Institutiile publice.
Institutiile publice sunt persoane juridice, autorizate de catre o autoritate publica sa realizeze un serviciu public, pentru a satisface in mod permanent o nevoie sociala, la nivel local (comuna, oras), la nivelul unui departament administrativ (judet) sau national.
Institutiile publice se deosebesc de celelalte institutii printr-o serie de caracteristici si trasaturi:
- institutiile publice au fost create pentru a raspunde necesitatilor generale ale societatii ca intreg, in timp ce institutiile private servesc intereselor private. Scopurile institutiilor publice sunt unice, de servi decat a acumula.Ele furnizeaza bunuri si sau, care satisfac interesele unui grup sau ale societatii.
- bunurile si sau serviciile pe care le ofera institutiile publice se numesc servicii publice. Ele se deosebesc de bunurile si sau serviciile oferite de sectorul privat (cu exceptia organizatiilor sau institutiilor private autorizate de a oferi servicii publice), printr-o serie de caracteristici:
- satisfac o utilitate sociala;
- imbraca forma unor activitati sau faze ale unor activitati economico-sociale ce se materializeaza in bunuri si sau servicii care satisfac interesele unui grup sau ale societatii;
- serviciile public nu pot fi percepute sau evaluate inainte d a fi cumparate sau chiar produse;
- producerea (prestarea) si consumul serviciului public nu poate fi inseparabil. Prestarea (producerea) are loc odata cu consumul. Calitatea serviciului este inseparabila de calitatea celui care presteaza serviciul.
- personalizarea serviciilor publice presupune tratarea individuala a consumatorului de utilitati publice;
- serviciul public se afla intr-un raport juridic continuu cu administratia publica care l-a infiintat si il conduce;
- serviciile publice sunt reglementate de principii de drept public;
etc.
- institutiile publice sunt puternic influentate de puterea politica; spre deosebire de cele din domeniul privat. Continutul si nivelul calitativ al serviciilor publice pe care institutiile publice le ofera cetatenilor este determinat de reprezentantii puterii politice. Sensul notiunii de serviciu public, interes public poate sa se modifice in functie de conceptiile politice care guverneaza societatea.
- institutiile publice in virtutea drepturilor speciale care le dobandeste prin Constitutie si legi organice, sunt detinatoare ale puterii politice, in sensul de autoritate ce reprezinta si apara interesul public, care in mod obligatoriu, trebuie sa se impuna celui particular. Fundamentate pe dreptul public, institutiile publice au capacitatea de a emite acte administrative, masuri administrative cu caracter preventiv sau de sanctiune.
- daca deciziile de management in institutiile private se fundamenteaza pe raportul cost-eficienta, in institutiile publice decizia de management se fundamenteaza pe judecati de valoare care urmareste realizarea unui obiectiv al administratiei publice.
Eficacitatea unei autoritatii sau institutii publice trebuie sa se inscrie in eficienta unei administratii publice, cerute de complexitatea proceselor sociale.
Eficacitatea autoritatilor sau institutiilor publice este data de gradul de realizare a scopului si obiectivelor sale, de modul ei de organizare si functionare, precum si, de relatiile ei cu celelalte autoritati si institutii sociale (politice, economice, educationale, culturale religioase, stiintifice etc.).
O institutie sau autoritate publica functioneaza in mod eficient atunci cand sunt indeplinite anumite conditii, si anume:
- definirea clara a scopului si obiectivelor: acestea trebuie sa corespunda unor nevoi sociale reale a cetatenilor, grupurilor constituite, comunitatilor locale cat si la nivel national;
- organizarea rationala a activitatilor in cadrul institutiilor publice: stabilirea precisa a sarcinilor functionale ale fiecarui compartiment si ale fiecarei functii;
- depersonalizarea rolurilor institutionale: obiectivele institutiilor publice nu trebuie realizate in scopuri personale sau ale unui grup de interese privat;
- acceptarea sociala a mijloacelor si procedeelor folosite de institutiile publice: procedeele s mijloacele folosite sa fie in de concordanta cu valorile recunoscute, acceptate si promovate de cetateni, de societate;
- relatiile dintre institutii publice si autonomia institutionala: institutiile publice intra in relatii de interdependenta cu alte institutii si autoritati publice si private, unde fiecare isi pastreaza autonomia organizationala si functionala, autoritatea in domeniul lor de competenta.
Politica de confidentialitate |
.com | Copyright ©
2025 - Toate drepturile rezervate. Toate documentele au caracter informativ cu scop educational. |
Personaje din literatura |
Baltagul – caracterizarea personajelor |
Caracterizare Alexandru Lapusneanul |
Caracterizarea lui Gavilescu |
Caracterizarea personajelor negative din basmul |
Tehnica si mecanica |
Cuplaje - definitii. notatii. exemple. repere istorice. |
Actionare macara |
Reprezentarea si cotarea filetelor |
Geografie |
Turismul pe terra |
Vulcanii Și mediul |
Padurile pe terra si industrializarea lemnului |
Termeni si conditii |
Contact |
Creeaza si tu |