Contributiile obligatorii
Contributiile obligatorii sunt o forma speciala a fiscalitatii directe pe care le datoreaza, potrivit legii, persoanele fizice si/sau juridice catre unele bugete. Conform Legii finantelor publice (Legea nr. 500/2002), contributia reprezinta, in general, o prelevare obligatorie a unei parti din veniturile persoanelor fizice si juridice, cu sau fara posibilitatea obtinerii unei contraprestatii. Asa cum am aratat, impozitele impreuna cu taxele si contributiile obligatorii formeaza ceea ce este cunoscut sub denumirea de prelevari obligatorii, desemnand practic fiscalitatea.
Caracteristica esentiala a acestor contributii este ca ele sunt strans si direct legate de munca salariata, baza de calcul a lor constituind-o salariile sau fondurile de salarii ale angajatorilor.
In Romania principalele contributii obligatorii sunt:
contributia la asigurarile sociale de stat (CAS), care se constituie ca venit al bugetului asigurarilor sociale de stat;
contributia la Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate (CASS), venit al acestui buget;
contributia pentru asigurarile de somaj, care se constituie ca venit al bugetului asigurarilor de somaj;
contributia pentru asigurarile de accidente de munca si boli profesionale, venit al bugetului asigurarilor sociale de stat.
A. Contributia de asigurari sociale
In sistemul asigurarilor sociale reglementat de Legea nr. 19/2000, contributia de asigurari sociale se datoreaza bugetului asigurarilor sociale de stat, pe baza acesteia determinandu-se apoi dreptul la diferite tipuri de pensii acordate de stat. Contributia de asigurari sociale se datoreaza lunar de catre contribuabili si este unica, dar suportarea datoriei reprezentand cota contributiei este divizata, ca principiu, intre angajat si angajator. Astfel, angajatul datoreaza contributia individuala de asigurari sociale, stabilita prin aplicarea unei cote procentuale asupra bazei de impozitare, iar angajatorul datoreaza diferenta intre cota contributiei sociale si cota suportata de angajat sub forma contributiei sociale individuale.
Cotele de contributii de asigurari sociale sunt diferentiate in functie de conditiile de munca: normale, deosebite sau speciale. Ele se aproba anual prin Legea bugetului asigurarilor sociale de stat.
Baza de impozitare este:
pentru angajati - salariul individual brut, inclusiv sporurile si adaosurile;
pentru angajator - fondul total de salarii brute lunare.
B. Contributia la Fondul national unic de asigurari sociale de sanatate
Conform Legii finantelor publice, Fondul national unic de asigurari sociale de sanatate este un fond special care se constituie si se administreaza in afara bugetului de stat si se aproba ca anexa la legea bugetului de stat.
Contributia la Fondul national unic de asigurari sociale de sanatate se datoreaza de catre toate persoanele fizice care au domiciliul sau resedinta in Romania si realizeaza venituri din salarii, activitati independente sau profesii libere, din agricultura si silvicultura, indemnizatii de somaj, venituri din pensii si alte venituri din cele pentru care se plateste impozit pe venit, fiind o contributie obligatorie, indiferent de situatia profesionala sau materiala a persoanei.
Baza de calcul pentru aplicarea cotei reprezentand contributia de asigurari sociale de sanatate este reprezentata de venitul realizat de persoana fizica sau de fondul de salarii in cazul persoanelor juridice sau fizice angajatoare.
Cota contributiei la acest fond este diferentiata in functie de natura persoanei platitoare (persoana fizica, persoana juridica si persoana care se asigura facultativ).
Plata contributiei se face:
lunar - pentru persoanele fizice care realizeaza venituri din salarii si pentru beneficiarii indemnizatiilor de somaj;
trimestrial - pentru persoanele fizice care realizeaza venituri din profesii liberale, agricultura si silvicultura;
anual - pentru persoanele fizice care realizeaza venituri din cedarea folosintei bunurilor, dividende si dobanzi.
C. Contributia la bugetul asigurarilor de somaj
Aceasta contributie se datoreaza in baza Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea fortei de munca. Ea este platita de angajati in cuantum de 0,5% din venitul brut realizat lunar si de angajatori in cuantum de 0,5% din suma veniturilor care constituie baza de calcul a contributiei individuale la bugetul asigurarilor pentru somaj. Pentru persoanele asigurate pe baza de contract de asigurare, baza de calcul este reprezentata de venitul lunar declarat in contractul de asigurare pentru somaj.
Angajatorul este cel care are obligatia efectiva de retinere si plata lunara a contributiei individuale de asigurari de somaj datorate de angajatii sai, precum si de virare lunara a contributiei datorate de personal.
D. Contributia de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale
Aceasta contributie este destinata constituirii fondului initial pentru functionarea sistemului de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale, fiind o contributie ce se plateste lunar de catre angajatori.
Cota contributiei este de 0,5%, aplicata asupra sumei veniturilor brute lunare realizate pentru angajatori si de 1% pentru persoanele asigurate pe baza de contract individual de asigurare unica, aplicata asupra venitului lunar asigurat.
Politica de confidentialitate |
.com | Copyright ©
2025 - Toate drepturile rezervate. Toate documentele au caracter informativ cu scop educational. |
Personaje din literatura |
Baltagul – caracterizarea personajelor |
Caracterizare Alexandru Lapusneanul |
Caracterizarea lui Gavilescu |
Caracterizarea personajelor negative din basmul |
Tehnica si mecanica |
Cuplaje - definitii. notatii. exemple. repere istorice. |
Actionare macara |
Reprezentarea si cotarea filetelor |
Geografie |
Turismul pe terra |
Vulcanii Și mediul |
Padurile pe terra si industrializarea lemnului |
Termeni si conditii |
Contact |
Creeaza si tu |