Creeaza.com - informatii profesionale despre


Cunostinta va deschide lumea intelepciunii - Referate profesionale unice
Acasa » scoala » geografie
Lacul dridu

Lacul dridu


LACUL DRIDU

Cercetarile moderne privitoare la calitatea apei lacurilor si la posibilitatea prognozarii evolutiei acesteia in timp se bazeaza in principal pe indicii de eutrofizare.

Este cunoscut faptul ca eutrofizarea presupune imbogatirea cu nutrienti a apei unui lac, aceasta razpunzand in timp prin modificari ale caracteristicilor sale.

Intre componentele biocenozelor acvative, fitoplanctonul raspunde direct la modificarile caracteristicilor fizico-chimice ale apei. Fitoplanctonul prin biomasa realizata constitue o masura indirecta a productivitatii, dar poate evalua stadiul trofic al lacului.

Urmarirea acestui obiectiv pe lacul Dridu s-a facut prin prelevari sezoniere de probe in sectiunile stabilite (4).

Analizand structura calitativa a fitoplanctonului din lacul Dridu in anul 2003, s-a constatat ca acesta a cuprins organisme din principalele grupe de alge: cyanophyta, Chlorophyta, Bacillariophyta si Euglenophyta.

Urmarind evolutia grupelor fitoplanctonice pe parcursul anului 2003 s-a constatat ca in sezonul de primavara (mai) si vara (iul) fitoplanctonul s-a caracterizat printr-o diversitate mai mare atat in ceea ce priceste grupele cat si speciile din componenta acestuia, comparativ cu perioada mai rece a anului noiembrie-decembrie.

Biomasa fitoplanctonului inregistrata in cele doua sezoane a avut valori medii de 5.875 mg/l si respectiv 9.995 mg/l, aceasta din urma fiind influentata in special de prezenta unor diatomee cu dimensiuni relativ mari: Cymatopleura soleia si Gyrosigma acuminatum.

In a doua parte a anului, diatomeele au reprezentat grupa dominanta, inregistrandu-se si densitati mai reduse de 990 mii cel/l (oct) si 4.5 mil.cel/l (dec).



Valorile biomasei in acesta perioada au fost mai mici si anume: 5.556 mg/l (oct), 4.344 mg/l (dec). De remarcat este ca cianofitele au fost sssslab reprezentate, in structura fitoplanctonului determinandu-se specia Aphanizomenon flos-aquae.

Zooplanctonul a cuprins in structura sa rotifere, copepode si cladoceri.

Din analiza structurii zooplanctonului s-a observat ca cel mai ridicat numar de indivizi si specii l-a avut rotiferele care au reprezentat grupa dominanta din structura acestuia. Densitatea organismelor zooplanctonice nu a variat mult de la un sezon la altul fiind cuprins intre 34 org/l (oct), 58 org/l (dec).

Biomasa influentata de densitatile existente cat si de dimensiunile organismelor dominante (rotifere), a inregistrat valori reduse cuprinse intre 0.356 mg/l (dec) si o valoare de 0.782 mg/l (iul), aceasta fiind influentata in acest sezon si de prezenta unor specii de copepode, a doua grupa ca dominanta in structura zooplanctonului cat si de prezenta cladocerilor prezenti numai in sezonul de vara.

Prin valoarea medie a biomasei fitoplanctonului de 6.642 mg/l se apreciaza ca lacul se incadreaza in categoria celor oligotrofe (conform STAS 4706/88).





Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2025 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.