2050. Tinta intermediara este intre 26 si 32 procente pana in 2020. CCB, cand va fi aprobat, va da putere ministrilor sa introduca masurile ne cesare fara sa aiba nevoie de alta legislatie.

Londra se numara printre cele 100 de orase europene care au semnat 'Conventia Primarilor', plan al UE care angajeaza autoritatile sa reduca emisiile de gaze cu efect de sera cu peste 20% pana in 2020. Planul va fi coordonat de Comisia Europeana care va ajuta orasele sa faca schimb de idei despre cum sa lupte impotriva schimbarilor climatice.

In Irlanda principalele probleme actuale de mediu sunt poluarea apei, in special a lacurilor, din cauza deversarilor din aagricultura. Schimbarile climatice ar putea transforma legendara Irlanda verde si bogata in vegetatie intr-o zona stearpa. Cea mai evidenta schimbare, insa, ar putea fi cantitatea de precipitatii. Numele de „Tara de Smarald” pe care l-a mostenit Irlanda se datoreaza precipitatiilor constante. Pana la mijlocul secolului, iernile ar puteacreste in precipitatii cu peste 12 procente, iar verile ar putea intampina o scadere a precipitatiilor cu 12 procente.In regiunea de sud-est a Irlandei ar putea aparea elemente specifice climei mediteraneene.


2.3.Indicatori privind siguranta si securitatea

Conform tabelului 2 pe primul loc la indicatorii privind siguranta si securitatea se afla Luxemburg, pe al doilea loc Olanda, pe al treilea loc sunt doua state si anume Franta si Irlanda, pe al patrulea loc Belgia si pe ultimul loc se afla U.K.

Indicatorii privind siguranta si securitatea in Europa Atlantica arata ca Luxemburg detine cel mai inalt nivel de siguranta si securitate. Sistemul de securitate sociala luxemburghez ofera protectie in cazul a cinci eventualitati: boala-maternitate (inclusiv dependenta), accidente de munca si boli profesionale, batranete-invaliditate si urmasi, cheltuieli familiale, somaj.

Luxemburg este o tara cu un nivel foarte redus al criminalitatii. Infractiuni minore de tipul furtului din buzunare, inselaciunilor sau furtului din masini pot aparea in zone aglomerate (gari, statii, parcari, centre comerciale, benzinarii sau zone de servicii pe autostrazi).

Incalcarile legii luxemburgheze privind conducerea pe drumurile publice se pedepsesc cu amenzi de la 25 la 500 euro. Conducerea autovehiculelor sub influenta alcoolului poate antrena pedepse privative de libertate, de la 8 zile la doi ani si amenzi de la 251 euro la 5000 euro.

Sistemul olandez de securitate sociala este unul dintre cele mai cuprinzatoare din UE.

Marea Britanie este o tara cu un nivel scazut al criminalitatii. Infractiuni minore de tipul furtului din buzunare, inselaciunilor sau furtului din masini pot aparea in zone aglomerate (gari, statii, parcari, centre comerciale, benzinarii sau zone de servicii pe autostrazi).

Este recomandabil ca documentele si valorile personale, biletele de calatorie si banii sau cartile de credit sa fie pastrate in locuri sigure. Masinile trebuie incuiate si asigurate cu sisteme de alarma. In cazul calatoriilor cu autobuze sau trenuri este indicat sa se pastreze atentia asupra bagajelor pe intreaga durata a calatoriei. In cazul deplasarilor in orase mari, in special in zonele aglomerate, este recomandabil ca documentele personale sa fie lasate la hotel si sa se pastreze numai o copie a actelor de identitate (pasaport, permis de sedere).

Irlanda si Belgia sunt singurele state din U.E. unde cifra criminalitatiipentru cele mai cunoscute zece tipuri de crime nu a fost redusa in ultima vreme. In toate celelalte state europene, situatia a mai fost imbunatatita. Nu numai ca in Irlanda au avut loc cele mai multe atacuri, dar este una dintre tarile in care oamenii se simt cei mai amenintati. Irlanda prezinta numarul cel mai mare de femei care au fost victimele unui atac sexual, precum si numarul cel mai mare de furturi si talharii inregistrate.

2.4. Indicatori ai starii de sanatate si igiena

Conform datelor din tabelul numarul 2 Belgia are cel mai inalt scor privind sanatatea si igiena., urmata de Franta cu 6,27, Olanda cu 6,16, Luxemburg cu 5,97, U.K. cu 5,70 si Irlanda cu 5,69.

Din punct de vedere al starii de sanatate si igiena, pe locul 1 se situeaza Belgia.

In Luxemburg asigurarea medicala este obligatorie. In cazul in care sunt necesare servicii medicale, trebuie luata in primul rand legatura cu agentul sau partenerul luxemburghez al societatii de asigurari care a incheiat polita de asigurare. Acesta va indica unitatea sau unitatile medicale care pot furniza serviciile medicale pe baza politei de asigurare. Serviciile medicale sunt prestate in conformitate cu clauzele prevazute in polita de asigurare. Serviciile medicale suplimentare, neacoperite de polita de asigurare, vor fi achitate in mod individual de beneficiar.

Franta este a doua tara cu cel mai mare scor si datorita faptului ca este o tara dezvoltata, o tara cu o civilizatie crescuta decat in alte tari, ceea ce permite oamenilor sa aibe grija de igiena lor personala si de sanatatea lor. Privind sistemul saniatar , Franta ocupa iarasi un loc fruntas, deoarece numarul de medici de familie este unul mare, iar pacientii in grija unui medic sunt foarte putini, astfel putandu-se ocupa mai bine de evolutia sanatatii unui pacient. Deasemenea si unitatile sanitare gen spitale, clinici, sunt echipate cu instrumente si aparate de ultima tehnologie, ceea ce da un plus Frantei la acest capitol si ridica sanatatea in aceasta tara.

