Creeaza.com - informatii profesionale despre


Simplitatea lucrurilor complicate - Referate profesionale unice
Acasa » afaceri » economie » finante banci

Principii bugetare


PRINCIPII BUGETARE


In scopul asigurarii unei gestionari corecte a resurselor financiare publice se recomanda respectarea unor reguli tehnice cunoscute sub denumirea de principii bugetare.

Acestea sunt reprezentate, potrivit Legii finantelor publice, de principiile anualitatii, universalitatii, unitatii bugetare, neafectarii veniturilor bugetare, specializarii bugetare, echilibrului bugetar, principiul unitatii monetare si principiul publicitatii.



Principii bugetare


Autorizarea data prin lege privind efectuarea cheltuielilor si incasarea veniturilor se refera la o perioada de 12 luni.


Anualitatii


- Veniturile si cheltuielile sunt inscrise in buget in totalitate, in sume brute;

- Veniturile bugetare nu pot fi afectate direct unei cheltuieli bugetare anume, cu exceptia donatiilor si sponsorizariilor care au stabilite destinatii distincte.



Universalitatii



- veniturile si cheltuielile bugetare se inscriu intr-un singur document, in vederea utilizarii eficiente si monitorizarii fondurilor publice;

- veniturile din sistemul extrabugetar se introduc in bugetul de stat, urmand regulile si principiile acestui buget, cu exceptia veniturilor proprii ale institutiilor si a acelora constituite pentru stimularea personalului.


Unitatii bugetare       


Veniturile incasate la buget se depersonalizeaza, astfel incat veniturile in totalitatea lor se utilizeaza pentru acoperirea tuturor cheltuielilor.


Neafectarii  veniturilor bugetare





Veniturile si cheltuielile bugetare se inscriu si se aproba in buget pe surse de provenienta si pe categorii de cheltuieli, dupa continutul lor economic si destinatia acestora, potrivit clasificatiei bugetare.



Specializarii bugetare                       


Prevede acoperirea integrala in intervalulul anului bugetar, a cheltuielilor din veniturile ordinare.

Echilibrului bugetar





Toate operatiunile bugetare se exprima in moneda nationala.

Unitatii monetare 

Transparenta sistemului bugetar este asigurata prin: dezbaterea publica a proiectelor de buget, a conturilor generale anuale de executie a bugetelor, cu ocazia aprobarii acestora; publicarea in Monitorul Oficial a bugetelor si a conturilor anuale de executie a acestora; mijloacele de informare in masa, pentru difuzarea informatiilor asupra continutului bugetului, exceptand informatiile si documentele nepublicate, prevazute de lege.


Publicitatii



Fig. 1 Definirea principiilor bugetare


Sursa: I.,Vacarel (coordonator), Finante publice, Editia a VI-a, EDP, Bucuresti, 2007; T., Mosteanu (coordonator), Buget si trezorerie publica, Editia a III-a revizuita, Editura Universitara, Bucuresti, 2008, p.43.




Politica de confidentialitate


.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.