EMOTIA
Definitii:
O emotie este un episod complex, multicomponent, care creaza o disponibilitate catre actiune
Componentele emotiilor:
O emotie are 6 componenete:
evaluarea cognitiva,
trairea subiectiva,
tendintele de gandire si actiune,
modificarile interne produse in corp,
expresia faciala
si reactia la emotie
Relatia
persoana -mediu____1 evaluarea cognitiva_____ 2. experinta subiectiva________
3.tendinte de gandire si actiune_
4. modificarile corporale______ 6. Rc la emotie
5.expresia faciala____________
Diagrama schematica a procesului emotiei dupa lazarus 1991 si Rosenberg 1998
Emotiile si dispozitiile afcetive difera in mai multe feluri:
emotiile au cauze clare, sunt scurte si implica mai multe componente
dispozitiile sunt stari afective difuze, variabile, durabile, pot fi observate numai la nivelul experintei subiective
Evaluarile cognitive si emotia:
Relatia organism mediu_- situatia obiectiva in care se afla o persoana.Ex E insultata de cineva.Aceasta relatie nu produce automat o emotie ci ea produce emotii doar daca o interpretam ca fiind relevanta pentru noi si obiectivele noastre.
O evaluare cognitiva este o interpretare a sensului personal al unui set de circumstante sau relatii persoana mediu care duce la aparitia unei emotii
Aceste evaluari afecteza calitatea si intensitatea emotiei Adica ele sunt responsabile de diferentierea emotiilor
Descoperirea evalurilor:
a.Teoria clasica bifactoriala a emotiei a preconizat ca atunci cand oamenilor li se induce o stare de activare nediferentiata, calitatea experientei lor emotionale va fi influentata de evaluarea pe care o fac situatiei.
Stimul___Activarea fiziologica generala____Evaluare cognitiva a activarii____Trarirea subiectiva a emotiei
b. Teoria James_Large:
Stimul________Activarea fiziologica specifica unei emotii _____Trarirea subiectiva a emotiei
C Ipoteza feedback-ului facial
Expresia faciala ____________traire subiectiva a emotiei
A Teoria bifactoriala- Schachter si Singer - participantii sunt injectati cu epinefrina care determina activarea vegetativa.
Experimentatorul manipuleaza informatiile primite de participanti privind efectele injectiilor. Unii sunt corect informati iar altii nu primesc nici o informatie.Cei informati au avut o explicatie pentru reactiile lor iar ceilalti nu. Cei care nu aiu informatii vor interpreta simptomele ce le au in fuctie de situatia in care se afla. Cei care aveau in sala o persoana ce-i face sa rada isi interpreteza sentimentele ca fiind fericite iar cei ce sunt iritati de un complice al experimentatorului - interpreteza sentimentele ca furie .Cei neinformatii se dovedesc a trai mai intens fericirea si furia decat cei informati. Adica, cei care au avut o explicatie pentru starea de activare par mai putin influentati de situatie decat cei care nu au avut explicatia.
Aceasta teorie nu e bine confirmata de rezultatele experimentale ulterioare.
Atribuirea gresita a activarii s-a bucurat de o comfirmare empirica mai buna. Aceasta afirma ca orice activare fiziologica prelungita poate fi atribuita eronat circumstantelor ulterioare si intensifica reactiile nostre ulterioare la aceste circumstante ( Zillmann si Bryant)
Ex: Activarea fiziologica generata de urcatul treptelor in fuga urmata de o remarca nepotrivata a unei persoane va intensifica furia noastra.
Activarea perceputa si evaluarea cognitiva nu sunt traite separat. Activarea e atribuita evaluarii: EX: Inima mea bate tare pentru ca sunt suparat pentru ce mi-a spus domnul profesor. Astfel, atat evaluarea cat si actiovarea determina internsitatea trairii iar uneori evaluarea poate determina singura calitatea trairii
Evaluarilor cognitive pot avea loc si in afara controlului constient, cercetarile din neurologie arata ca amigdala este implicata in evaluarile automatizate.Se credea un timp ca amigdala primeste toate informatiile de la cortex, deci toate imputurile implica o evaluare constienta.Dar s-a demonstrat ca amigdala poate raspunde la o situatie alarmanta anaintea cortexului ceea ce sugereaza ca uneori traim o emotie inainte de a stii de ce.
