Creeaza.com - informatii profesionale despre


Cunostinta va deschide lumea intelepciunii - Referate profesionale unice
Acasa » scoala » management
DIAGNOSTICUL OPERATIONAL

DIAGNOSTICUL OPERATIONAL


DIAGNOSTICUL OPERATIONAL

Obiectivul diagnosticului operational sau de exploatare este de a estima in ce masura intreprinderea este echipata pentru a raspunde necesitatilor actuale si de viitor, in scopul valorificarii potentialului sau[1]. Analiza economico-financiara a societatii S.C. Rahova Evolution S.R.L., reprezinta un studiu metodologic al situatiei si al evolutiei acesteia, sub aspectul structurii financiare si al rentabilitatii, plecand de la bilant, contul profit si pierdere, bugetul de venituri si cheltuieli.

Intreprinderea Rahova Evolution, respecta normele de igiena impuse prin lege, oferind angajatilor sai o buna desfasurare a serviciilor: salopete, echipament de protectie etc. Firma ofera servicii corespunzatoare din punct de vedere calitativ, cu o dotare tehnica moderna, principalele caracteristici ale echipamentelor sunt: compatibilitatea, siguranta, punandu-se accent pe calitatea dotarilor existente, chiar daca acestea implica costuri mai mari. Siguranta la locul de munca este asigurata prin instructaje periodice de protectie a muncii pentru salariati.



Analiza benchmarking

Benchmarking-ul este un proces pozitiv, cu caracter anticipat, indreptat spre remodelarea activitatilor intr-o organizatie, intr-o maniera structurata spre a conduce la obtinerea unor rezultate net superioare. Aceasta are ca efect rentabilizarea afacerilor, o mai buna utilizare a activului, venind astfel in intampinarea nevoilor clientilor si permitand obtinerea unui avantaj in lupta cu concurenta.

Elementul esential al aplicarii benchmarking-ului consta in intelegerea nu atat a lumii interne a companiei ci, mult mai importanta devine evaluarea constanta a conjuncturilor externe. Pentru acesta, trebuie mai intai procedat la intelegerea practicilor domeniului de activitate al organizatiei pusa in discutie, iar mai apoi la cuantificarea acestora pentru a le evidentia eficienta economica.

Pentru organizatiile din tara noastra benchmarking-ul este o necesitate, fiind o strategie de afaceri care le ajuta sa faca fata concurentei din ce in ce mai acerba. In cazul societatii Rahova Evolution s-a procedat la realizarea unui benchmarking intern. Lipsa de informatii furnizata de o firma etalon in domeniu si existenta unei concurente mari, au fost ratiunile pentru care s-a recurs la efectuarea unui studiu comparativ pe aproximativ doi ani (2006 - 2007) al activitatii acestei companii.

Benchmarking-ul organizatiei s-a realizat prin prisma analizei actorilor si indicatorilor aferenti acestora care reflecta cel mai bine performantele firmei: actionari, clienti, organizatia, partenerii, personalul si leadership-ul.

Structura actionariatului a fost abordata in capitolul de diagnostic juridic. Mai trebuie mentionat ca politica actionariatului majoritar a fost si va fii pentru urmatorul an de reinvestire a profitului (achizitionare echipamente), fiind in permanenta preocupat de imbunatatirea bazei materiale, alinierea la cerintele actuale din industria cerintelor si mai putin din incasarea dividendelor.

Clientii firmei fac parte din diferite categorii sociale, fiind reprezentati de societati comerciale si persoane fizice. Fidelitatea acestora a fost castigata in mare parte prin calitatea serviciilor prestate.

Organizatia. In analiza societatii comerciale Rahova Evolution pe perioada 2006-2008 s-a recurs la compararea catorva indicatori economici: cifra de afaceri, profit, valoarea investitiilor. In 2006 a realizat o cifra de afaceri de 9 519 RON. Valoarea totala a investitiilor a fost de 10 556 In 2007 s-a realizat o cifra de afaceri de 358 896 RON. In acest an societatea a achizitionat o masina marca Dacia 1310 in valoare de 18 500 RON si echipamente in valoare de 13 460. Investitiile au fost in valoare de 55 121

Partenerii. S.C .Rahova Evolution S.R.L. are contracte de parteneriat cu firma S.C. Cobalt IT S.R.L. ca furnizor principal de servicii internet.

