Limbajul corpului
Limbajul corpului - Atitudinea noastra, mimica fetei, pozitia corpului, a mainilor si picioarelor, tot ceea ce lasam sa se vada, tine de natura noastra, de felul nostru de a fi si arata celorlalti ce gandim. Daca vrei sa ai un avantaj in plus la o intalnire de afaceri, romance etc., invata sa afli despre cel cu care esti nevoit ori doresti sa comunici, ceva in plus, doar privindu-l si vei fi surprins/a de cat de multe poti afla:
1.Trunchiul curbat, brate incrucisate, picioare apropiate si usor arcuite:
- un tip singuratic si emotiv, ranchiunos si incompetent – un ratat
- priveste-l mereu in ochi, nu-l lasa sa-ti scape, incearca sa fii la acelasi nivel cu ochii lui sau chiar un pic mai sus pentru a-i crea un sentiment de inferioritate. Fii in acelasi timp cat mai prietenos/a si deschis/a.
2. Mainile incrucisate la spate si picioarele departate:
- tipul sigur pe el, convins de superioritatea sa asupra sexului 'slab', un tip indraznet si totusi calculat in tot ce face, cu o mare doza de falsitate in bunavointa afisata, un tipcurajos, echilibrat si destept - cauta sa ai o pozitie din care sa-l domini, nu-ti feri privirea si nu-ti arata timiditatea.
3. Piept bombat, picioare departate, maini in buzunar:
- este infantil, nestatornic si deloc sigur pe el, motiv pentru care adopta o atitudine aroganta, teribilista.
- nu-l lasa sa stea in pozitii care sa te puna in inferioritate, adopta o atitudine de neancredere, eventual, ia o pozitie 'picior peste picior' cu bratele incrucisate la piept.
- genul agitat, care se aude
doar pe el si nu prea este interesat de tine.
- trateaza-l exact cu aceeasi
moneda.
5. Isi baga mana in gura, mai multe degete simultan:
- e un tip enervant, extrem de zgarcit, lingusitor, arogant.
- poarta-te cu el amabil, fii dezinvolt/a, dar nu te implica si asta fa-o sa fie observata si de el.
6. Isi apuca lobul urechii:
- un veleitar, obositor si plin de esecuri in plan sentimental.
- nu-l lasa sa acapareze discutia, pentru ca te va plictisi toata seara.
- pozitia lui relaxata vrea de fapt sa mascheze starea de tensiune
in care se gaseste; este un tip puternic, dominant, muncitor,
destept, foarte cerebral.
- fii deschisa cu el si nu incerca sa-l domini, dar fi-i egala.
- un tip debusolat,deprimat,neatent la ce – ii spui, timid, inchis in sine.
- fii cat mai naturala, raspunde-i privirii lui, daca iti place, nu-l asalta ca il sperii, ia-l usor
- este o persoana virtuoasa, conservatoare dar si zgarcit si artagos, daca are senzatia ca este atacat - nu incerca sa-l domini pentru ca l-ai enerva, dar da-i de inteles ca nici tu nu doresti sa te lasi dominata; poarta-te exact ca el.
10. Isi tine capul (in zona tamplelor) intre maini:
- un tip nervos, idealist si superstitios, emotiv si care te place dar nu va face primul pas
- fa tu primul pas daca iti place persoana.
11. Avand cotul sprijinit, isi sustine capul cu 3 degete: mare, aratator si mijlociu:
- lacom, plin de pretentii,
snob, te place si ar vrea sa te cucereasca;
- tu decizi
12. Isi atinge cu degetul, varful nasului:
- este un tip comic dar las, superficial, un tip care vrea siguranta si confort.
- ai grija cum te comporti pentru ca el te testeaza.
13. Buza de jos si-o deformeaza in spre exterior:
- genul infidel, care stie sa faca complimente, dar pe care nu-l interesezi;
- daca iti place genul 'eu sunt buricul pamantului', atunci l-ai gasit.
14. Pe scaun – genunchii departati iar gleznele incrucisate sub scaun:
- un tip aflat mereu in defensiva, neancrezator, genul 'Toma necredinciosul', nu prea stie ce-i recunostinta.
- incearca sa adopti o falsa pozitie de inferioritate, si o atitudine de timiditate;
- al tau e!
15. Pozitie americana - lasat pe spate cu scaunul, picioarele pe birou:
- 'barbatul man', plin de el, arogant, genul 'eu am intotdeauna dreptate', toti ii sunt inferiori;
- pune-l cu botul pe labe adoptand aceeasi atitudine - priveste-l mereu in ochi, nu lasa ochii in pamant; daca nu poti face toate acestea, mai bine evita-l, pentru ca te va domina extrem de puternic.
16.Nu te priveste niciodata in ochi:
- este speriat, se teme de eventualele tale reactii, este genul de victima - trebuie sa fii atenta sa nu-l sperii, pentru ca este genul plangacios si suspicios.
17.Barbia sprijinita in pumni:
genul de om plin de prejudecati, care trezeste antipatie - ai grija cum si ce vorbesti cu el, pentru ca nu accepta sa fie contrazis.
18. Rade afectat si isi lasa capul pe spate:
- tipul rece, destept, lipsit de sentimente si scrupule spre implinirea scopului propus;
- fii cu bagare de seama in preajma lui, pentru ca din punctul lui de vedere, tu te afli in competitie cu el.