Irlanda se afla pe ultimul loc la fel ca si la indicatorii de mediu.Datorita faptului ca in Irlanda gradul de poluare este ridicat, acesta reprezinta unul dintre motivele principale pentru faptul ca Irlanda are un scor scazut la indicatorii de sanatate si igiena, insa sistemul sanitar este foarte dezvoltat. Vizitatorii din statele member U.E. au dreptul la tratamentul medical de urgenta gratuity cu conditia sa prezinte Cardul European de Asigurare de Sanaate. Vizitatorii din Marea Britanie nu sunt obligate sa prezinte acest act.Vizitatorii din Australia au dreptul la tratamentul medical in Irlanda in aceleasi conditii ca si cei care nu detin carduri de sanatate dar sunt supusi la taxele de spital.

Asigurarea medicala este obligatorie in Marea Britanie.Potrivit concluziilor OMS, in 2006, in cele 53 de tari europene member in OMS s-au inregistrat 87 000 de noi cazuri de infectare cu virusul HIV, conform cotidianului Romania Libera. Astfel, cele mai multe cazuri noi s-au inregistrat in Marea Britanie, 8925, urmata de Franta, cu 5750 si Germania, cu 2718 cazuri. Infectiile cu bacterii rezistente la tratamentul conventional cu antibiotice, in special infectiile provocate de MRSA si Clostridium difficile, ucid annual aproximativ 10 000 pacienti, informeaza publicatia Sunday Times. Conform datelor publicate de Sistemul de supraveghere European al rezistentei antimicrobiene, clasamentul statelor in care se inregistreaza un numar crescut de infectii MRSA in mediul spitalicesc este dominate de Romania, urmata de Portugalia, Greci, Malta si Marea Britanie. Astfel numarul pacientilor care mor in fiecare an in spitalele britanice din cauza infectiilor provocate de astfel de bacterii rezistente la tratamentul cu antibiotice se ridica la cifra de 10 000, conform unui expert in domeniu, cifra cu 20% mai mare decat statistica oficiala pentru Marea Britanie care este de 8000 de decese pe an.

2.5. Indicatori privind turismul ca prioritate

Intradevar, cand spunem Europa Atlantica spunem in primul rand destinatii turistice de exceptie cu importante centre culturale si nu numai. Tarile din aceasta regiune ofera un potential turistic incredibil prin cultural or, prin monumentele naturale si antropice.

Potrivit inicatorilor privind turismul ca prioritate, pe primul loc se afla Irlanda cu un scor de 4,84, apoi Franta cu 4,69, U.K. cu 4,38, Luxemburg cu 3,41 ,Belgia cu 3,4 si Olanda cu 3, 24.

Observam ca fata de alte state din alte regiuni, turismul in aceste state este destul de dezvoltat si ofera respectivului stat o parte importanta in economie.

Dupa acest indicator pe primul loc se afla Irlanda , intrucat aici sunt cele mai ridicate preturi in domeniul turismului.

Olanda, o tara surprinzatoare, cu un un peisaj tipic si nenumarate atractii a fost de-a lungul timpului subiectul multor picturi si alte opere de arta. Insa Olanda inseamna si mai mult: orase moderne combinate cu sate traditionale, elegante boutiquri si cafenele imbietoare, muzee bogate in cultura zilelor noastre dar si in fascinanta istorie. Dar cultura Olandei nu se gaseste numai in cele peste 1000 de muzee, ci si pe strada, unde veti gasi vanzatori ambulanti de branza, peste si alte produse specifice, imbracati in costume traditionale.

Luxemburg are o istorie foarte interesanta si bogata, istorie de care se leaga pana si numele legendar al lui Dracula (Vlad Dracul) din Valahia, istorie ce se intinde din vremurile Imperiului Roman, al celui Austro-Ungar si a ocupatiei din timpul Imperiului Spaniol, pana in vremurile Burgundiene si a Revolutiei Franceze.

Pozitionarea tarii in centrul unei regiuni puternic industrializate fac ca Belgia sa fie una dintre cele mai vizitate tari din Europa, deoarece are foarte multe de oferit unui turist si nu numai.

Franta reprezinta o putere a turismului deoarece foarte multi turisti sunt atrasi in aceasta tara annual. Fiind unul dintre liderii Europei Atlantice pe piata turistica, Franta se remarca deasemenea si prin calitatea serviciilor turistice, oferind economiei tarii foarte mult profit din aceasta ramura.

Marea Britanie este una dintre tarile atipice pentru turismul European. Nu are o clima potrivita sezonului de vara cu plaja si distractie, in ciuda statutului sau de insula, nu are munti renumiti, cu partii celebre. Cu toate acestea, Regatul Unit al Marii Britanii este unul dintre cele mai fascinante locuri de vizitat pentru cultura sa, pentru arhitectura valoroasa atat de bine conservata, pentru traditiile si farmecul unor locuri unice in lume. Perioada cea mai potrivita pentru o calatorie in regat este de primavera pana toamna, vremea fiind in aceste luni mai putin rece si cu sanse scazute de ploaie. In acelasi timp, iulie si august sunt lunile cele mai agglomerate, astfel ca este bine ca programarea sejurului sa tina cont si de acest aspect,

3.Infrastructura si mediul de afaceri

3.1.Indicatori ai infrastructurii de transport aerian

Privind acest punct din material, pe primul loc se situeaza U.K. cu un scor de 5,59, pe al doilea loc se situeaza Franta cu 5,45, urmand ca de aici sa scada, Olanda inregistrand un scor de 4,80, Irlanda un scor de 4,33 , Belgia un scor de 3,99, iar Luxemburg cea mai mica valoare si anume 3,68.