Personalul. Societatea isi desfasoara activitatea in prezent cu un numar de 7 angajati.

Leadership-ul. In ceea ce priveste stabilitatea conducerii organizatiei, se poate spune ca este asigurata printr-o buna comunicare intre asociati, care sunt si membrii Consiliului de Administratie, intre acestia existand in tot acest timp bune relatii profesionale. In ceea ce priveste relatiile manager-salariati, asa cum am aratat si in capitolul de diagnostic al resurselor umane, acestea sunt foarte bune, mai ales datorita stabilitatii manageriale.

Diagnosticul operational releva faptul ca din punct de vedere tehnic organizatia raspunde cerintelor actuale si viitoare ale pietei, valorificandu-si eficient resursele disponibile, in scopul atingerii obiectivelor propuse. In acest moment se poate spune ca S.C. Rahova Evolution S.R.L. este una din cele mai bune firme in acest domeniu in zona.

6. Diagnosticul financiar

Analiza economico-financiara a societatii reprezina un studiu metodologic al situatiei si al evolutiei ei sub aspectul structurii financiare si al rentabilitatii. Documentele de baza care servesc la efectuarea diagnosticului financiar sunt bilantul contabil pentru anii 2006-2007 si contul de profit si pierdere. Un instrument important al analizei financiare il constituie analiza indicatorilor care reprezinta raportul dintre doua posturi sau grupe de bilant, fie din contul de profit si pierdere. Pentru determinarea unitara a valorii indicatorilor si in vederea elaborarii unei concluzii reale privind evolutia acestora, se procedeaza la o serie de regrupari ale datelor din bilantul economic, obtinandu-se bilantul financiar.

Analiza in dinamica si structura activului

Pornind de la documentul de sinteza pe care il constituie bilantul contabil, se realizeaza datele referitoare la bunurile reale si monetare de care dispune firma, adica totalul fondurilor care ii permit sa functioneze. Activul cuprinde bunuri reale, bunuri financiare si monetare (titluri de participare si creante), bunuri corporale (terenuri, materiale, marfuri) si bunuri necorporale (fond de comert). Pe baza acestor aspecte teoretice, situatia activului firmei se prezinta astfel:

Tabel nr.8 Evolutia structurii activului

Indicatori

Valoare

Valoare

Active imobilizate

Active circulante

Cheltuieli in avans

Total active

Sursa: Calculele efectuate de autor pe baza datelor din bilantul contabil, perioada 2006-2007.

Din datele din balantiere se observa ca pe toata perioada analizata, structura activului are o evolutie crescatoare. In 2007 s-a inregistrat o crestere fata de 2006 de 323 736 lei. In 2006 ponderea majoritara o detineau activele circulante. In decursul urmatorilor ani situatia a ramas aceasi. Acest lucru se datoreaza deciziei administratorului intreprinderii de a achiyitiona echipamente tehnice superioare din punct de vedere calitativ.

Rata activelor imobilizate = active imobilizate/activ total x 100

In exercitiul financiar 2007, societatea a inregistrat o crestere a activelor imobilizate fata de 2006. Pentru a stabili cauzele care au generat modificarile precizate in dinamica si structura activului, analizam evolutia atat a activelor imobilizate cat si a celor circulante.

Tabel nr. 9 Evolutia activelor imobilizate (Vezi Anexa 5)

Categorii de active imobilizate

Valoare

Valoare

Imobilizari necorporale

Imobilizari corporale

Imobilizari financiare

Total

Sursa: Calcule efectuate de autor pe baza datelor din bilantul contabil al S.C. Rahova Evolution S.R.L. 2006-2007.

In structura activului imobilizat, imobilizarile corporale detin cea mai mare pondere avand si o evolutie oscilanta pe parcusul ultimilor ani. O analiza completa a activelor circulante implica si o analiza atenta a componentelor sale prin intermediul ratelor de structura.

