GENUL LISTERIA
Listeria monocytogenes este agentul causal al listeriozei , o toxiinfectie alimentara severa , transmisa prin consumul de alimente contaminate . Infectia sistemica este deosebit de severa , cu o mortalitate de peste 25% , ce se manifesta in special prin septicemia si meningita . Afecteaza mai ales persoanele cu imunitate scazuta : gravide , nou-nascuti , batrani , cirotici , leucemi sau cu alte forme de cancer , status post-transplant .
Listeria sunt bacilli Gram + scurti , nesporulati , uneori grupati in lanturi scurte . Pe frotiurile din produsul pathogen pot apare cocobacili sau forme cococide , ce pot fi confundate cu streptococii . Sunt catalaza - pozitivi sip e mediul geloza-sange .
L. monocytogenes produce hemoliza . La teperatura camerei prezinta flageli , ce le confera mobilitate , dar nu si la 370C .
Studii de biologie moleculara ( 16 S r RNA ) au aratat ca Listeria sunt distinte de grupul Clostridium - Lactobacillus - Bcillus , si sunt mai apropiate de grupul Corynebacteriaceae .
Exista sapte specii de Lysteria , dintre care in patologia umana sunt implicate L. monocytogenes si mai rar L. Ivanovii .
Habitat natural
Listeria au o larga raspandire in natura : in sol , praf , mal , pe plante , in intestinal animalelor salbatice si domestice , al multor specii aviare , de asemenea in pesti , scoici , stridii si alte fructe de mare . A fost izolata la 5% din oamenii sanatosi , in flora intestinala .
Pana in anii 60 , L. monocytogenes este asociata aproape in exclusivitate cu infectiile la animale . La acestea produce in special encefalita , infectii sistemice la animalele tinere si infectii abortive la oi si vaci .
Transmiterea la om se face in majoritatea cazurilor prin consumul de alimente contaminate , crude sau insufficient preparate termic : peste crud , scoici , fructe de mare , produse din pui : hot-dog , branzeturi proaspete sau afumate , lapte nefiert , inghetata , maioneza . Desi microorganismele sunt distruse prin preparare termica a alimentelor , ele au capacitatea de a rezista si a se multiplica lent la temperature joase ( 40C ) . A stfel incat contaminarea alimentelor ulterior prepararii lor , poate duce la multiplicarea in alimentele pastrate la frigider o perioada mai lunga de timp ( pana la 3 saptamani ) . La congelator , la 200C rezista , fara a se multiplica , pana la 12 saptamani .
Patogenitate . Ajunsa in intestine cu alimentele contaminate , Listeria invadeaza celulele epiteliale intestinale cu ajutorul unei enzime - listeriolyzina ( LLO ) unde se ultiplica intracelular , precum si in celulele fagocitare .
La adultii cu sistem imun integru , probabil prin imunizare oculta , exista limfocite T sensibilizate la antigenele L. Monocitogenes si infectia este stopata la poarta de intrare .
Daca sistemul imun este compromise , se poate dezvolta infectia sistemca . Bacteriile se pot inmulti si extracelular , precum si intracellular in celulele parenchimoase , in care patrunde prin fagocitoza indusa .
S-a demonstrate experimental , la soareci , ca L. monocitogenes stimuleaza in specie raspunsul imun celular , cu producerea de TNF , χ- interferon , factorul activator al macrofagelor si stimulare limfocitelor T citotoxice . La om , este posibil ca in special deficiente ale imunitatii celulare sa permita infectia sistemica . Listeria poate invada stratul epitelial al placentei si poate produce infectii fetale .
Alti determinanti ai virulentei la Listeria sunt doua hemolizine si o proteaza dependenta de Zn+ , cu actiune de exotoxina , precum si o proteina de suprafata LmaA , de 20 kDa , care induce hipersensibilitate de tip intarziat , mediate celular .
Perioada de incubatie este variabila : 3-70 zile .