Somatoterapia
Conceptul de somatoterapie a fost introdus de Richard Meyer in 1986 pentru a defini psihoterapiile corporale. Somatoterapia este una din cele mai noi si mai complexe metode terapeutice. “Somato” este o terapie globala propunand o abordare analitica a persoanei, un mod de lucru extins, de la cel verbal la cel corporal si la dimensiunea rationala. Somatoterapia este una din cele mai noi si mai complexe metode terapeutice. Accesul la corp si la demersul relational constituie aportul major adus la aceasta metoda care se inscrie intr-o dezvoltare teoretica originala:
SOMATOLOGIA: STIINTA CORPULUI CALITATIV.
Somatologia abordeaza umanul in tripla lui dimensiune:
- psihica
- corporala
- sociala
“Cresterea este un proces natural, nu o putem forta. Legile sale sunt comune pentru tot ce e viu. Un copac, de exemplu, nu creste inalt decat daca radacinile sale se afunda profund in pamant. Invatam studiind trecutul. Si trecutul cuiva este corpul lui.” (Lowen)
Trecutul cuiva este corpul lui - fraza cheie pentru a intelege toata originalitatea terapiei psiho corporale: trecutul cuiva se poate citi in prezent. Exercitiile psio-corporale se integreaza complet si imbogatesc abordarea analitica a procesului terapeutic. Somatoterapia pune in joc corpul, gestul, atingerea, cuvantul. Asadar emotiile reprimate, traumele si intreaga noastra istorie de viata se inscriu la nivel corporal manifestandu-se intr-o diversitate de simptome somatice formand cuirasa caracteriala(Cuirasa- DEX-A prevedea cu o cuirasa; a imbraca, a proteja cu o cuirasa)
Cuirasa caracteriala e o stratificare, un fel de inchistare a tuturor experientelor trecute, a tuturor fortelor de aparare puse in actiune de catre subiect, o fortareata in spatele careia fiecare se retrage pentru a-si organiza experientele infantile, conflictele, refularile, frustrarile si incarcaturile energetice care antreneaza fiinta sa reactioneze mereu in acelasi fel si ii interzice orice inovatie si initiativa.
Aceasta notiune de “cuirasa caracteriala” este foarte importanta pentru a intelege munca de deblocare energetica si se adreseaza nu numai oamenilor care sufera intens, ci oricui se gaseste “intepenit” intr-un mecanism repetitiv. Ea permite largirea capacitatilor existentiale restabilind un maxim de mobilitate vegetativa.
Caracterul - pentru a-l defini sumar - reprezinta modul de a fi, specificul unui individ si exprima global tot trecutul. E mult mai dificil de stabilit decat un simptom. Construit strat cu strat de-a lungul copilariei, nu este trait ca dureros pentru ca este exact sinteza cea mai eficace pentru a diminua anxietatea si a filtra tot ceea ce din interior sau din exterior ar putea sa ne perturbe.
Este un compromis pentru a raspunde exigentelor mediului, o armura care intr-o zi ne-a slujit dar care de atunci ni se lipeste de piele si ne inchide ca o inchisoare.
O data creata, cuirasa caracteriala inchide in general copilul, apoi adultul intr-o retea de reactii rigide si stereotipe si selectioneaza doar acele mesaje care nu vor putea s-o afecteze. Se spune atunci, de exemplu ca suntem “blindati”. Cateodata nu mai suntem capabili decat de un singur tip de expresie emotionala: radem in mod sistematic, plangem pentru un “da” sau “nu”(din nimic), tremuram si ne bate inima imediat ce intalnim cea mai mica urma de autoritate, nu mai putem privi persoana in ochi sau din contra, abordam in toate circumstantele un aer de provocare deplasata, devenim incapabili sa vorbim de indata ce suntem contrariati sau vorbim neincetat ca si cum cel mai mic moment de tacere ar atrage pericole considerabile.
Cuirasei caracteriale ii corespunde deci o componenta corporala, e faimoasa cuirasa musculara care o data formata, nu poate fi atinsa printr-o abordare pur psihologica si verbala. Primul principiu va fi de a incita un pacient prolix sa-si reduca la maximum comunicarile verbale in profitul unei expresii biologice.
Cand incetam sa punem cuvintele inainte, ca de obicei, expresia corporala a emotiilor, restrictiilor, ambivalentelor si contradictiilor devine mai lizibila. Impins la paroxism, (DEX-Intensitate maxima, punct culminant la care ajunge o senzatie, un sentiment, o stare, un proces, o actiune in desfasurare) gestul inconstient ajunge intotdeauna la o emotie puternica prin care apare sensul refulat(A respinge ca fiind in contradictie cu normele morale ale individului) al gestului.
Politica de confidentialitate |
.com | Copyright ©
2025 - Toate drepturile rezervate. Toate documentele au caracter informativ cu scop educational. |
Personaje din literatura |
Baltagul – caracterizarea personajelor |
Caracterizare Alexandru Lapusneanul |
Caracterizarea lui Gavilescu |
Caracterizarea personajelor negative din basmul |
Tehnica si mecanica |
Cuplaje - definitii. notatii. exemple. repere istorice. |
Actionare macara |
Reprezentarea si cotarea filetelor |
Geografie |
Turismul pe terra |
Vulcanii Și mediul |
Padurile pe terra si industrializarea lemnului |
Termeni si conditii |
Contact |
Creeaza si tu |