Tabel nr. 10. Ratele de structura ale componentelor activului imobilizat

RIC

RIN

RIF

Sursa: Calcule efectuate de autor pe baza datelor din bilantul contabil al S.C. Rahova Evolution S.R.L. 2006-2007

Rata imobilizarilor corporale (RIC) = imobilizari corporale/activ total x 100

Rata imobilizarilor necorporale (RIN) = imobilizari necorporale/activ total x 100

Rata imobilizarilor financiare (RIF) = imobilizari financiare/activ total x 100

Ratele imobilizarilor corporale in 2006-2007 nu sunt datorate specificului activitatii desfasurate de societate. Rata scazuta a imobilizarilor corporale indica faptul ca actionariatul majoritar nu isi asuma riscuri in vederea obtinerii de profit. Imobilizarile financiare ale societatii sunt egale cu zero, neexistand capacitatea si nici intentia de a investi in exterior. Activele circulante grupeaza activele care nu sunt destinate sa ramana intr-o societate, cu alte cuvinte, realizabile si disponibile pentru a participa la nivelul de exploatare.

Tabel nr.11. Evolutia activelor circulante

Categorii activ

Valoare

Valoare

Stocuri

Creante

Investitii financiare pe termen scurt

Casa si conturi la banci

Total


Sursa: Calcule efectuate de autor pe baza datelor din bilantul contabil al S.C. Rahova Evolution S.R.L. 2006-2007

Evolutia ascendenta a activului a fost insotita de o evolutie asemanatoare a elementelor sale componente. Aceasta situatie poate fi explicata amanuntit prin analiza activului circulant, pe elemente componente, prin intermendiul ratelor de structura.

Tabel nr.12. Ratele de structura ale componentelor activului circulant

Semnificatie

RS

RC

RIFTS

RCCB

Sursa: Calcule efectuate de autor pe baza datelor din bilantul contabil al S.C. Rahova Evolution S.R.L. 2006-2007

Rata stocurilor (RS) = stocuri/activ total x 100

Rata creantelor (RC) = creante/activ total x 100

Rata investitiilor financiare pe termen scurt (RIFTS) = investitii finaciare pe termen scurt/activ total x 100

Rata casei si a conturilor la banci (RCCB) = casa si conturi la banci/activ total x 100

Importanta ratei stocurilor rezida din faptul ca evidentiaza apartenenta sectoriala a societatii. In societatile prestatoare de servicii, rata stocurilor prezinta valori scazute. Desi S.C. Rahova Evolution S.R.L. are ca activitae principala serviciul de consultanta in domeniul elementelor de calcul, desfasoare si alte activitati ca furniyarea de diferite produse software, intretinerea masinilor de birou, de contabilizat etc. fapt ce determina o crestere considerabila a stocurilor. Rata creantelor redusa releva derularea normala a incasarii facturilor emise de catre cienti. Oscilatia creantelor in valori absolute fata de 2006 evidentiaza o eficientizare a oportunitatilor de incasare a facturilor, care are un efect benefic asupra gradului de lichiditate al societatii.

Rata investitiilor pe termen scurt evidentiaza indisponibilitatea societatii de a plasa pe termen scurt excedentele de resurse financiare temporare in diverse titluri financiare, sau inexistenta acestor excedente.

Valoarea mare a ratei casei si conturilor la banci in 2007 releva o capacitate buna de plata a firmei. Actionariatul majoritar a considerat insa ca mentinerea unei rate ridicate se traduce prin imobilizarea unor resurse financiare importante si a decis utilizarea lor. Rata casei si a conturilor la banci redusa in 2006 indica o capacitate redusa de buna plata a societatii cu efecte negative asupra solvabilitatii acesteia. Scaderea in valori absolute a disponibilitatilor banesti a fost si cauza principala a reducerii activului circulant. Nivelul ratei este influentat de raportul dintre durata medie de incasare a creantelor si durata medie de achitare a obligatiilor, care este defavorabil.

