Creeaza.com - informatii profesionale despre


Cunostinta va deschide lumea intelepciunii - Referate profesionale unice
Acasa » didactica » comunicare si relatii publice
Elementele comunicarii

Elementele comunicarii


Elementele comunicarii.

In cadrul comunicari intalnim, mai multe elemente :

- emitatorul, este un individ, un grup sau o organizatie care: poseda informatie mai bine structurata decat receptorul; presupune o motivatie (stare de spirit); presupune un scop explicit (alaturat mesajului) si unul implicit (motivul transmiteri mesajului, uneori necunoscut receptorului);

- receptorul este, de asemenea, un individ, un grup sau organizatie - caruia ii este adresat mesajul sau intra in posesia sa in mod intamplator; primeste mesajul intr-un mod constient si sau subliminal. Dupa tipul de ascultare a mesajului, receptorii sunt: cei care asculta pentru aflarea de informatii; cei care fac o ascultare critica; cei care fac o ascultare reflexibila; cei care asculta pentru divertisment, etc.

- mesajul, il constituie ansamblul format din informatii obiective, judecati de valoare care privesc informatiile si judecatii de valoare si trairi personale in afara acestor informatii etc.; de fapt mesajul include datele, informatiile transmise si cadrul de simboluri prin care se ofera un inteles specific, particular acestor date, informatii.



- decodarea, presupune descifrarea sensului mesajului primit, fiind operatiunea corespunzatoare codarii, la nivelul receptorului de aceasta data.

- feedback-ul, element important al comunicarii; ne arata masura in care mesajul a fost inteles, crezut si acceptat. Feedback-ul in calitatea sa de informatie trimisa inapoi la sursa, poate fi pozitiv (atunci cand indeplineste un rol de motivare) sau negativ (cand urmareste un rol corector), imediat sau intarziat.

- canalul de comunicatie, reprezinta calea care permite difuzarea mesajului. In sens larg, el defineste totalitatea posibilitatilor fizice de comunicare, iar in sens restrans, este vorba de modul de structurare a comunicarilor in cazul unui colectiv relativ la distributia in spatiu a persoanelor.

- contextul comunicarii, reprezinta cadrul fizic si psihosocial in care comunicarea are loc. Contextul comunicarii este influentat de factori ca: contextul fizic; contextul psihosocial; proximitatea (distanta dintre emitator si receptor); similaritatea (data de interese, credinte, activitati si scopuri comune); apartenenta de grup. Dimensiunile contextului comunicarii sunt: fizica, psihosociala, temporala, climatul, etc.





Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.