Trarirea subiectiva a emotiilor sau sentimentelor orienteza compormantentul, luarea decizilor si judecatile .
Emotii diferite transmit impulsuri intense spre anumite moduri de gandire si actiune
Trairea subiectiva orienteza memoria, evaluarea riscului si invatarea. Suntem inclinati sa fim mai atenti a la evenimnetele ce-s in concordanta cu sentimentele noastre actuale.
Sentimnetele noastre influenteaza evaluarile ce le facem despre diferite persoane. Ex suntem nervosi- vom interpreta gestul unei persoane altfel decat am face-o in situatia in care suntem bucurosi
Emotiile si modificarile corporale:
Emotiile negative intense
implica activarea fiziologica determinata de activarea SNV
simpatic.SNV simpatic pregateste corpul nostru pentru o reactie
rapida si este responsabil de 8 modificari :
1 Cresterea presiunii sanguine si
a frecventei cardiace
2 Cresterea frecventei respiratorii
3 Dilatarea pupilelor
4. Intensificarea transpiratiei si diminuarea secretiei salivare
5. Cresterea nivelului zaharului din sange
Devierea sagelului de la stomac si intestine spre creier si muschi scheletici
Apare "pielea de gaina"
Ematiile pozitive au efect de contracarare a activarii emotiilor negative.
Persoanele cu leziuni medulare care limiteaza feedback-ul primit de la SNV afirma ca traiesc emotii mai putin intense.
Alte cercetari afirma ca si perceptia viscerala contribuie la intensitatea emotiei.Persoanele ce detecteaza repede modificarile de ritm cardiac raporteaza trari mai intense ale emotiilor si prezinta expresii faciale mai pronuntate.
Teoria lui James : perceptia modificarilor corporale este traire subiectiva a emotiei: Suntem tristi pentru ca plangem
Teoria James-Lange afirma ca activarea vegetativa poate participa si in diferentirea emotiilor si cercetari recente sugereaza ca in anumite limite, pattern-ul de activare este diferit pentru emotii diferite.
Emotiile si expresiile faciale: Expresiile faciale care insotesc un subset de emotii au un inteles universal: persoane apartinand unor culturi diferite sunt de acord cu privire la emotia traita de o persoana dintr-o fotografie
Puterea de comunicare a expresiilor faciale este evidenta in interactiunile parinte copil. S-a dovedit ca expresia faciala de teama sau bucurie modifica radical cmportamentul bebelusului
Culturile pot fi diferite in privinta factorilor care declanseaza anumite emotii si a regulilor privind exprimarea si trairea lor adecvata.
Pe langa functia de comunicare, expresiile emotionale pot contribui si la experinta subiectiva a unei emotii.(Ipoteza feed-back-ului facial)
Oamenii isi regleaza emotiile exagerandu-le sau diminuandu-le. Capacitatea lor de a face acest lucru prognozeaza succesul lor in societate. Strategiile folosite pentru reglarea emotiilor pot avea reperecursiuni neasteptate. Ex:suprimarea emotiilor faciale mareste activarea vegetativa si afecteaza memoria
Emotiile variaza in fuctie de gen si cultura. Multe diferente intre comportamnetele celor doua sexe pot fi legate de stereotipurile de gen in emotii.Femeilor li se atribuie emotii ale neputintei ca tristetea si frica iar barbatilor emotii puternice ca furia si mandria
Politica de confidentialitate |
.com | Copyright ©
2025 - Toate drepturile rezervate. Toate documentele au caracter informativ cu scop educational. |
Personaje din literatura |
Baltagul – caracterizarea personajelor |
Caracterizare Alexandru Lapusneanul |
Caracterizarea lui Gavilescu |
Caracterizarea personajelor negative din basmul |
Tehnica si mecanica |
Cuplaje - definitii. notatii. exemple. repere istorice. |
Actionare macara |
Reprezentarea si cotarea filetelor |
Geografie |
Turismul pe terra |
Vulcanii Și mediul |
Padurile pe terra si industrializarea lemnului |
Termeni si conditii |
Contact |
Creeaza si tu |