Analiza dinamica si structurala a pasivului

Pasivul bilantier reprezinta sursa de finatare a bunurilor economice. Prin componenta sa, delimiteaza clasificarea surselor de finantare, in functie de modul de constituire (finatare proprie - capital propriu, finantare straina - datoriile) si exigibilitatea lor. Capitalurile proprii includ, in principal, capitalurile subscrise, rezervele si alte fonduri permanente de care dispune un agent economic. In cazul datoriilor este vorba despre credite si imprumuturi, precum si de datorii curente.

Tabelul nr.13. Evolutia elementelor componente ale pasivului

Categorii de pasiv

Valoare

Valoare

Capitaluri proprii

Datorii S

Datorii l

Provizion pentru litigii

Pasiv total

Sursa: Calcule efectuate de autor pe baza datelor din bilantul contabil al S.C. Rahova Evolution S.R.L.

Unde:

Datorii s = datorii ce trebuie platite intr-o perioada de pana la un an

Datorii l = datorii ce trebuie platite intr-o perioada mai mare de un an

In perioada analizata se constata o crestere a pasivului total, inregistrandu-se o crestere cu 323 736 lei in 2007 fata de 2006.

Ponderea capitalurilor proprii in total pasiv are pe ansamblu o evolutie crescatoare, la fel ca si cresterea acestuia in valori absolute. Societatea nu inregistreaza datorii ce trebuie platite intr-o perioada mai mare de un an.

In schimb, datoriile pe termen scurt au o pondere insemnata, fiind cea mai riscanta modalitate de finantare a activitatii. Societatea nu inregistreaza la sfarsitul anului 2006 datorii restante fata de bugetul statului.

Pentru a reflecta evolutia pasivului vom prezenta analiza detaliata a elementelor "capitaluri proprii" si "datorii". Capitalurile proprii reprezinta surse de acoperire a elementelor de activ. Evolutia acestora determinata de dinamica tuturor elementelor care intra in componenta acestora, exceptand profitul repartizat.

Tabel nr.14. Evolutia capitalului propriu

Elemente de capitaluri proprii

Capital social

Rezerve

Profit (Pierdere)

Total capitaluri proprii

Sursa: Calcule efectuate de autor pe baza datelor din bilantul contabil al S.C. Rahova evolution S.R.L. 2006-2007

Conform datelor din tabel, se observa mentinerea valorilor capitalului social. Ratele de structura ale pasivului permit aprecierea politicii financiare a intreprinderii prin punerea in evidenta a unor aspecte privind stabilitatea financiara a acesteia.

Tabel nr.15. Rate de structura financiara a pasivului:

Semnificatie

RAF

RAFT

RSF

RI

Sursa: Calcule efectuate de autor pe baza datelor din bilantul contabil al S.C. Rahova Evolution S.R.L. 2006-2007

Rata autonomiei finaciare (RAF) = capital propriu/pasiv total x 100

Rata autonomiei financiare totale (RAFT) = capital proriu/capital permanent x 100

Rata stabilitatii financiare (RFS) = capital permanent/pasiv total x 100

Rata indatorarii (RI) = datorii/pasiv total x 100

Societatea se remarca printr-o rata a autonomiei financiare mult peste pragul confiderat optim de 33% conferind o autonomie financiara foarte ridicata, corelata cu o rata a indatorarii foarte scazuta in 2007, datorita lipsei datoriilor pe termen lung si mediu. Rata autonomiei financiare la termen este mult peste optimul de 50%, efect datorat de asemenea absentei datoriilor pe termen lung. Se remarca o preponderenta a resurselor proprii in raport cu datoriile, corelata cu o rata a indatorarii foarte redusa.

Analiza lichiditatii si solvabilitatii

Analiza lichiditatii societatii urmareste capacitatea acesteia de a-si achita obligatiile curente (de exploatare) din active curente, cu diferite grade de lichiditate, precum si evaluarea riscului de plata. Lichiditatea se refera la disponibilitatea de a utiliza numerarul in viitorul apropiat dupa luarea in calcul a obligatiilor financiare aferente acestei perioade.