Dupa cum putem observa primele clasate sunt tarile cu o suprafata destul de mare ca U.K. si Franta, acest lucru inflentand foarte mult dispunerea pe teritoriu a aeroporturilor si a infrastructurii si calitatii acestora. Desi Franta dispune de o suprafata mult mai mare decat U.K.,sa nu uitam ca U.K. are statut de insula si acest lucru influenteaza foarte mult mai ales cand este vorba de o regiune atat de dezvoltata din punctul de vedere al turismului, dar si al afacerilor. Anglia dispune de 471 aeroporturi,Tata Galilor de 13 aeroporturi, Scotia de 15 aeroporturi, iar in total U.K. dispune de 32 de companii aeriene low cost. Avand in vedere calitatea infrastructurii de transport aerian aceasta este una foarte buna si moderna.

In Franta, infrastructura de transport este foarte bine dezvoltata cu un numar mare de aeroporturi, de peste 400. Din cele 478 aeroporturi franceze, 176 sunt aeroporturi cu piste navale, cel mai mare fiind Aeroportul International Charles de Gaulle in apropierea Parisului.Franta dispune deasemenea si de 39 de companii low cost.

In Belgia din punct de vedere al infrastructurii aeriene sunt 42 de aeroporturi si un helioport. Cel mai mare aeroport al Blegiei este Brussels National Airport. In Belgia sunt in total 20 de companii aeriene low cost.

In Olanda sunt in total 25 de companii aeriene low cost. Olanda are un numar total de 21 aeroporturi civile, 7 baze aeriene militare si 6 helioporturi. Cel mai important aeroport al tarii este Amsterdam Shiphold Airport urmat ca marime de aeroportul din Rotterdam, Aeroportul Groningen Eelde si Aeroportul Eindhoven. Conform datelor statistice ale anului 2006, 2,6 milioane calatori au trecut prin aeroporturile statului olandez.

Irlanda dispune in total de 11 companii aeriene low cost si 36 aeroporturi . Infrastructura de transport a Irlandei este orientate catre oferirea accesului rapid, efficient si ieftin la pietele internationale.Avand exporturi care insumeaza trei sferturi din productia nationala, Irlanda a trebuit sa dezvolte o retea de distributie foarte eficienta care sa asigure accesul la piata europeana in cateva ore. Principalele caracteristicui ale transportului aerian sunt: cele trei aeroporturi internationale de la Dublin, Shannon si Cork, alaturi de cele regionale de la Donegal, Galway, Kerry, Knock, Sligo si Waterford; zborurile frecvente de pe aeroportul din Dublin si din cele regionale asigura un acces rapid la majoritatea oraselor europene.

Luxemburg, fiind o tara foarte mica nu iese in evidenta la acest capitol. Transportul aerian este mai slab datorita suprafetei mici. Luxemburgul dispune doar de doua aeroporturi. Privind companiile low cost se totalizeaza doar una si anume Condor. Insa calitatea serviciilor este una foarte buna.

3.2. Indicatori ai infrastructurii de transport terestru

Cu un scor mare la indicatorii infrastructurii de transport terestru, pe un loc fruntas cu un punctaj de 6,44 se afla Franta, apoi Olanda cu 6,20, urmata de Belgia cu 6,05, U.K. cu 5,52, Luxemburg cu 5,10, si Irlanda cu 3,85.

Putem spune ca nu ne-am asteptat la aceste scoruri si mai ales la U.K. si la Irlanda, dup ace am parcurs primul indicator din acest capitol si anume cel al infrastructurii de transport aerian.

De aceasta data pe primul loc se gaseste Franta care are infrastrusctura de transport printer cele mai dezvoltate, cu un numar mare de kilometric de cale ferata, autostrazi si drumuri nationale, dar si porturi.

Reteaua de cale ferata are aproximativ 30 000 km.Franta este renumita pentru sistemul de trenuri TGV ce pot circula, pe linii dedicate, cu viteze de peste 300 km/h.Exista conexiuni cu toti vecinii sai, (cu exceptia Andorei care nu poseda system de cale ferata), inclusive cu Regatul Unit prin intermediul Tunelului Canalului Manecii. Numeroase orase dispun de sisteme de trenuri suburbane(RER in Paris) si metrou, unele dintre ele fiind de tip VAL automate.De asemenea in marile orase a inceput sa fie din ce in ce mai present, dup ace,in anii 1960 majoritatea liniilor au fost defiintate. Reteaua rutiera are peste 890 000km drumuri publice, marea majoritate asfaltate, din care reteaua de autostrazi are peste 10 000 km, majoritatea fiind cu taxa si fiind operate de comapnii private.

Pana in secolul XIX transportul fluvial era foarte dezvolatat,existand in continuare peste 14000 kmde canale si cursuri de apa navigabile, din care peste 6000km sunt foarte dens navigabile. Exista numeroase porturi ca: Le Havre, Saint-Nazaire,Bordeaux si Marsillia fiind printer cele mai importante.

Reteaua de drumuri rutiere ale Olandei insumeaza un total de 135 470 drumuri publice. Reteaua de autostrazi a acestei tari este de 125 575km, fiind una dintre cele mai dense din Europa. Caile de transport naval numara 6 215km cumuland canale, rauri, transport pe lacuri, canale portuare, etc. Olanda are 6 porturi, printer care se afla sic el mai mare port din Europa Rotterdam.Transportul feroviar olandez se desfasoara pe cai ferate care masoara o lungime totala de 2 801 km(2007).

Belgia este foarte bine conectata la retelele vest-europene de transport. Dispune de peste 3500km de cale ferata din care aproximativ 3000km sunt electrificati.Bruxelles este singurul oras care are system de metrou, sisteme de transport lejer si tramvaie existand in Bruxelles, Anvers, Charleroi si Gent.Belgia dispune de 6 aeroporturi.Portul Anvers este unul dintre cele mai mari porturi mondiale.Alte porturi maritime sunt portul Bruges,Gent si Ostende.Belgia dispune de peste 2000km de canale navigabile din care peste 1500km sunt utilizate in mod curent(2007).

