Creeaza.com - informatii profesionale despre


Cunostinta va deschide lumea intelepciunii - Referate profesionale unice
Acasa » legislatie » drept
Evadarea

Evadarea


EVADAREA

Evadarea din starea legala de retinere sau detinere. Fapta este mai grava daca se savarseste in conditiile art. 269 alin. 2 c.p.

A. Obiectul juridic special este constituit din relatiile ce asigura buna infaptuire a justitiei penale, sub aspectul respectarii caracterului obligatoriu al masurilor privative de libertate luate provizoriu in cursul procesului si a pedepselor privative de libertate.

B. Subiectii infractiunii.

a) Subiect activ al infractiunii de evadare nu poate fi decat o pers. care se afla in stare legala de retinere sau de detinere. Instigarea este posibila la evadare, nu si complicitatea deoarece inlesnirea evadarii constituie o infractiune autonoma.

b) Subiectul pasiv in cazul acestei infractiuni este statul. Uneori poate fi si un subiect pasiv secundar, in cazul formelor agravante., pers. care a suferit violente sau unitatea de detinere care a suferit distrugeri.

a) Elementul material al laturii obiective imbraca forma unei actiuni de parasire a locului in care faptuitorul este legal retinut ori detinut fara a avea incuviintarea obtinuta in conditiile legii.

b) Urmarea imediata consta in periclitarea si chiar impiedicarea infaptuirii justitiei penale intr-un caz dat.

B. Latura subiectiva a evadarii cuprinde ca forma de vinovatie intentia care poate fi atat directa cat si indirecta. Imprejurarea ca cel retinut ori detinut se considera nevinovat nu este de natura sa justifice evadarea si pe cale de consecinta, sa inlature caracterul penal al faptei.



A. Forme. Evadarea poate parcurge in savarsirea ei etapa unor acte de pregatire si a tentativei. Tentativa este incriminata si pedepsita de lege. Actele de pregatire savarsite de o terta pers. in intelegerea cu cel care evadeaza realizeaza continutul unei alte infractiuni prev. de art. 270 c.p.

B. Modalitati. Evadarea este incriminata in 2 modalitati normative simple si mai multe modalitati agravante. Prima modalitate simpla presupune savarsirea faptei de catre o pers. retinuta sau arestata preventiv. A doua modalitate simpla a evadarii presupune parasirea starii de detinere, caz in care fapta este precedata de emiterea unui mandat de executare a pedepsei ca urmare a condamnarii definitive la o pedeapsa privativa de libertate. Modalitatile normative agravante ale evadarii sunt: 1 - evadarea este mai grava atunci cand este savarsita prin folosirea de violente, de arme ori alte instrumente; 2 - evadarea este grava daca este savarsita de 2 sau mai multe pers. impreuna.

C. Sanctiuni. Pt. evadarea savarsita in mod. simple ped. este inchis. de la 6 luni la 2 ani, iar pt. mod. agr. inchis. de la 2 la 8 ani. In cazul evadarii din stare de retinere sau detinere in baza unui mandat de arestare preventiva, pedeapsa stabilita pt. evadare se contopeste cu cea stabilita pt. infractiunea ce a determinat retinerea sau arestarea. Daca evadarea s-a savarsit de o pers. care s-a aflat in executarea unei pedepse privative de libertate, pedeapsa pt. evadare se adauga la pedeapsa din executarea careia s-a evadat, fara a ase putea depasi maximul al pedepsei inchis.





Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2025 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.