Principalele rate de lichiditate sunt:

Rata lichiditatii generale = active circulante/datorii pe termen scurt

Rata lichiditatii partiale = (active circulante - stocuri)/datorii pe termen scurt

Rata lichiditatii imediate = casa si conturi la banci/datorii pe termen scurt

Solvabilitatea se refera la disponibilitatea de a utiliza numerarul pe o perioada mai lunga de timp, in care urmeaza sa se onoreze angajamentele financiare scadente. Analiza solvabilitatii pe termen lung presupune corelarea lichiditatii totale a activului cu exigibilitatile totale, calculandu-se raportul intre total active si total datorii.

Rata solvabilitatii generale (RSG) = activ total/datorii toatale

Tabel nr.16. Ratele lichiditatii si solvabilitatii

Rate

RLG

RLP

RLI

RSG

Sursa: Calcule efectuate de autor pe baza datelor din bilantul contabil al S.C. Rahova Evolution S.R.L.

Valorile inregistrate de rata lichiditatii indica existenta unei marje de siguranta care asigura solvabilitatea pe termen scurt a societatii. Evolutia acestei rate este oscilanta, caracterizata de o crestere drastica, in 2007 fata de 2006, fapt datorat cresterii mult mai accelerate a activele circulante fata de pasivelor curente. Evolutia ratei semnalizeaza probleme de echilibru datorate imobilizarii capitalurilor curente.

Rata lichiditatii partiale sau testul acid are relevanta in analiza solvabilitatii pe teremn scurt datorita eliminarii din calcul a elementelor ce prezinta cea mai scurta lichiditate - stocurile. Datorita valorilor absolute, deloc neglijabile ale stocurilor, exista diferente notabile intre rata lichiditatii generale si rata lichiditatii partiale. Relevanta ratei lichiditatii imediate este redusa datorita modificarii substantiale in timp. Ratele de lichiditate permit aprecierea solvabilitatii pe termen scurt a societatii, iar analiza solvabilitatii pe termen lung presupune corelarea lichiditatii totale a activului cu cea a exigibilitatii totale, adica rata solvabilitatii generale.

Valorile ridicate ale ratei solvabilitatii generale sunt un element determinant pentru aprecierea corecta a situatiei nete favorabile a intreprinderii si a sanatatii financiare a acesteia.

Analiza echilibrului financiar

Echilibrul financiar reflecta respectarea la nivelul societatii a principiilor de finantare consacrate in literatura de specialitate. Echilibrul financiar este analizat si pe baza ratelor de lichiditate, dar acesta ofera o viziune statica pe un orizont restrans de timp. Aprecierea temeinica a acestuia se realizeaza prin intermediul indicatorilor de echilibru: fond de rulment (FR) si fond de rulment propriu (FRp).

Tabel nr.17. Nivelul indicatorilor de echilibru financiar

Indicatori

Active imobilizate

Capital prorpriu

Datorii pe termen lung

Capital permanent

FR

FRp

Sursa: Calcule efectuate de autor pe baza datelor din bilantul contabil al S.C. Rahova Evolution S.R.L. 2006-2007

Capital permanent = Capital propriu +Datorii pe termen lung

Fond de rulment = Capital permanent - Active imobilizate

Fond de rulment propriu = Capital propriu - Active imobilizate

Fondul de rulment este parte din capitalul permanent care depaseste valoarea imobilizarilor nete si este destinata finantarii activelor circulante. Doar al doilea an, respectiv 2007, exista un excedent de resurse permanente in raport cu activele imobilizate nete, care poate fi utilizat pentru finantarea activelor circulante. In anul 2006 inexistenta fondului de rulment releva o situatie financiara precara, unul din motive fiind renuntarea la contractarea creditelor pe termen lung, sursa importanta de capital permanent. Datorita necontractarii de credite pe termen lung in 2006 si 2007, fondul de rulment propriu coincide cu fondul de rulment patrimonial, societatea practica o politica riscanta, deoarece finanteaza o parte a activelor imobilizate ramase din pasivele curente, asumandu-si un risc major, solvabilitatea sa fiind semnificativ alterata

Analiza ratelor de gestiune

Ratele de gestiune reflecta duratele de rotatie a activelor imobilizate si circulante prin intermediul cifrei de afaceri, ca indicator sintetic de apreciere a activitatii de productie si comercializre a societatii.