Principalele manifestari clinice :
La adult
infectie asimptomatica sau cu manifestari asemanatoare gripei ) flu-like )
meningo-encefalita la adulti , forma cea mai frecventa . La pacientii cu risc crescut ( gravide , batrani , imunodeprimati , transplantati , leucemi , aceasta etiologie trebuie intotdeauna avuta in vedere
bacteriemie ( gravide cu febra , hipotensiune ) , endocardita , septicemia
avort spontan
La nou nascut , infectia precoce , contactata in uter , se caracterizeaza prin prezenta de granuloame si abcese in diverse organe si are un prognostic rezervat .
Infectia tardiva , contactata la nastere , debuteaza la 2-3 saptamani dupa nastere , evolueaza ca meningo-encefalita cu septicemia .
Apararea imuna
Datorita multiplicarii intracelulare , Listeria este puternic protejata impotriva anticorpilor circulanti si a complementului . Raspunsul imun efficient este cel mai mediat celular si mai ales prin nterferonul produs de CD4+ ( TH1 ) si liza directa a celulelor infectate de catre CD8+ ( TC ) . Ambele mecanisme se manifesta in focarele de infectie , organizate ca granuloame , cu aglomerare centrala de macrofage , inconjurate de limfocite reactive , cu citoplasma putina , hipercroma .
Diagnosticul de laborator
Examenul microscopic al frotiurilor colorate Gram din L.C.R. pot fi negative datorita numarului foarte mic de bacterii prezente pe ml/produs . Daca exista , apar ca cocobacili scurti , Gram pozitivi , intra si extracelulari .
Cultura este metoda de electie , Listeria cresc mai bine pe medii de cultura uzuale , pe geloza sange formeaza colonii mici , de tip S , hemolitice .
Identificarea biochimica se bazeaza pe urmatoarele reactii :
mobilitatea la temperature camerei
catalaza +
producerea de H2S
Diagnosticul serologic are o valoare limitata , L. Monocitogenes fiind , inrudita antigenic cu alte bacterii , astfel incat reactii fals pozitive pot apare la personae fara istoric de expunere la infectie . Pacientii cu deficiente imune si nou nascuti cu infectie dovedita clinic si bacterilogic au insa reactii serologice negative ( titruri foarte scazute de anticorpi in ser ) .
Tratament si profilaxie
Antibioticele de electie sunt penicilina sau ampicilina , singure sau in asociere cu aminoglicozidele . Amoxicilina + acid clavulanic sau Slfametoxazol - trimetropim pot fi folosite .
Durata tratamentului este valabila , intre 2 saptamani la gravide si la adultii cu forme usoare de infectie , 3 saptamani la nou-nascuti , 4 saptamani in meningite , 6 saptamani in endocardite . Datorita multiplicarii intraceulare , in general durata este prelungita .
Persoanele cu risc crescut ( gravide , batrani , imunodeprimati , transplantati , leucemi ) , trebuie sa evite consumul de carne , peste sau fructe de mare crude sau partial preparate termic , branzeturi proaspete conservate la frigider timp indelungat , legume sau fructe nespalate .
Nu exista vaccine dosponibil .
Parlamentul Europen si Comitetul Stiintific pentru masuri veterinare in domeniul sanatatii publice vor initia masuri privitoare la controlul zoonozelor de-a lungul intregului lant alimentar , incepand cu sistemele de crestere si exploatare a animalelor , continund cu distribuitorii si pana la masa consumatorului , identificand pana in prezent 7 agenti infectiosi frecvent implicate , intre care si Listeria . Se va monitoriza si rezistenta la antibiotice a acestora . OMS va gestiona riscul antibiorezistentei la nivel global .
Politica de confidentialitate |
.com | Copyright ©
2024 - Toate drepturile rezervate. Toate documentele au caracter informativ cu scop educational. |
Personaje din literatura |
Baltagul – caracterizarea personajelor |
Caracterizare Alexandru Lapusneanul |
Caracterizarea lui Gavilescu |
Caracterizarea personajelor negative din basmul |
Tehnica si mecanica |
Cuplaje - definitii. notatii. exemple. repere istorice. |
Actionare macara |
Reprezentarea si cotarea filetelor |
Geografie |
Turismul pe terra |
Vulcanii Și mediul |
Padurile pe terra si industrializarea lemnului |
Termeni si conditii |
Contact |
Creeaza si tu |