Desi ne-am fi asteptat ca U.K. sa fie printer primele locuri fruntase ca la indicatorii de transport aerian, iata ca il gasim pe locul trei in Europa Atlantica,la indicatorii de transport terestru. Acest lucru este si influentat de faptul ca are statut de insula. Avand acest statut, e normal ca fiind o tara dezvoltata economic sa dispuna de multe aeroporturi. Limitandu-ne strict la ce ne cere acest subcapitol vom spune ca metroul este o parte din viata londonezilor si a turistilor care viziteaza aceasta capitala. Dar nu numai metroul se clasifica in cele mai utilizate mijloace de transport, ci si celebrele autobuze supraetajate, menite sa incante turistii. Privind numarul de drumuri nationale este unul foarte mare si de o calitate superioara. Anglia detine 8 porturi, Tara Galilor 23 de porturi, Scotia 6 porturi.

Irlanda fiind o tara mica este normal san e asteptam ca nu detine o infrastructura de transport terestru nemaipomenita, dar din cauza suprafetei restranse aceasta este una moderna si ingrijita. Gasim pe acest teritoriu cinci porturi cu un total de 956km rute navigabile. Soselele si drmurile incifreaza un numar de 96 602km si caile ferate 3237km.

Luxemburgul dispune de un port,de 275km de cale ferata, de 37 km pe raul Moselle privind rutele navigabile si de 5 227km sosele si drumuri, avand in vedere ca este un stat foarte mic ca suprafata.

3.3.Indicatori privind structura de primire turistica

In ceea ce priveste acest subcapitol, pe primul loc se situeaza Luxemburgul cu un scor de 6,05, apoi Irlanda cu un scor de 5,58, urmate de Franta cu 5,40, U.K. cu un scor de 5,23, Olanda cu 4,16 si Belgia cu 4,15.

Putem sa ne declaram surprinsi datorita faptului ca tarile mici ca Luxemburgul si ca Irlanda detin un scor asa mare darn u e de mirare atunci cand ne amintim suprafata lor mica si nivelul de dezvoltare.

Franta este prima in topul destinatiilor turistice. Cu toate acestea, Luxemburg este prima tara in ceea ce priveste structura de primire turistica. Cei peste 78 de milioane de turisti care au vizitat Franta intr-un singur an, 2006, reprezinta o crestere spectaculoasa, depasind chiar cei 60 de milioane de cetateni ai tarii.

Sosirile inregistrate in structurile de primire turistica in primele cinci luni ale anului 2008 au insumat 2382,9 mii turisti, in crestere cu 4,6% fata de cele din perioada 1 ianuarie - 31 mai 2007, se arata intr-un comunicat al Institutului National de Statistica. 

In Europa Atlantica sunt aproximativ 10500 hoteluri: 1500 hoteluri in Olanda; 129 hoteluri in Luxemburg; 5900 hoteluri in Franta; 154 hoteluri in Dublin; 385 hoteluri in Marea Britanie, etc.

In Dublin, un hotel de 3 stele are in jur de 72 camere, iar unul de 5 stele – 191 camere. In Franta, un hotel de 4 stele are 85 de camere, iar in Belgia – 326 camere.

3.4.Indicatori IT-utilizatori si tranzactii pe Internet

Pe primul loc privind acesti indicatori in Europa Atlantica se afla Luxemburg cu un scor de 5,69, pe al doilea loc U.K. cu un scor de 5,73, Olanda cu 5,37, Franta cu un scor de 4,83, Belgia cu un scor de 4,39 si Irlanda cu un scor de 4,31.

Internetul exista de catva timp, dar a intrat recent in domeniul afacerilor. Folosit simplu acesta este o vasta retea (dintre retelele computerelor) ce leaga computerele din fiecare colt al globului in asa fel incat ele pot comunica si imparti informatiile.

Numarul total al utilizatorilor de telefonie mobila in Europa Atlantica a inregistrat o crestere de la 108% la 116%. 9% dintre utilizatorii din Marea Britanie, care ocupa primul loc dupa numarul utilizatorilor si tranzactiilor pe internet, folosesc doar telefonia mobila, cu doua procente mai mult decat cei care se bazeaza doar pe telefonia fixa. Conform aceluiasi studiu, costurile tuturor retelelor – fixe, mobile etc. – au scazut in medie cu 69.85 £ pe luna in anul 2006, spre deosebire de anul 2005 cand acestea fusesera de 76.36 £.

Franta are 30 de milioane de utilizatori ai internetului, Olanda are 11.8 mil. de utilizatori; Marea Britanie – 36.7 mil. Pe ultimul loc al acestui indicator se situeaza Irlanda, conform statisticilor din 2006, acesta schimbandus-se in numai un an cand Franta a fost depasita de Olanda.

3.5. Indicatori privind pretul actiunilor turistice

In ceea ce priveste acest subcapitol, pe primul loc se situeaza Luxemburgul cu un scor de 4,67 apoi Irlanda cu un scor de 4,15 urmate de Belgia cu un scor de 3,49.Franta cu un scor de3,35, Olanda cu 3,34si U.K cu un scor de 3,30.

Luxemburgul are o capacitate e cazare de 75 de hoteluri plus pensiuni destinate turistilor la preturi accesibile.Printre cele mai cunoscute hoteluri sunt:

-Hotel Piemont de 4 stele pret:50 euro/noapte

-Hotel Parc Plaza de 4 stele pret:63 euro/noapte

-Hotel Hilton Luxemburg de 5 stele pret:79 euro/noapte

-Hotel Le Royal de 5 stele pret:145 euro/noapte

Hoteluri de 1,2,3 stele nu exista.

Facilitatile unui hotel de 4 stele (Hotel Piemont)

General

- Restaurant, Bar, Receptie 24 de ore, Ziare, Camere nefumatori, Lift, Seif, Incalzire, Design -Hotel, Camera de bagaje, Gay Friendly, Camera disponibila cu facilitati anti-alergice , Aer conditionat, Zona pentru fumatori.