Tabel nr 3.18. Analiza ratelor de gestiune:

Indicatori

Cifra de afaceri (CA)

Active imobilizate (AI)

Stocuri (St)

Creante (Cr)

Active circulante (AC)

Rotatia AI

Viteza de rotatie a AC

Viteza de rotatie a St

Viteza de incasare a creantelor

Rotatia activului total

Sursa: Calcule efectuate de autor pe baza datelor din bilantul contabil al S.C. Rahova Evolution S.R.L. 2006-2007

Rotatia activelor imobilizate = cifra de afaceri/active imobilizate

Viteza de rotatie a activelor circulante = (active circulante/cifra de afaceri) x 360

Viteza de rotatie a stocurilor = (stocuri/cifra de afaceri) x 360

Viteza de incasare a creantelor = (creante/cifra de afaceri x 1.19) x 360

Rotatia activului total = cifra de afaceri/activ total

Rotatia activului total reflecta gradul de reinnoire a activului total prin cifra de afaceri. Numarul de rotatii a acestuia in perioada analizata reflecta o tendinta de agravare prin descresterea numarului de rotatii. Rotatia activelor are o valoare redusa in activul total, atingand in anul 2007, valoarea de 1, 09 lei. Durata de rotatie a activelor circulante a cunoscut un proces de diminuare important de la 178, 05 de zile in 2006 la 17, 88 zile in 2007, datorita eficientizarii procesului de aprovizionare, o mai buna organizare a activitatii. Viteza de rotatie a stocurilor s-a micsorat simtitor de la 136, 83 zile in 2006, pana la un nivel de 99, 91 zile, in special datorita neatentiei acordate in selectarea clientelei.

Analiza indicatorilor de rentabilitate

Rentabilitatea ca forma sintetica de exprimare a eficientei economice, reprezinta capacitatea societatii de a obtine profit, in scopul majorarii capitalurilor, dar si al extinderii activitatii acesteia. Indicatorii folositi sunt: rata rentabilitatii si profitul - ca indicator de volum. Ca instrumente ale diagnosticului financiar se pot folosi urmatoarele modele de calcul ale rentabilitatii:

Rentabilitatea capitalului social = (profit net/capital social) x 100

Rentabilitatea economica = (profit brut/capital propriu) x 100

Rentabilitatea financiara = (profit net/capital propriu) x 100

Rentabilitatea activelor = (profit net/total active) x 100

Rentabilitatea comerciala = (profit brut/cifra de afaceri) x 100

Rentabilitatea vanzarilor = (profit net/cifra de afaceri) x 100

Tabel nr.19. Evolutia indicatorilor de rentabilitate:

Indicatori

Capital social

Capital propriu

Active totale

Cifra de afaceri

Profit brut

Profit net

Sursa: Calcule efectuate de autor pe baza datelor din bilantul contabil al S.C. Rahova Evolution S.R.L. 2006-2007

Se observa din tabel o valoare constanta a capitalului social, o mare oscilatie a valorilor capitalului propriu, acesta crescand fata de anul 2007 fata de anul 2006 cu mai mule de 100%. Cifra de afaceri in anul 2007 a crescut la valoarea de 358 896 lei.