-Servicii

Room Service, Spalatorie, Curatatorie chimica, Mic dejun in camera, Serviciu de calcat imbracaminte, Fax/Copiator.

-Internet

-Internet wireless este disponibil in intregul hotel si este gratuit.

-Parcare pentru clienti

-Este posibila parcarea privata gratuitin incinta (este necesara rezervare).

Copii.Toti copii sub 16 ani sunt cazati gratuit pentru paturi suplimentare.

-Toti copii sub 2 ani sunt cazati gratuit pentru patuturi.

-Spatiul maxim de paturi suplimentare/patuturi intr-o camera este 2.

-Paturile suplimentare si paturile de copii sunt disponibile la cerere si trebuie confirmate de catre hotel.

-Suplimentele nu vor fi calculate automat in pretul total si trebuie sa fie platite separat la hotel.

U.K are un spatiu de cazare de peste 100 de hoteluri si pensiuni.

Exemplu hoteluri :

-St Giles Hotel de 3 stele pret:70 euro/noapte

-Millennium Hotel de 4 stele pret:95 euro/noapte

-The Cumberland Hotel de 5 stele pret :102 euro/noapte

Facilitatile hotelului Cumberland

General

-Restaurant – Bar – Receptie 24 de ore – Seif – Camera de bagaje

Activitati

-Sala de fitness

Servicii

-Sali de conferinta si petreceri – Curatatorie chimica – Fax/Copiator

Internet

-Internet wireless este disponibil in zone publice si costa GBP 5,99 pe ora.

Parcare pentru clienti

-Nu exista parcare disponibila.

Copii si paturi suplimentare

-Toti copiii sau adultii platesc GBP 30,00 pe noapte si persoana pentru paturi suplimentare.

-Toti copii(i) sub 2 ani sunt cazati gratuit pentru patuturi.

-Spatiul maxim de paturi suplimentare/patuturi intr-o camera este 1.

-Paturile suplimentare si paturile de copii sunt disponibile la cerere si trebuie confirmate de catre hotel.

-Suplimentele nu vor fi calculate automat in pretul total si trebuie sa fie platite separat la hotel.

Animale de companie

-Animalele de companie nu sunt acceptate.

Grupuri

-In timpul rezervarii a mai mult de 10 camere, politici diferite si conditii suplimentare se pot aplica

Carduri de credit acceptate

American Express ,Visa ,Euro/Mastercard ,Diners Club ,Maestro .

4.Fluxuri turistice/densitatea circulatiei turistice

4.1. Populatia (mil.loc)

In ceea ce priveste subcapitolul observam ca Franta se afla pe primul loc cu un scor de 58,4,urmata de U.K. cu un scor de 58,1,apoi Olanda cu un scor de 15,5.Belgia cu un scor de 10,2 si Luxemburg cu un scor de 0,412.

Populatia Frantei :In Franta sunt 58,4milioane locuitori, natalitatea este de 13,3 ‰. Mortalitatea este de 9, 2 ‰, iar populatia urbana reprezinta 74 %.
Aglomeratii principale urbane se inregistreaza in: Lyon (1 262 mii locuitori), Marseille (1 087 mii locuitori), Lille (950 mii locuitori), Bordeaux (685 mii locuitori), Toulouse (608 mii locuitori), Nantes (491 mii locuitori), Nice (475 mii locuitori), Toulon (438 mii locuitori), Grenoble (400 mii locuitori), Strasbourg (388 mii locuitori) si Rouen (380 mii locuitori).

Francezii sunt 3,6 milioane. Imigrantii reprezinta 6,3% din populatia tarii (dintre care 22% portughezi, 20% algerieni, 14% spanioli, 13% italieni, 8% marocani, tunisieni, iugoslavi, turci, senegalezi si malieni.

Cele mai mari densitati ale populatiei se inregistreaza in regiunea pariziana (890 locuitori/km2 ,adica 2% din suprafata Frantei si 19% din populatia tarii), in regiunea Nord-Pas de Calais (320 locuitori/km2), Marseille-Nice (290 locuitori/km2), Lyon-St Etienne (280 locuitori/km2) si in Alsacia (196 locuitori/km2). Valori mult sub media pe tara se intalnesc in Auvergne si Franche-Comté (50-70 locuitori/km2), in Champagne-Ardenne (52 locuitori/km2), in regiunea Limousin (43 locuitori/km2) si in insula Corsica (30 locuitori/km2).

Culte prezente in Franta: catolicism 90%, protestantism, islamism si iudaism.

Populatie Luxemburgului: Desi e un stat secular, 87 % din populatia Luxemburgului se declara a fi crestini romano-catolici, restul fiind in principal protestanti, evrei si musulmani.

In Luxemburg sunt recunoscute si vorbite trei limbi, limba franceza, limba germana si limba luxemburgheza, o limba francica a regiunii Moselle, asemanatoare cu limba germana. In afara de faptul ca e una dintre cele trei limbi oficiale, luxemburgheza este si limba nationala a marelui ducat.

Populatia Belgiei Rata natalitatii este de 10.9‰, mortalitatii de 10.1‰, sporul natural este de 0.8‰, speranta de viata la nastere este de 74.5 ani (la barbati) si 81.3 ani (la femei), iar populatia urbana este de 97%.

Principalele orase ale Belgiei, dupa numarul locuitorilor in 2000, sunt: Antwerpen (447.6 mii loc), Gent (224.2 mii loc), Charleroi (200.8 mii loc), Liège (185.6 mii loc), Brügge (116.0 mii loc), Namur (105.0 mii loc).
Densitatea populatiei este mai mare in N si V, in regiunea flamanda (423 loc/km2, chiar 555 loc/ km2 in provincial Antwerpen), si mai mica in S si E, in regiunea valona (192 loc/ km2, numai 52 loc/ km2 in provincial Luxembourg). In regiunea Bruxelles densitatea depaseste 6000 loc/ km2.
Ca structura etnica, 58% din populatia Belgiei sunt flamanzi, 32% valoni, 1% germani, iar 9% de alta etnie (italieni, olandezi si turci).

4.2..Sosiri turistice internationale (mil)

Potrivit clasificarii urmatoare:Franta cu un scor de 76.0,U.K cu scorul 29,9 ,Olanda cu scorul 10,0 ,Irlanda cu scorul 7,3 ,Belgia cu scorul 6,7 si Luxemburg cu scorul 0,9 reiese ca pe primul loc din punct de vedere al sosirilor turistice internationale Franta se situeaza pe primul loc iar Luxemburg pe ultimul loc.

Totodata Franta in clasament Top 10 dupa volumul sosirilor internationale ocupa primul loc si al treilea in venituri.

Franta este o tara care investeste foarte mult in turism si are aceste rezultate deoarece numarul de turisti a crescut fiindca si-a largit sfera de atractie.

Asadar si in 2007 Eurpa si-a pastrat suprematia mondiala depasind cu 50% din totalul mondial.S-a atins cifra record de 897,7 milioane de sosiri la nivel international(Euripa 19,3 milioane de sosiri)

Turismul international reprezinta 25-30 % din comertul mondial de servicii. Principalele tari furnizoare de turisti sunt: SUA, Germania, Franta, Marea Britanie, Canada, Olanda, Italia, Suedia, Japonia si altele, iar dintre tarile primitoare amintim: Spania, Franta, Marea Britanie, Austria, Germania, Elvetia si altele.

Luxemburgul este o tara mica,obiective turistice are numeroase insa nu are o infrastructura atata de bine pusa la punct incat sa atraga foarte multi turisti .

Tocmai de acea se siteaza pe ultimul loc.

4.3. Densitatea circulatiei turistice

Dupa cum se observa din tabele situatia e urmatoarea :Luxemburg cu un scor de 218,4 se situeaza pe primul loc ,urmata de Irlanda cu un scor de 202,7,apoi Franta cu un scor de 130,1,Belgia cu un scor de 65,6,Olanda cu un scor de 64,5 si pe ultimul olc U.K cu un scor de 51,5.

Conform datelor ANAT, prin agentiile de turism au intrat in luxemburg in anul 2004, 3.600.000 de turisti straini, cu 800.000 mai multi decit in 2003. Pentru acest an se anticipeaza o crestere cu 10-14% a numarului acestora - 18 martie 2005.

Destinatii top:

Destinatii de top in vara 2005 pentru turistii: Spania,Italia,Franta,Grecia si Turcia

Destinatii de top in realitate : Turcia si Grecia, la mare distanta Italia, Franta si Spania

Destinatii de top pentru iarna 2004/2005, turistii: Austria, Slovacia, Egipt si Paris.

Destinatii de top in vara 2004 pentru turistii: Turcia, Grecia,Spania, Italia,Franta, Egipt.

Destinatii de top pentru iarna 2004/2005, turistii Luxemburg

Destinatii de top in vara 2006 pentru turistii estimari: Franta, Tunisia, Italia, Turcia, Austria.

Destinatii de top in vara 2007 pentru turistii romani, estimari: Grecia, Bulgaria, Turcia, Spania, Franta, Tunisia, Italia, Austria. U.K si Olanda

Destinatii de top in vara 2008 pentru turistii, estimari:Luxemburg, Tunisia, Spania, Austria, Franta, Italia.

Unul pentru motivele de calatorie tot mai popular printre francezi si englezi

este turismul de shopping - Calatoriile in strainatate pentru cumparaturi au inceput sa devina o practica tot mai populara pentru un segment in crestere de turisti destinatiile alese de acestia diversificandu-se in ultimii ani o data cu cresterea veniturilor si a pretentiilor privind calitatea produselor.

'Aproximativ 7.500-10.000 de francezi pleaca anual din tara pentru cumparaturi. Ei cheltuiesc in medie 1.000-1.500 de euro pentru cumparaturi, la care se adauga pretul pachetului turistic in sine (drum si cazare/masa), care variaza intre 200 de euro si 1.100 de euro', a declarat agentiei Mediafax secretarul general al Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT),

Pentru turisti, cele mai populare destinatii pentru shopping sunt Turcia (Istanbul), Emiratele Arabe Unite - Dubai, China, Marea Britanie (Londra), Franta (Paris), Grecia, Polonia (Varsovia), Austria (Viena), Italia (Milano), Ungaria (Budapesta), SUA (New York) ,Thailanda si Luxembourg.

Perioadele de calatorie alese variaza in functie de locatie si sunt determinate de clasicele reduceri de preturi practicate de marile magazine. Ele sunt cuprinse in principiu intre lunile octombrie si martie ale anului urmator.

La nivelul Uniunii Europene, cele mai importante cresteri ale circulatiei turistice catre Luxembug le-a avut Austria 15%, Franta 10,1%, Italia 12,3 %, Regatul Unit al Marii Britanii 15,2 %, Spania 22, 9 %, Germania 6,1 %.

Tendinte la nivel mondial : scurtarea perioadei de sejur,optarea pentru destinatii mai apropiate,mai putin costititoare si folosirea mai intensa a mijloacelor de transport terestru .

Conform statisticilor in anul 2005 s-au numarat in Franta un numar de 2.187 turisti germani,iar in Marea Britanie un numar de 1.265 turisti germani.

5.Resurse turistice-indicatori de calitate si de valorificare

5.1.Indicatori privind resursele umane din turism

Privind scorurile pe baza acestui indicator, in Europa Atlantica se regaseste primul loc U.K. cu un scor de 5,97, pe locul doi cu un scor de 5,83 Irlanda, pe locul trei cu un scor de 5,69 Luxemburg, pe locul patru Olanda cu un scor de 5,55, pe locul cinci Belgia cu un scor de 5,49, iar pe ultimul pe locul sase Franta cu un scor de 5,42.