Tabel nr.20. Indicatori de rentabilitate pentru anul 2007

Indicatori

Rentabilitatea capitalului social

Rentabilitatea economica

Rentabilitatea activelor

Rentabilitatea comerciala

Rentabilitatea vanzarilor

Rentabilitatea financiara

Sursa: Calcule efectuate de autor pe baza datelor din bilantul contabil al SC.. Rahova Evolution S.R.L. 2006-2007

Rentabilitatea economica reprezinta remunerarea bruta a capitalurilor investite pe termen lung, atat proprii cat si imprumutate. Rentabilitatea economica trebuie sa fie la nivelul ratei minime de randament din economie (rata medie a dobanzii) si al riscului economic si financiar pe care si l-au asumat actionarii si creditorii. Rata rentabilitatii economice inregistreaza o valoare extrem de mare. Rentabilitatea financiara masoara randamentul utilizarii capitalurilor proprii. Rata rentabilitatii finaciare masoara randamentul utilizarii capitalurilor proprii. Rata rentabilitatii financiare trebuie sa fie superioara ratei medii a dobanzii. Aceasta are de asemenea o valoare considerata buna, ca si cea a activelor, peste pragul de 5% de la care acesti indicatori sunt considerati buni.

Tabel nr. 21. Analiza soldurilor intermediare de gestiune

Indicatori

Venituri din exploatare

Cheltuieli din exploatare

Rezultatul din exploatare

Venituri financiare

Cheltuieli financiare

Rezultat financiar

Rezultat curent

Venituri extraordinare

Cheltuieli extraordinare

Rezultat extraordinar

Venituri totale

Cheltuieli totale

Rezultat brut

Rezultat net

Sursa: Date culese din contul de profit si pierdere pentru anii 2006-2007

Din analiza contului de profit si pierdere, se poate observa ca exista pierderi inregistrate de societate la nivelul anilor analizati, si anume cea din 2006 de 1 037 lei. Pe ansamblu nu s-a inregistrat o eficientizare a activitatii de exploatare fapt concretizat in mentinearea unei valori pozitive. Rezultatul curent al activitatii societatii Rahova Evolution S.R.L. a avut o evolutie crescatoare pe ansamblul celor doi ani, inregistrand o crestere a castigurilor cu mai mult de 100 % in anul 2007 fata de de anul 2006. Rezultatul net al exercitiului financiar fost negativ in 2006, -1 037 si pozitiv in 2007, 255 411.

Puncte tari (+)

Puncte slabe (-)

modernizarea bazei tehnice;

- nivelul redus al stocurilor;

Societatea nu inregistreaza datorii restante;

Autonomie financiara ridicata corelata cu rata a indatorarii scazuta.

Folosirea creditelor pe termen scurt pentru finantarea activitatii;

Scaderea constanta a numarului de rotatii complete pe an;

Activitate de exploatare ineficienta;

Disponibilitati banesti din ce in ce mai scazute.

Punctele slabe ale societatii care reies din diagnosticul financiar ar putea fi partial remediate prin utilizarea pe viitor a imprumutului pe termen mediu si lung, mai sigur decat cel pe termen scurt si care ar duce si la cresterea capitalului permanent, rationalizarea cheltuielilor de exploatare si micsorarea nivelului investitiilor in imobilizari corporale deoarece baza tehnica a fost deja in mare parte modernizata.

CONCLUZII

In urma analizei diagnostic la S.C. RAHOVA EVOLUTION S.R.L. se poate desprinde o serie de aspecte care vizeaza capacitatea, rezultatele si performantele acesteia inregistrate in ultimii doi ani de activitate, 2006, 2007.

Schimbarile care au intervenit si intervin constant in economia romaneasca influenteaza atat structurile organizatorice si cadrul legislativ cat si activitatea agentilor economici.

De aceea prezentarea principalelor aspecte s-a facut pornind de la probleme de structurare economica si de competitivitate. Prin diagnosticarea facuta s-au identificat anumite disfunctionalitati, precum si cauzele care le determina, stabilindu-se informatii necesare pentru fundamentarea strategiei si a masurilor de corectare a activitatii intreprinderii.

Elaborarea solutiilor de ameliorare este o etapa importanta in analiza diagnostic, datorita, pe de o parte a faptului ca perfectionarea activitatii va fi fundamentata pe informatiile obtinute din analiza, iar pe de alta parte acum sunt elaborate unele solutii practice de ameliorare.

In continuare vor fi prezentate directiile de dezvoltare a rezultatelor favorabile din sistem si a performantelor ce se vor obtine ca urmare a unei utilizari eficiente a resurselor disponibile.