Se poate vedea clar diferenta dintre U.K.si Franta in ceea ce priveste potentialul resurselor umane din turism.U.K are cel mai ridicat scor 5.97 iar Franta cel mai scazut 5.42

Ambele sunt 2 tari foarte dezvoltate..

Consultand aceste date din anul 2007 luat ca si reper de consultare, vom avea o mare surpriza. Fiind obisnuiti sa vedem o tara ca Franta pe primele locuri in ceea ce priveste suprafata, transporturile, tranzactiile pe internet etc, de data aceasta avem surpriza sa intalnim aceiasi tar ape ultimul loc clasat in ierarhia resurselor umane din turism.Din acest lucru nu putem intelege decat faptul ca desi Franta este o tara cu un potential turistic impresionant, care totusi annual este vizitata de un numar exorbitant de turisti, resursele umane nu se urca la nivelul asteptarilor.

Cand pronuntam “resurse umane in turism” ne gandim in mai multe directii: persoane alocate in forta de munca in alimentatie publica,in spatiile de cazare, in ceea ce priveste marketingul turistic, etc, de aceea putem afirma ca Marea Britanie fiind pe primul loc, detine un potential uman ca si lucratori in turism exceptional, desi in ciuda faptului ca nu detine plaje extraordinare, munti, aici practicandu-se in special turismul cultural.

Diversitatea restaurantelor, a structurilor de primire turistica, a locurilor considerate mici colturi de Paradis din aceste tari, cer deasemenea forta de munca calificata in turism si chiar cu studii superioare. De la un simplu muncitor in bucataria unui restaurant a unui hotel pana la un manager al hotelului se cere o calificare destul de riguroasa in tari ca Franta, Marea Britanie, Olanda, Belgia, Luxemburg si Irlanda, deoarece sunt niste adevarate locuri de vacanta, si astfel un client multumit este acela care intradevar gaseste calitate.

5.2.Indicatori privind turismul intern

In ceea ce priveste turismul intern in Europa Atlantica, Luxemburgul este prima tara din clasament cu un scor de 5,84, apoi Belgia cu un scor de 4,99, Irlanda cu un scor de 4,77, Olanda cu 4,60, Regatul Unit cu 4,43 si pe ultimul loc Franta cu un scor de 4,42.

Daca ne gandim un moment la toata dezbaterea noastra privind toti indicatorii comentati, ne vom da seama ca o tara se impune printr-o anumita ramura interna, sau mai multe. Observam destul de clar, ca tarile mici si relative mici ca Luxemburgul, Irlanda, pe langa alte ramuri ale economiei, turismul este una primordiala si atunci este normal sa se investeasca din ce in ce mai mult, sa se creeze conditii suficient de bune sa nu se sesizeze concurenta. De aceea e clar de ce aceste state sunt pe locuri fruntase, atunci cand vine vorba de turism ca o ramura a economiei.

Turismul reprezinta un fenomen economico – social specific civilizatiei moderne, puternic ancorat in viata societatii si influentat de evolutia acesteia. Adresandu-se unor segmente largi si raspunzand pe deplin nevoilor acestora, turismul se detaseaza printr-un inalt dinamism, atat la nivel national cat si international.

Turismul intern are vechi traditii in tarile din Europa Atlantica (Franta, Marea Britanie), cat si in Japonia, SUA etc. Ca urmare a dezvoltarii economice din ultimile decenii, unele state au inregistrat in acest sens cresteri insemnate in domeniul turismului intern. Ca urmare, Luxemburg este pe primul loc in turismul intern, Belgia pe locul II, iar pe ultimul loc – Franta.

5.3.Indicatori cantitativi si calitativi ai resurselor turistice

Vorbind de turism in primul rand ne referim la destinatii turstice, la calitatea potentialului si cum este el valorificat si facut cunoscut pentru turisti.De acees pe primul loc in Europa Altantica se afla Belgia cu un scor de 6,38, apoi Regatul Unit cu un scor de 6,32, apoi Franta cu un scor de 5,95, urmata in ultimele randuri de Olanda cu un scor de 5,74, Luxemburg cu un scor de 5,29 si Irlanda cu un scor de 4,49.

Franta detine un loc fruntas in ceea ce se numeste turism.Aici se intalnesc forme foarte variate de turism, cum ar fi : turismul litoral (remarcandu-se prin zone cu nume celebre cum ar fi Cote dAzur cu statiuni ca Saint Tropez,Sain Raphael,Cannes,Antibes,Monte Carlor etc,Cote du Maure cu statiuni ca Hyeres, le Lavandou, Cote dAmetist,Cote Vermeille), turismul montan care se remarca prin infrastructura foarte buna si calitatea extraordinara a serviciilor, Franta detinand primul loc in ceea ce priveste lungimea domeniului schiabil-1900km,turismul balnear si lacustru(printre statiuni de renume inscriindu-se Evian-les-Bains,Thononne-les-Bains,statiunea balneo-climaterica Annecy,statiunile balneare Vichy, Bride-les-Bains specializata in tratarea obezitatii,Molit-les-Bains specializata in recuperare si intretinere fizica),turism rural, turism de afaceri, si nu in ultimul rand turismul cultural.

Franta, cu exceptia partii sale sudice, analizate anterior, reprezinta, fara indoiala, cea mai importanta destinatie a turismului cultural dirijat spre Europa Atlantica. Iar principalul ,,vinovat” pentru aceasta stare de lucruri este Parisul, care polarizeaza peste 10 milioane turisti anual si care, prin densitatea infrastructurii turistice si a numarului de turisti poate fi considerat cel mai important centru turistic mondial (I.. Muntele, C. Iatu, 2003). Este foarte greu de realizat o lista a atractiilor turistice pariziene, prin numar fiind imposibil de epuizat, iar prin valoarea lor fiind imposibil de ierarhizat. Vom incerca totusi o prezentare succinta a atractiilor turistice pariziene, utilizand mai ales criteriul celebritatii: catedrala Notre Dame, in stil gotic, Saint Chapelle, cu cele 1.000 vitralii, Bulevardul Champs – Elysees(fig nr 13), Piata Concorde cu obeliscul din Luxor,(fig nr 14),Arcul de Triumf, Louvre, basilica Sacre Coeur(fig nr 15) si cartierul Montmartre, Cartierul Latin, Turnul Eiffel si Piata Trocadero, centrul cultural George Pompidou.

Marea Britanie se aseamana cu Franta prin faptul ca cea mai mare parte a fluxurilor turistice sunt polarizate de capitala, Londra atragand anual, ca si Parisul, peste 10 milioane turisti. Si aici numarul mare de obiective turistice face imposibila prezentarea lor completa, dar vom incerca, si in acest caz, o prezentare selectiva, pe criteriul celebritatii. Asadar, principalele obiective turistice din Londra sunt: Catedrala St. Paul, catedrala WestminsterPalatul Buckingham, Palatul Parlamentului, British Museum, Observatorul Astronomic al Meridianului Zero, podurile de pe Tamisa(fig nr 16), Hyde Park(fig nr 17).

Tarile de Jos se remarca si ele printr-un bogat patrimoniu cultural artistic, fie ca este vorba de orasele flamande ale Belgiei: Gent, Kortrijk, Brugge (edificii medievale, ,,arta dantelelor”), Antwerpen (edificii medievale in stil gotic, renumit pentru comertul cu diamante), de orasele olandeze renumite pentru ansamblurile arhitectonice baroce si pentru muzeele de arta: Utrecht, Haga, Leida, Nijmegeiz, Tilburg, sau de capitalele acestor state: Bruxelles, sediul unor organizatii regionale sau internationale, Amsterdam, cu situl sau deosebit de pitoresc, Palatul Regal, muzeul Rijks, Biblioteca Universitara, Gara Centrala, Casa Rembrandt, Luxemburg sau ,,orasul celor 83 de poduri”.

Fie ca ne referim la Luxemburg – capitala sau Luxemburg – statul, vorbim despre un turism bine dezvoltat, bine organizat si, din fericire pentru orice turist, extrem de diversificat.
Orasul Luxemburg este o mica bijuterie arhitecturala impartita in 24 de cartiere dintre care opt au o importanta turistica majora.Aceasta capitala europeana, construita in jurul Castelului Luxemburg, este mai intai de toate cocheta, linistita si foarte bine organizata. Cafenelele de la colt de strada, terasele din piatete sau magazinele cu specific sunt locatii fermecatore, extrem de des intalnite in acest oras, discret dar extrem de fermecator.

Cele mai turistice zone ale orasului sunt Orasul Vechi(fig 19) – aflat pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO si Orasul de Jos(fig nr 18) care este construit in trepte pe valea raului Alzete.
Printre atractiile capitalei luxemburgheze trebuie mentionata si Catedrala Notre Dame, o cladire ridicata in impresionantul stil gotic in secolul al XVII-lea. Muzeul National de Arta si Istorie precum si Castelul Grand Ducal – ambele aflate in partea veche a orasului reprezinta de asemenea obiective turistice obligatorii.Marele Ducat al Luxemburgului este o tara incarcata de farmec si traditii. Avantajul unei tari mici este ca poate fi vizitata in putin timp. Astfel, daca ai ajuns in Capitala ar fi pacat sa parasesti aceste pamanturi fara sa vizitezi unul dintre satele sau micile localitati ale tarii. Nu trebuie sa ratezi vizitarea unuia dintre cele mai frumoase Castele ale Europei: celebrul
Chateau de Bourscheid care reprezinta o opera a arhitecturii medievale. Castelul, aflat deasupra raului Sure are o priveliste incantantatore fiind practic cocotat la 150 de metri deasupra unei raului care creaza, prin cursul sau, un efect vizual extrem de interesant.

Nu pe ultimul loc in topul obiectivelor turistice si al turismului propriu zis se afla si Irlanda. Capitala si cel mai mare oras al tarii este Dublin, numit in trecut Baile Atha Cliath, situat pe malurile raului Liffey,Dublin este principalul centru cultural si educational al tarii. Aici se gasesc cele mai prestigioase muzee din tara precum Muzeul Irlandez de Arta Moderna, Galeria Nationala Irlandeza, Galeria Municipala Hugh Lane, Biblioteca Chester Beatty, ce detine numeroase carti rare, manuscrise de o valoare inestimabila si colectii de imagini si publicatii irlandeze in miniatura si trei filiale a Muzeului National a Irlandei.
Catedrala Biserica lui Hristos, dateaza din sec XI, fiind cea mai veche cladire din Dublin. Cea mai interesanta parte a acesteia o reprezinta cripta, mult mai veche decat catedrala.

Cork reprezinta cea mai vizitata destinatie din Irlanda dupa Dublin. Acesta e un oras foarte frumos din punct de vedere al arhitecturii si foarte linistit. Aici se gasec cladiri istorice, monumente, restaurante moderne cu diferite specifice si numeroase localuri.Ziua de Sf. Patrick e una foarte speciala pentru irlandezii de aici,fiind sarbatorita cu spectacole de teatru si muzica, cu parade si petreceri in strada.

Printre cele mai frumoase locuri din Irlanda se afla orasul Killarney. Acesta are peisaje mirifice, cea mai cunoscuta fiind Cascada Torc, putandu-se urca pana in varful acesteia. Pe drumul dintre Killarney-Kenmare Road si Muckross Gardens se intind gradini amenajate in stil irlandez iar de aici se poate ajunge la Lacul Muckross.


(fig nr 13) (fig nr 14)

(fig.nr 15) (fig. nr16)

(fig nr 17)

(fig.18)

(fig.19)





Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2025 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.