Analiza completa efectuata in aceasta lucrare a pus in evidenta o serie de aspecte atat favorabile cat si nefavorabile ale activitatii desfasurate in cadrul firmei. Pe baza acestor aspecte s-au conturat urmatoarele propuneri:

Promovarea puternica pe o scara mai larga;

Intensificarea eforturilor pentru reducerea continua a nivelurilor cheltuielilor raportat la incasari, in sensul ratelor rentabilitatii si a eficientei economice;

Gradul de lichiditate al societatii are o tendinta descrescatoare, ceea ce induce o situatie nefavorabila, ajungandu-se la concluzia ca exista deficiente in gestiunea capitalurilor societatii - masurile care se impun in aceasta situatie privesc diminuarea datoriilor pe termen scurt, apelarea la creditul pe termen lung si cresterea disponibilitatilor banesti in conturi;

Intensificarea activitatilor promotionale, studierea pietei si a segmentelor de consumatori existenti si potentiali pentru a veni in intampinarea cerintelor acestora;

Pentru imbunatatirea calitatii serviciilor, care reprezinta principala sursa de venituri ale firmei, se impune cresterea volumului activitatii si diversificarea structurii acesteia, precum si dezvoltarea unor relatii de afaceri cu diverse firme interesate de acest gen de servicii;

Acestea sunt principalele masuri ce se impun in urma analizei diagnostic realizata, masuri a caror efecte ar imbunatatii activitatea si rezultatele obtinute de catre societate.

Dezvoltarea permanenta atat pe cale intensiva cat si pe cale extensiva a industriei serviciilor precum si necesitatea pastrarii unui echilibru permanent si rational in conducerea lor face tot mai necesara detectarea prompta a abaterilor de la normal, a cauzelor ce le-a generat, precum si adoptarea celor mai potrivite masuri de redresare.

In forma cea mai sintetica, diagnosticul societatii comerciale S.C. RAHOVA EVOLUTION S.R.L. arata ca societatea dispune de un potential tehnic si material, a carui valorificare ii va permite mentinerea pe piata.

BIBLIOGRAFIE

Emilian Radu - Conducerea resurselor umane, Ed. Expert, Bucuresti 2002.

Ioncica Maria - Economia serviciilor, Ed. Uranus, Bucuresti 2003.

Isvanescu Aurel - Ghid practic de evaluare a intreprinderii, Ed. Tribuna Economica, Bucuresti 2001.

Lupu Nicolae - Hotelul - Economie si management, editura a III-a rev., Ed. All Beck, Bucuresti 2004.

Marin Toma, Marius Chivulescu - Ghidul pentru diagnostic si evaluare a intreprinderii, Editat la Corpul Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania1996.

Minciu Rodica - Economia Turismului, Ed. Uranus, Bucuresti 2001.

Stanciulescu Gabriela, Arabei Dana - Evaluarea intreprinderii hoteliere. Oferta hoteliera mondiala, Ed.Uranus, Bucuresti 2003.

Stanciulescu Gabriela - Lexicon de termeni turistici, Ed. Oscar Print, Bucuresti 2002.

Stanciulescu Gabriela - Managementul operatiunilor de turism, Ed. All Beck, Bucuresti 2003.

Zorletan T, Burdus E, Caprarescu G - Managementul organizatiei, Ed. Holding Reporter, Bucuresti 1996.

*** Legea nr. 53 publicata in M.Of. 72 din 05.02.2003, privind Codul Muncii al Romaniei

*** Bilantul contabil al S.C. RAHOVA EVOLUTION S.R.L. ( 2006, 2007)

*** Contul de profit si pierdere al S.C.RAHOVA EVOLUTION S.R.L. (2006, 2007)

*** Documente si date de la S.C. RAHOVA EVOLUTION S.R.L.

*** Institutul National de Statistica



Gabriela Stanciulescu, "Managementul operatiunilor in turism", Editia aIIa, rev, Editura ALL BECK, Bucuresti, 2003, p.379





Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2025 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.